Aziatische media: ‘Chinese professor pleegt plagiaat door nijntje te kopiëren’ Aziatische media: ‘Chinese professor pleegt plagiaat door nijntje te kopiëren’

Aziatische media: ‘Chinese professor pleegt plagiaat door nijntje te kopiëren’

Aziatische media: ‘Chinese professor pleegt plagiaat door nijntje te kopiëren’
Verschillende media in Azië maken melding van een geval van plagiaat met nijntje. Een professor van de Guangzhou Academy of Fine Arts zou het bekende figuur van Dick Bruna gekopieerd hebben. Wel heeft hij een snavel gebruikt, waardoor het geen konijn meer is maar een eend.

Verschillende media in Azië maken melding van een geval van plagiaat met nijntje. Een professor van de Guangzhou Academy of Fine Arts zou het bekende figuur van Dick Bruna gekopieerd hebben. Wel heeft hij een snavel gebruikt, waardoor het geen konijn meer is maar een eend.

De professor hield recent een tentoonstelling met de naam Duck Rabbit New Year’s Day. Daar presenteerde hij zijn werk, wat volgens verschillende mensen wel verdacht veel leek op het werk van Dick Bruna.

“Dus je voegt een eendenbek toe aan nijntje en mag het dan eigen werk noemen”, zo is te lezen bij het Hongkongse medium Stand News. Hoewel nijntje op sommige werken een eendenbek heeft, is ze verder maar moeilijk van de originele nijntje te onderscheiden.

In verschillende Aziatische media is te lezen dat de professor zegt dat alle openbare symbolen, vooral commerciële openbare symbolen, ‘woorden’ zijn, gemaakt door kunstenaars. Symbolen zijn volgens de professor openbaar eigendom.

Eend-konijn

Verschillende mensen stellen online vast dat niet alleen de vorm en stijl van de figuren zouden zijn geplagieerd. Ook de hele compositie, de setting en het kleurpalet komen volgens hen overeen met de werken van Dick Bruna.

Volgens de professor zelf zijn de werken geïnspireerd op een afbeelding uit 1892, waarop zowel een eend als een konijn te zien is. Feng zegt al dertig jaar bezig te zijn met het verder ontwikkelen van de ‘eend-konijnen’. Zijn inspiratie voor het figuur zou voortkomen uit werk van de filosoof Wittgenstein.

13 Reacties

Reageren
 1. guido

  Ik vind Hello Kitty al plagiaat genoeg.

 2. BdV

  Niet ondenkbaar dat de professor gelijk krijgt van de Chinese rechtbank en dat Nijntje in China wordt verboden…

 3. W.

  Zo te zien heeft Feng ook niet bepaald veel moeite gedaan om de gelijkenis met Nijntje uit de weg te gaan. Maar goed, met opvatting over intellectueel eigendom hoeft dat ook niet. Ik ben benieuwd hoe dit af gaat lopen met eventuele rechtszaken, want dit soort zaken kunnen daar nog we eens een opvallende uitkomst hebben.

 4. Lombokker

  In de Volksrepubliek China heeft men schijt aan intellectueel eigendom. Dat Nijntje nu is gejat is slechts de zichtbare top van de welbekende ijsberg. De 90% van de ijsberg die niet zichtbaar is bestaat vooral uit industriële spionage. Dat laatste niet alleen via internet, want op vrijwel alle westerse universiteiten wemelt het van de Chinese uitwisselingsstudenten. Ook worden er innovatieve bedrijven, die hier met subsidies zijn opgezet, regelmatig opgekocht door Chinese ondernemingen.
  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-lange-arm-van-beijing-europese-bedrijven-in-chinese-staatshanden-zonder-dat-ze-het-weten~bf282028/

 5. Scherpschutter

  BdV

  Vergeet het maar. In het op communistische leest geschoeide China bestaat privaat eigendom defacto en dejure niet, er bestaat in juridische zin in beginsel louter publiek eigendom. Bovendien is dit een ‘eend’…geen konijn. 😉

 6. Koel Hoofd

  Gebrek aan creativiteit, beter goed gekopieerd dan slecht bedacht.

 7. Alain

  Als volgende truc, geeft de man Fokke & Sukke een set met lange oren.

  Geinspireerd door Schopenhauer, uiteraard.

 8. Miffy

  Tja wat moet ik hier nu van vinden jongens. :×

 9. isabelle

  OH NEE!! Nijntje aan de fillers!!!

 10. Rinke Doornekamp

  De Chinezen zijn berucht om het pikken van andermans ideeën. Maar ik denk niet dat Mercis BV (die de belangen van Bruna behartigt) het hier bij laat zitten. Het is 100 % plagiaat! Het werk van Dick Bruna is auteursrechtelijk beschermd.

 11. Niels Bokhove

  Mercis BV heeft miljoenen (40?) verdiend aan nijntje en doet er niks mee. Gewoon oppotten.

 12. Erwin

  Vind die snavels wel leuk eigenlijk… vond Nijntje altijd al iets missen.

 13. woutvr

  Even goed kijken: ja, dit is wel plagiaat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).