Bijzonder en mysterieus kunstwerk met knuffels op begraafplaats in Utrecht: ‘Ik ben er echt door geraakt’ | De Utrechtse Internet Courant Bijzonder en mysterieus kunstwerk met knuffels op begraafplaats in Utrecht: ‘Ik ben er echt door geraakt’ | De Utrechtse Internet Courant

Bijzonder en mysterieus kunstwerk met knuffels op begraafplaats in Utrecht: ‘Ik ben er echt door geraakt’

Bijzonder en mysterieus kunstwerk met knuffels op begraafplaats in Utrecht: ‘Ik ben er echt door geraakt’
Het bijzondere kunstwerk op begraafplaats Soestbergen.
Op de begraafplaats Soestbergen in Utrecht is een bijzonder kunstwerk geplaatst. Knuffels komen met een trap vanuit de naastgelegen kinderspeelplaats over het hek heen zo de begraafplaats opgelopen. Bedrijfsleider Algemene Begraafplaatsen in Utrecht, Tanja Medema, weet niets van het kunstwerk af: “Maar ik ben er echt door geraakt.”

Op de begraafplaats Soestbergen in Utrecht is een bijzonder kunstwerk geplaatst. Knuffels komen met een trap vanuit de naastgelegen kinderspeelplaats over het hek heen zo de begraafplaats opgelopen. Bedrijfsleider Algemene Begraafplaatsen in Utrecht, Tanja Medema, weet niets van het kunstwerk af: “Maar ik ben er echt door geraakt.”

Soestbergen, aan de Gansstraat, is de oudste algemene begraafplaats van Utrecht en de bedrijfsleider werd verrast door het kunstwerk vanochtend. “Wij hebben geen idee wie het bijzondere en geheimzinnige werk heeft geplaatst, maar het voelt als een cadeau. Het past ook precies”, aldus Medema.

Ze vertelt dat het nog nooit eerder is gebeurd. “Mensen moeten niet te veel dingen zelf gaan knutselen, maar dit kunstwerk is zo lief en zachtaardig dat ik verwacht dat diegene het uiteindelijk ook wel weer komt ophalen.”

Medema vertelt dat er recent niet een kind is begraven op de begraafplaats, maar dat ze denkt dat iemand liefde of troost heeft willen uitdrukken. “Als diegene een keer wil praten over hoe wij daarmee omgaan kan dat altijd, maar als de kunstenaar anoniem wil blijven is dat ook prima.”

5 Reacties

Reageren
 1. stefan

  Het is prachtig. Heel mooi. Misschien kan het weerbestendig worden gemaakt?

 2. Anton

  Prachtig. Als dit zou kunnen blijven staan zou dat super zijn.
  De maker of maakster is een fantastisch kunstenaar.

 3. Hetty van de Geer

  Zelf vind het kunstwerk an sich wel origineel, maar de emoties, die het zou kunnen oproepen, omdat het vanaf de openbare weg en speelplaats zichtbaar is, vind ik minder geslaagd. Een brug vanaf een speelplaats voor kinderen dat over een hek naar een begraafplaats loopt. Als ik jonge kinderen zou hebben, zou ik door het kunstwerk wel erg met mijn neus op het feit gedrukt kunnen worden, dat mijn kind of kinderen ook jong zouden kunnen overlijden. Ik zou niet meer ontspannen met mijn kinderen op die speelplaats spelen, want… je weet maar nooit. Ook voor ouders, die hun kind verloren zijn, lijkt me dit kunstwerk, dat vanaf de openbare weg te zien is, nogal confronterend. Bovendien kan het kunstwerk de blik op de weg van automobilisten afleiden. De Koningsweg is toch al een relatief gevaarlijke en drukke weg. En dan zal maar net jouw kind daar fietsen….Het lijkt me daarom een veel beter idee, het kunstwerk op de begraafplaats zelf te plaatsen. En buiten het zicht vanaf de openbare weg. Daar is het mijnsinziens veel beter op zijn plaats.

 4. Gemeente Utrecht

  Een kunstwerk dat zomaar wordt geplaatst in de openbare ruimte is bijzonder en komt niet vaak voor bij de begraafplaatsen. Omdat het zo’n mooi symbool is en er zoveel positieve reacties op zijn laten we het kunstwerk staan zolang het er goed uit ziet. Net zoals wij dit doen bij tijdelijk grafbedekking of bloemstukken die op een graf worden gelegd. We gaan er vanuit dat de kunstenaar het weer ophaalt. Mocht dit niet zo zijn dan zullen wij het kunstwerk weg halen en tijdelijk in opslag nemen, hier kan de kunstenaar het kunstwerk ophalen. Wij zijn nog steeds erg nieuwsgierig naar de kunstenaar(s)! Dus mocht de kunstenaar(s) dit lezen dan nodigen wij jullie uit op het kantoor op Tolsteeg om een kop koffie te dringen en te horen over jullie verhaal en bedoeling. ^PP

 5. Rob

  Nooit geweten dat dit hier gestaan heeft (ik ga er vanuit dat nu, 3 jaar later, al weg is).
  Ik vind het prachtig. Knuffels staan voor kinderen gelijk aan liefde geven én krijgen. Het kunstwerk kan symbool zijn voor de liefde en troost aan een overleden kind, het kan liefde van kinderen zijn voor een overleden (groot)ouder.
  Het geeft eigenlijk, in mijn ogen, aan dat liefde na de dood niet stopt. Vandaar ook die brug over het hek, van de “gewone” wereld naar de begraafplaats.
  Nogmaals, ik vind het prachtig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).