Bijzonder woonhuis aan de Kromme Nieuwegracht te koop | De Utrechtse Internet Courant Bijzonder woonhuis aan de Kromme Nieuwegracht te koop | De Utrechtse Internet Courant

Bijzonder woonhuis aan de Kromme Nieuwegracht te koop

Bijzonder woonhuis aan de Kromme Nieuwegracht te koop
Woning op de Kromme Nieuwegracht. Foto: Robert Oosterbroek
Het bijzondere pand op de Kromme Nieuwegracht 2 staat te koop. Het woonhuis van staal op een klein oppervlak heeft een vraagprijs van 775.000 euro.

Het bijzondere pand op de Kromme Nieuwegracht 2 staat te koop. Het woonhuis van staal op een klein oppervlak heeft een vraagprijs van 775.000 euro.

Het bijzondere huis heeft 7 kamers en een perceeloppervlakte van 13 vierkante meter. Toch heeft het huis 123 vierkante meter aan woonoppervlakte verdeeld over zeven verdiepingen. Het huis op de hoek van de Kromme Nieuwegracht en de Drift is in 2001 ontworpen door architectenbureau Sluijmer en van Leeuwen.

De kavel bleef ruim 60 jaar onbebouwd nadat het gebouw dat er stond in 1940 werd gesloopt. Er was een jarenlange juridische strijd nodig voor het pand. Het huis is vanwege de lastige bouwplaats geconstrueerd in staal en omwonenden vonden dit niet passen bij de rest van de huizen.

Trouw schreef over ‘het kleinste huis van Utrecht’ bij de oplevering in 2002: “De Utrechtse welstandscommissie keurde de tekeningen aanvankelijk goed, maar even later bepaalde de rechter dat Sluijmer niet mocht bouwen omdat hij zelf een zetel in de welstandscommissie bekleedde. De schijn van partijdigheid werd gewekt.” De bouwvergunning werd ingetrokken maar in 2002 velde de Raad van State het oordeel dat de bouwvergunning weer geldig was. Aan het ontwerp van 1992 veranderde hij niets.

17 Reacties

Reageren
 1. Berend

  Had nooit gebouwd mogen worden. Wat een gedrocht.

 2. rob

  Vraagprijs 775.000 euro :’D

 3. Piet

  Prachtig dit moet op de monumentenlijst ipv het Universiteitsmuseum. Maar wat een prijs voor die paar vierkante meter.

 4. Bert

  Ik stel een crowdfundingsactie voor om dit gedrocht aan te kopen en vervolgens tegen de vlakte te gooien. Onvoorstelbaar dat dit ooit gebouwd heeft mogen worden.

 5. Corrie

  Het is als een scharnier voor Drift en Kromme nieuwegracht.Heel apart en ik hoop dat ‘t blijft.

 6. Sven

  Je krijgt een hoop MDF/spaanplaat voor die 775.000 euro.

 7. Cor

  Het valt zo erg uit de toon dat het juist wel weer mooi is.

 8. Gas

  Ik heb het altijd mooi gevonden, hou hier wel van, het lijkt op straat niveau klein maar er zitten nog twee grote kelders onder met uitzicht op het water, 123 m2 totaal. Ik heb het jaren geleden eens mogen bezoeken bij een soort van open dag, bijzonder.

 9. Fabian

  Echt mijn lievelingshuis in het centrum van Utrecht. Helaas niet te betalen. Juist het contrast en het maximale uit de beperkte ruimte halen maken het geniaal.

 10. W.H. de Groen

  Naast het Rietveldhuis een architectonisch meesterstukje wat maakt dat de prijs volledig op zijn plaats is waarbij een koper zich snel zal melden mag ik aannemen.

 11. Herman

  smaken verschillen. maar ook al vind je dit lelijk het overheerst niet.

  Andere lelijke gebouwen zoals de Neudeflat zijn veel erger die zijn dermate groot dat ze hun lelijkheid altijd laten overheersen.

 12. Cico

  Absoluut een architectonisch hoogstandje. Ben er altijd gefascineerd door geweest, hoe zou het zijn om hier een weekje te wonen?
  Ook vooruitstrevend, nu er de laatste jaren veel wordt geexperimenteerd met ‘Tiny Houses’ in dure binnensteden: met passen en meten zoveel mogelijk mensen op de vierkante meter.

 13. Cico

  Overigens heb ik begrepen dat de erkers op de eerste en tweede verdieping (met de ronde raampjes) zo ver uitsteken omdat er anders geen bed in past. Geen idee of het waar is, maar het is hilarisch

 14. Gas

  @Cico, dat van die ronde raampjes klopt, maar ik kan met 123m2 het toch niet een tinyhouse vinden.
  Detail foto’s op Funda https://www.funda.nl/koop/utrecht/huis-40610852-kromme-nieuwegracht-2/

 15. Luuk Upuuk

  Het heeft al eerder een tijd te koop gestaan, 7 (?) jaar terug of zo. De vraagprijs was toen meen ik al gezakt naar € 665.000,- . Uiteindelijk is het uit de verkoop gehaald en werden er studentes in gestopt.
  Tja, en als ik voor zoveel geld een huis koop, verwacht ik toch wel een lift! Ik háát trappenlopen!

 16. Madeleine van Tiel

  Ik hoop dat het verkocht wordt aan een liefhebber die het ook echt gaat bewonen..

 17. Yoshua

  Geweldig huis, wilde er altijd wel graag wonen.
  Na het zien van de video is de woning niet geschikt voor mij.
  Ben 205cm lang en 200cm breed en kan daar niet keren in douche, keuken en rechtop staan in de woonkamer.
  Helaas.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).