Burgerketen deelt gratis hamburgers uit na uitspraak wethouder | De Utrechtse Internet Courant Burgerketen deelt gratis hamburgers uit na uitspraak wethouder | De Utrechtse Internet Courant

Burgerketen deelt gratis hamburgers uit na uitspraak wethouder

Burgerketen deelt gratis hamburgers uit na uitspraak wethouder
Foto's: Bas van Setten
Het restaurant Burgerme deelde vrijdagmiddag gratis hamburgers uit aan voorbijgangers voor het Stadskantoor. De ludieke actie was een reactie op een uitspraak van wethouder Klaas Verschuure eerder deze week.

Het restaurant Burgerme deelde vrijdagmiddag gratis hamburgers uit aan voorbijgangers voor het Stadskantoor. De ludieke actie was een reactie op een uitspraak van wethouder Klaas Verschuure eerder deze week.

Maarten van Heuven van de Partij voor de Dieren maakte donderdag tijdens het vragenuurtje bezwaar tegen de komst van het hoofdkantoor van McDonald’s. Het bedrijf gaat zich vestigen in het nieuwe flatgebouw Central Park.

“McDonald’s is een fastfoodbedrijf dat extreem ongezond, dieronvriendelijk en niet duurzaam is. Het Amerikaanse bedrijf kondigde deze week aan het Nederlandse hoofdkantoor naar Utrecht te verplaatsen en intrek te nemen in een nieuwe toren in het stationsgebied, nota bene naast het Stadskantoor. De Partij voor de Dieren is hier onthutst over.”

Verschuure zei het niet eens te zijn met de PvdD. Hij noemde een aantal punten waarvan hij vond dat de fastfoodketen een toevoeging is voor de stad. Zo wees hij op het Ronald McDonald Huis dat in Utrecht is gevestigd en dat het bedrijf voor veel werkgelegenheid zorgt.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Niet verbieden

“Wij zijn het wel eens met de stelling dat het eten en drinken van McDonald’s over het algemeen niet past bij het profiel van gezond stedelijk leven, […] maar wij verbieden niet het eten van hamburgers.”

Op deze laatste uitspraak sprong Burgerme in door gratis hamburgers uit de delen. Aan alle voorbijgangers werd een verse burger aangeboden, met daarbij een flyer. “Dat Utrechters van hamburgers houden wisten wij al een tijd, maar nu wil de wethouder ons ook niet meer kwijt”, is te lezen op de folder.

11 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  De enige juiste reactie van zowel Verschuure als de hamburgerboer op een verdwaalde politicus, die denkt zich wel even te bemoeien met de eetpatronen van vrije burgers (pun intended)…

  Ik heb geen gemeente nodig om voor me te bepalen wat ik al dan niet graag mijn lichaam ingooi. Schei eens even uit zeg en ga alsjeblieft iets nuttigs doen.

 2. Carnist

  Omg, dit is prachtig. De enige reden dat ze het niet zouden verbieden is de tegendruk.

  De vijand van mijn vijand is mijn vriend, dus dag thuisbezorgd, hallo BurgerMe 👏🏻

 3. G.H.

  Beide politici provoceren.
  Tegen willen houden is belachelijk, zolang je je aan de wet houdt kan niemand je verbieden ergens een bedrijf neer te zetten.
  Zeggen dat het een toevoeging voor de stad is is net zo belachelijk. Het Ronald McDonald huis is er al. En de werkgelegenheid zou een toevoeging zijn als er een bedrijf zou komen dat iets toevoegt aan het culinaire landschap in de stad, in plaats van de smaakpapildodende wansmaak te prediken.

 4. wollie

  wat is gezond stedelijk leven?

 5. Cico

  ‘zorgt voor veel werkgelegenheid’

  lees: nuluren contracten op minimumloon. Echt een aanwinst.

  Maar qua ongezond eten maak ik me niet zoveel zorgen over McD. Veel meer over al die tentjes die suiker dealen aan pubers. De donuts, wafels, milkshakes met caramel, suiker, spekjes en een druppel koffie, ijszaken. De ene na de andere wordt geopend om lege winkels te vullen

 6. Gregor

  Met het eten van de Mc is niet zo veel mis. Iedereen eet wel eens ongezond. Zolang je dat maar met mate doet. En daarnaast beweegt. Overigens kan je tegenwoordig prima gevarieerd eten met groente en suikervrije frisdranken. Ook dit soort zaken gaan prima met de tijd mee. Wat nu gebeurt in dat stadskantoor is onsmakelijke en volstrekt willekeur politiek bedrijven over een mega concern dat vele, vele mensen voorziet van werk en steeds beter innoveert in gezonde voeding. Maar blijf met je tengels van mijn eten af!

 7. Koel Hoofd

  Wollie slaat hier de spijker op de kop.
  Wat is dat eigenlijk, gezond stedelijk leven?
  Want het is al honderden jaren bekend dat in steden leven niet gezond is.
  Vroeger zwarte dood, de pest, heeft de meeste slachtoffers in de grote steden geeist. Nu met corona virus idem dito.

 8. Kadoendra

  Ik denk dat ik als trouw PvdD lid toch al minstens 12 a 13 lid ben van de PvdD en daardoor heb ik een paar maanden geleden de nieuwe PvdD documentaire Power Plant gezien.
  Het was weer een PvdD top documetaire die weer ijzer sterk wetenschappelijk onderbouwt was!
  In deze documentaire kwam o.a naar voren dat zeer grote bedrijven vol aan het inzetten zijn op vegetarisch voedsel.
  Ook kwam McDonalds ter spraken daar ook zij vol inzetten op vegetarisch voedsel want de top van McDonalds heeft het sterke vermoeden dat zij over 10 jaar meer vegetarische hamburgers verkoopt dan vleeshoudende hamburgers.
  Maarten van Heuven van de Partij voor de Dieren moet net als ik de PvdD documentaire Power Plant gaan bekijken, overigens geef ik deze raad ook aan alle DUIC vrienden!

 9. trol

  Cico: dus op het hoofdkantoor (dat is nieuw, dus eventueel daar werkgelegenheid) werken ze allemaal tegen minimumloon en op 0 uren basis….

  Qua dierenleed etc… is Mcd niet de beste nee, maar we zijn allemaal wel ergens schuldig aan. (versnipperde vogels door windmolens, slaven in wk stadions, embarmelijke omstandigheden in lithium en kobalt wingebieden, sweatshops etc…..) we doen er allemaal aan mee, ook de PvdD wethouder

  Kadoendra heeft echter wel een punt. Als partijen als Mcd gaat nadenken over vleesvervangers, dan kan het rap gaan, Dus het is niet zozeer maar hard erin gaan, belangrijker is om ze mee te krijgen.

 10. Veiligheid eerst

  Bezorger van BurgerMe, 15 jaar, is vorig jaar verongelukt… Hij was te laat op pad voor zijn leeftijd en de keten is hiervoor veroordeeld. Vandaag zag ik nog een jonge bezorger zonder goed achterlicht. Ook de kleding en fiets vallen totaal niet op, grijs en zwart, geen reflectoren. Laat BurgerMe aan de veiligheid van minderjarig personeel denken ipv gratis hamburgers uit te delen.

 11. Marco

  McDonalds creeërt geen werkgelegenheid, McDonalds concureert met lokale restaurants die hun personeel meer biedt dan 0-urencontracten met ‘flexibele werktijden’, die hun personeel niet willen vervangen door computerpalen en die fatsoenlijk eten serveren. Onze stad zou mooier en gezonder zijn zonder die junkfoodketen en ik vind het fijn dat er een wethouder is die dit uitdraagt!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).