Wie toevallig nog op zoek is naar een 12 meter hoge replica van de Eiffeltoren kan er nu gratis een ophalen in Utrecht. Om het gevaarte te verplaatsen is volgens de huidige eigenaar Sander Kanters echter wel een kraan en dieplader nodig. Ondanks dit hebben al meerdere mensen zich gemeld.
Kanters is beeldend kunstenaar bij Vlekks en heeft een werkplek bij Stichting 16X dat momenteel nog aan de Nijverheidsweg te vinden is. Vanwege het aanstaande vertrek van de stichting moet ook de 12 meter hoge houten Eiffeltoren een andere bestemming krijgen. Kanters besloot daarom een advertentie te op Marktplaats te zetten. Daarin is te lezen dat de Eiffeltoren uit drie delen bestaat en dat er een bouwboek bij zit.
“De Eiffeltoren is ooit gemaakt door een carnavalsvereniging en daarna heeft Greenpeace het gebruikt voor een aantal acties. Zo’n zeven jaar geleden konden wij het bouwwerk overnemen. Ik vond het wel een leuk ding. We hebben hem op ons terrein neergezet en er lampjes ingehangen. Het was een soort grote kerstboom.”
Kunstenaars
Stichting 16X is volgens Kanters een ‘broedplaats’. “Er zit bijvoorbeeld een staalwerker, iemand die special effects maakt, een beeldend kunstenaar, en meubelmaker en nog allerlei kunstenaars. Wij moeten nu plaatsmaken voor iets waar meer geld mee te verdienen is. We zijn alles aan het opruimen, waaronder de Eiffeltoren.”
Tekst loopt door onder afbeelding
Er hebben al meerdere mensen gereageerd op de advertentie op Marktplaats. Zo wilde een eigenaar van een camping er een geitentoren van maken en verschillende bedrijven willen de Eiffeltoren gebruiken als blikvanger. “Er is dus veel animo voor, maar iedereen is aan het kijken hoe ze dat ding in godsnaam moeten verplaatsen”, zegt Kanters. “Het maakt mij eerlijk gezegd niet uit waar hij belandt als dat maar niet de openhaard is.”
Liefde
Ondanks dat de Eiffeltoren de stormen van afgelopen jaren moeiteloos heeft doorstaan, heeft het bouwwerk volgens Kanters wel ‘een beetje liefde’ nodig. “Er moeten een paar dingen vervangen worden, maar over het algemeen is de conditie best oké.”
De Eiffeltoren is vooralsnog aan niemand vergeven. Mensen die interesse hebben kunnen reageren op de advertentie op Marktplaats.
Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.
15 Reacties
ReagerenHoe krijg ik dat gevaarte bij ons thuis op Corfu!
Weet iemand waarom de stichting daar weg moet? Heb er gezellige feestjes gehad..
Misschien iets voor op het Berlijnplein?!?
Deze Eifeltoren is ooit gebouwd voor een actie van Greenpeace. Hij heeft op het museumplein gestaan vanwege de COP Parijs in 2015. Je kan hem door bouten los te halen opdelen in 3 stukken, om zo vervoer makkelijker te maken. Na 7 jaar is vast een en ander aan hout op.. daar er geen enkele conservering was toegepast, zogenaamde ‘schoon hout’.
@Wil, zou ‘m eerder zetten op de Parijsboulevard!
En als niemand dat ding wil….
Dan betaalt hijbzelf afvoeren, of mag de gemeenschap dat dan doen?
Kan dit in plaats van die lelijke “hijskraan” kunst naast het station?
Lang geleden een van 1,20 meter gemaakt met Meccano.
@wil Of de Parijsboulevard
Ik dacht ook gelijk aan het Berlijnplein! Een prachtige kans en past bij de (Zuid)Europese knipoog vanuit LRC.
Deze mooie Eiffeltoren zou t pittoreske stadscentrum van Stadskanaal een extra boost geven. Ik zie mogelijkheden, u ook Scherpschutter?
Haha, ja of Parijsplein, hoe leuk zou dat zijn !
Ik zou zeggen: 3524 GP Utrecht
@Jeroen, Goeie vraag, Antwoord: Kennelijk heeft B&W Utrecht zo’n twee jaar geleden het bestuur van de Stichting 16X, meegedeeld dat per 1 januari 2023 de subsidie zou stoppen. Dat betekent einde Stichting 16X.
Dan zegt de Stichtingsakte dat bij de opheffing en ontruiming het bezit —geld, inventaris en overig— terug moet naar de subsidiegever. Maar als de subsidiegever zegt: ‘dit en dat uit de bezittingen van de Stichting mag verkocht en/of weggegeven worden dan kan dat, als het maar geen geld kost. Vandaar dat iemand die toren voor niets mag komen ophalen omdat de Stichting geen overheidssubsidie krijgt om de toren ergens anders te kunnen plaatsen. Degene die het kunstwerk op zijn/haar kosten ophaalt wordt de eigenaar. Voor de eindafrekening krijgt de voorzitter van het bestuur een AFM vergunning van minister Sigrid Kaag (D66) Financiën, om bank gerelateerde zaken met de lokale subsidiegever te kunnen doen.
@Rivierenwijker
Geen idee. Heeft Stadskanaal eigenlijk wel een centrum?