Dit is de man achter de honderden Fame-tags in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Dit is de man achter de honderden Fame-tags in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Dit is de man achter de honderden Fame-tags in Utrecht

Dit is de man achter de honderden Fame-tags in Utrecht
De NOS heeft met de 26-jarige Utrechter gesproken die verantwoordelijk is voor de tag Fame. Deze graffiti-tag is op honderden plekken in en rond de stad gespoten. Zelfs na de arrestatie van de man bleef het woord Fame verschijnen op plekken in Utrecht.

De NOS heeft met de 26-jarige Utrechter gesproken die verantwoordelijk is voor de tag Fame. Deze graffiti-tag is op honderden plekken in en rond de stad gespoten. Zelfs na de arrestatie van de man bleef het woord Fame verschijnen op plekken in Utrecht.

Toen NOS op 3 een verhaal aan het maken was over graffiti kwamen ze de Utrechter tegen die eerder gearresteerd is voor de Fame-tag. Hij wilde best voor de camera vertellen over de tag. “Fame staat voor Fuck all my enemies.”

Er staan honderden Fame-tags in Utrecht. Die voor een deel ook zijn verschenen na de arrestatie van de Utrechter. Hij werd namelijk in april tijdens een politieactie opgepakt. Na drie dagen werd hij weer vrijgelaten in afwachting van zijn vervolging. “Je wordt echt als zware crimineel behandeld, terwijl je gewoon verf op muurtjes spuit en kleurtjes.”

Nadat de man gearresteerd was kwam er ook een Facebookpagina Free Fame online. Ook werden er shirtjes met de slogan verkocht bij Kapitaal in Utrecht.

De man laat aan NOS op de 3 weten dat er ook copycats rondlopen, andere mensen die ook het woord Fame op muren spuiten. “Of je dat nou altijd op prijs moet stellen, is maar de vraag. Maar ik vind het wel leuk dat het zo groot is geworden.” Zelf zegt de man overigens gewoon door te gaan met graffiti, maar dan wel vooral op legale plekken.

Bekijk hier de video van de man achter de tag Fame.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Henk de Vre

  “Je wordt echt als zware crimineel behandeld, terwijl je gewoon verf op muurtjes spuit en kleurtjes.”

  Deze man ziet blijkbaar niet in dat hij andermans eigendommen vernielt en dat veel meer mensen zich aan zijn vernielingen ergeren dan dat hij suporters heeft…

 2. Scherpschutter

  @Henk de Vre 28/6/2018 – 9:24

  Dat klopt. Desgevraagd daarover: “Aan de ene kant begrijp ik het wel [dat mensen zich eraan storen en irriteren] en aan de andere kant ook niet. Er zijn wel ergere dingen om je druk over te maken”

  Duidelijk dat deze jongen op meerdere manieren niet helemaal fris tussen de oren is. Naast een overduidelijk wel heel beperkt IQ, heeft mijnheer ook nog eens het empathische vermogen van een mossel op het droge.

  Heeft geen zin om hem op te sluiten. Ik zeg: bezig houden. Een tandenborstel in zijn knuistjes stoppen en zijn eigen flutwerken tot op het laatste druppeltje verf handmatig van alle bezoedelde objecten laten verwijderen. Dat is vermoedelijk het enige dat hem zal leren…

 3. Bill

  En tegelijkertijd de waardering geven aan de mensen die echte graffiti art maken door meer legale plekken te creëren om te spuiten.

  Het centrum verdient juist ook deze manier van streetart, en niet alleen wat is opgelegd en verzonnen door mensen van middelbare leeftijd achter een bureau op het stadskantoor. Jammer dat het tunneltje op het Westplein niet meer is.

 4. Joris

  @Bill
  Wat is er mis met mensen van middelbare leeftijd? Ik ken overigens ook veel truttige millenials.

 5. Street Dirt

  @ Bill

  Ik stel voor dat mijnheer jouw deuren en muren vol komt kliederen.
  Kijken of je dan nog zo blij bent met die street art.

 6. Bert

  Die prutswerkjes van die gast zijn niet eens de titel “tag” waard. Er is best wel goede grafitti te vinden in de stad, alleen die zooi van hem is echt te triest voor woorden.

  Hilarisch dat ie 3 dagen vast zitten vindt vallen onder “zware criminaliteit”, dan ben je echt elke vorm van realiteit uit het oog verloren.

 7. Cico

  De legale graffiti is aangebracht door professionele kunstenaars. Dat is een totaal ander niveau dan dit sujet. Ik snap best dat je erbij wilt horen, maar die jongen heeft een enorme plank voor zijn kop: enerzijds de schade weg relativeren door te praten over ‘prullenbakjes’ (vergeet even de particuliere auto’s, deuren, etc) . Anderzijds schaart hij zich doodleuk onder de echte graffiti kunstenaars als KBTR of Steen die ook mooi werk levert.
  Het begint inderdaad allemaal bij tags. Maar serieus, die van hem heeft het niveau van wat je op de bureautjes op een middelbare school aantreft. Het ontwikkeld ook niet verder, nog steeds die zwabberende letters. Maar hij denkt dat hij de Utrechtse Banksy is?

 8. Arjan Verhoeven

  Wat mij het meest verbaast is dat hij in het filmpje wérkelijk niet lijkt te snappen dat een normaal mens zijn buurt ondergekliederd ziet, maar zich afvraagt waarom nog geen enkele galerie gebeld heeft.

  Hoe dat duidelijk te maken? Ik denk niet met een psycholoog die vraagt “Hoe zou jij het voelen als iemand jouw auto roze verft?”.

  Gewoon telkens opnieuw opsluiten. Eerst 3 dagen, dan 6 dagen, 12 dagen, 24 dagen, etc. Misschien dat hij dan nog steeds niet snapt hoe ergerlijk zijn bijdrage aan de publieke ruimte eigenlijk is, maar er komt wel vanzelf een einde aan.

 9. Bill

  @ Street Dirt: Lezen is blijkbaar niet uw beste eigenschap, ik heb het over LEGALE plekken.

 10. Vans

  Im all for good graffiti but just taging a stupid ‘fame’ everywhere without any style is just retarded. He is no artist, just a dumb guy with a spray can, he should be forced to clean his mess up because he destroyed a lot of walls with his stupidity. Give him a 100 hours community service to clean it, should teach him a lesson

 11. Erik

  Een 26-jarige vent die klinkt en functioneert alsof hij 13 is. Hoewel de meeste 13-jarigen al meer realiteitsbesef hebben denk ik (en vermoedelijk ook beter tekenen)

 12. bee

  dit is zo´n figuur die zijn “tag” over de echt mooie graffiti heen spuit .
  dan ben je dus 26 jaar maar met het verstand en het kunstenaars gevoel van een kind van 7.
  totaal geen verantwoordelijkheidsgevoel te bespeuren .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).