Staat deze boom op de trap bij het Stationsplein op een handige plek? | De Utrechtse Internet Courant Staat deze boom op de trap bij het Stationsplein op een handige plek? | De Utrechtse Internet Courant

Staat deze boom op de trap bij het Stationsplein op een handige plek?

Staat deze boom op de trap bij het Stationsplein op een handige plek?
Foto's: Robert Oosterbroek
Op de trap bij het Stationsplein in Utrecht is een boom geplant, maar is dit wel een logische plek? De boom die onlangs geplant is een onderdeel van de vergroening van het stationsgebied valt in ieder geval op.

Op de trap bij het Stationsplein in Utrecht is een boom geplant, maar is dit wel een logische plek? De boom die onlangs geplant is een onderdeel van de vergroening van het stationsgebied valt in ieder geval op.

De Pinus Sylvestris, oftewel de grove den, is een van de bomen die rond het Stationsplein geplaatst is. De boom is geplant op de trap die van het plein richting Smakkelaarsveld gaat. Sommige mensen vragen zich af of dit wel zo handig is, andere voorbijgangers vinden het juist een leuke plek.

De gemeente vindt het in ieder geval een prima positie. Er komen in totaal drie bomen op de trappen bij het plein. “Dit is om enkele redenen zo gedaan – dit versterkt het gevoel van continuïteit over de lengte van het Stationsplein en de lager gelegen delen aan de noord- en zuidzijde. Daarnaast geeft het hoogteverschil ook een landschappelijke karakter.”

(Tekst gaat onder afbeelding door)

De gemeente meent ook dat deze boom, en de andere twee die op trappen komen, geen hinder veroorzaken voor loopstromen. Naast de trapbomen zijn er ook bomen geplant in grote boombakken op het plein zelf, deze doen ook dienst als zitelement.

De huidige trap is nog aan beide zijden beschermd door bouwschotten. Binnenkort worden deze verwijderd en beschikt de voetganger over de gehele breedte van de trap.

37 Reacties

Reageren
 1. Henk

  Kunnen de hondjes nog mooi even een plasje doen voordat ze met de trein mee gaan….. Absurd idee natuurlijk.

 2. MJPD

  De vraag stellen is ‘m beantwoorden lijkt me? Staat mogelijk alleen in de weg voor smartphonezombies. Verder constateer ik dat deze boom de enige “vergroening” is op de foto. Blijkbaar is er geen plek meer voor tussen al het beton, dus daarom maar op deze inderdaad onlogische plek.

 3. Fred

  Als ze hem dan tenminste nog in het midden hadden gezet, maar het is eigenlijk maar een vreemd gezicht.
  Geen geslaagde actie.

 4. Harry

  In 1 klap de beroemdste boom van Utrecht.
  Kan er mooi eentje ergens anders gekapt worden.

  Dat krijg je met herplantplicht.

 5. A

  Wat een fantasieloze mensen hier. Had die boom er niet gestaan dan was er wel geklaagd over de beperkte groene kwaliteit van het plein. De bomen staan al vanaf het begin van dit ontwerp op de renders, dus dit soort vragen snap ik dan ook echt niet. Ook aan de andere kant komen twee bomen in de trappen.

 6. Ton

  Apart !
  Heeft wel wat.
  In het midden zou te voor de hand liggend zijn, en ook minder praktisch.
  Overigens moeten niet alleen de bouwschotten nog verwijderd worden. Ook de treden moeten nog afgewerkt worden met de definitieve toplaag. Komt goed mag je aannemen.
  En op tijd water geven !

 7. Rob H.

  Deze boom staat minder in de weg dan het aantal verkeerd geparkeerde fietsen en scooters, onder aan de trap.

 8. Nlz

  Voor hen die het over het al dan niet in het midden staan hebben, wanneer de trap af is en aan de linker zijde breder is geworden (waar nu die houten wand nog staat) zal hij al meer, zo niet geheel in het midden staan.

 9. Ingrid

  Leuk idee! Voor mijn part planten ze ook meteen een bos op het plein boven. Ik vind het daar rond het bollendak nu maar een rommelig en benauwend allegaartje van lelijke gebouwen.

 10. Berk

  Nee, dat is geen handige plek. Je moet geen bomen op een trap neerzetten.

 11. Sander

  Handige plek om je fiets vast te zetten.

 12. G.H.

  Onconventioneel, maar een prima keuze wat mij betreft, vind ‘m leuk daar!

 13. Jan

  Leuk bedacht!

 14. Roy

  Ik ben vooral benieuwd wat de brandweer hiervan vindt. Die worden meestal heel vervelend van obstakels in vluchtroutes en zeker op trappen….

 15. Herman B

  Ik vind het vooral onhandig voor mensen met een kinderwagen of een rolstoel: staat zo’n boom toch behoorlijk in de weg!

 16. wollie

  bomen ❤️

 17. Harry

  Je kan natuurlijk ook een paar windmolens op de trap zetten en de trap afwerken met zonnecellen. Er is zoveel mogelijk met trappen dat je bijna vergeet wat de functie van een trap is.

 18. Van Eysinga

  @Herman B: ja, tuurlijk, lekker met je rolstoel of je kinderwagen de trap af… Als ze die boom in de lift naast de trap hadden geplant, had je een punt gehad.

 19. peter R.

  Zelden zijn de wereldvreemde obsessies van de klimaatzeloten overtuigender aangetoond. dan met deze zielige pijnboom.

 20. Jos

  Leuk. Er is hopelijk wel nagedacht over het type boom en hoe sterk/groot die wortels worden. Een berkje in onze tuin is al sterk genoeg om een flinke betonrand te doen knappen en platanen om de hoek drukken de hele weg aan gort. Die tegels zullen op een goed moment omhooggeduwd worden.

 21. Klaas

  Lekker burgerlijk hier, alles moet normaal en alles wat vreemd is en afwijkt is raar en hoort niet. gadverdamme.

  Ga dan lekker in Leidsche Rijn op je plastic lounge set zitten met kunstgras, betonstenen en kiezels en laat de stad weer eens wat lekker vrij worden. Benauwend.

  Mensen die rare en afwijkende ideeën hebben zorgen doorgaans wel voor vooruitgang. Conservatisme zorgt altijd voor stilstand en teruggang.

 22. Robert

  Schitterend….!!!

 23. Katja

  Eindelijk ! Een boom !

 24. Evers

  Tja, er kunnen eigenlijk nooit genoeg bomen worden geplant…

  Maar het lijkt er toch op dat er bij het maken van de plannen maar beperkt rekening is gehouden met het in te passen ‘groen’. Jammer want het kan zoveel mooier en beter als hier in de ontwerpfase meer rekening mee wordt gehouden. Ik mag toch hopen dat dit tegenwoordig meer integraal wordt meegenomen in de bouw en architectuuropleidingen.

 25. Wim

  Ja niet zo zeuren

 26. Anne Marie ten Berge

  En wat vindt de boom er zelf van dat hij/zij het gevoel van het doorlopende verband met de lengte van het plein moet waarmaken ?

 27. Marko

  Ik vind het een originele plek en de omgeving lijkt er meteen iets minder hard en kil door. Prima plek dus voor deze “TrapTree”.

 28. MJPD

  @Klaas
  Ja, een boom plaatsen midden op een trap, dat is echt “vooruitgang”… U moet echt een hekel hebben aan Leidsche Rijn aangezien u dit off-topic noemt in elk bericht.

 29. Klaas

  @ MJPD

  Ik weet niet over welke Klaas je het hebt, maar ik heb het verder nog nooit over Leidsche Rijn gehad. En ja een boom op een trap is mooi, net als een boom op een berg. Bomen zijn vaak mooi.

 30. bawang putih

  prima plek om fiets aan vast te maken 😉

 31. Steve

  Zet een boom voor de ingang van het oude stadhuis en op het nieuwe stadskantoor en ook 1 pal voor de deur bij GL op de Oudegracht.
  Kunnen ze daar allemaal niet meer naar binnen.
  Zijn we eindelijk af van die achterkamer politiek.

 32. Willem

  Hahaha komkommertijd valt vroeg dit jaar.

 33. Mijndert

  aangezien staatsbosbeheer heel Nederland kaal kapt en bouwend Nederland heel Nederland vol beton stort is dit niet zo’n gekke actie! Ga zo door gemeente Utrecht.

 34. Ralph

  Die boom staat daar prima. Leuke creatieve inrichting. Alleen lastige voor iemand die niet uit z’n doppen wil kijken. En voor de negativelingen die er gelijk al hun klimaat frustraties bij slepen. Get a live, het is 2019, het ageren tegen alles wat een beetje groen, creatief en progressief is zo achterhaald. Ga lekker in de met tegels dichtgestrate tuin zitten mokken onder een steen.

 35. Freddy

  Ik hoop dat deze boom veel beton gaat wegdrukken!

 36. Erwin

  Bomen zijn relaxt

 37. PjotrM

  Het wachten is op een commisie die zich gaat buigen over de veiligheid / gladheid wegens vallende blaadjes in de herfst…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).