Duizenden gevoelige dossiers Bureau Jeugdzorg Utrecht gelekt | De Utrechtse Internet Courant Duizenden gevoelige dossiers Bureau Jeugdzorg Utrecht gelekt | De Utrechtse Internet Courant

Duizenden gevoelige dossiers Bureau Jeugdzorg Utrecht gelekt

Duizenden gevoelige dossiers Bureau Jeugdzorg Utrecht gelekt
Door een fout bij Bureau Jeugdzorg Utrecht zijn de dossiers van duizenden kwetsbare kinderen gelekt. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. In de zeer gevoelige dossiers staat informatie over psychische stoornissen, maar ook details van seksueel misbruik.

Door een fout bij Bureau Jeugdzorg Utrecht zijn de dossiers van duizenden kwetsbare kinderen gelekt. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. In de zeer gevoelige dossiers staat informatie over psychische stoornissen, maar ook details van seksueel misbruik.

De 3278 dossiers van 2702 kinderen werden door twee klokkenluiders aangeleverd bij RTL. In de dossiers, waar de thuissituatie van probleemgezinnen tot in detail beschreven staat, worden ook de volledige namen van de slachtoffers genoemd.

Zo noemt RTL Nieuws voorbeelden van een jong meisje dat seksueel is misbruikt, het meisje is via haar naam gewoon te vinden op sociale media. In een ander dossier staat hoe familieruzies tot bloedens toe worden uitgevochten. Niet alleen de dossiers zijn gelekt, ook voicemailberichten en interne mails.

Wethouder Victor Everhardt laat weten: “De privacy en zorg van Utrechters moet altijd voorop staan. Dat dit incident heeft kunnen gebeuren, is daarom buitengewoon zorgelijk en niet acceptabel. Vanzelfsprekend dient dit grondig te worden uitgezocht.”

Hoe werden de documenten gelekt?

Bureau Jeugdzorg Utrecht is tegenwoordig bekend als Samen Veilig Midden Nederland en heeft ook een nieuwe website. RTL Nieuws legt uit dat de oude website echter nooit veilig is afgesloten. Twee klokkenluiders konden makkelijk het domein, dat zo’n 10 euro per jaar kost, opkopen. Door het domein op te kopen konden de klokkenluiders ook alle informatie opvangen.

Bestuurder van Samen Veilig, Paul Janssen: “Ik bied allereerst mijn excuses aan onze cliënten aan. Privacy is uiteraard enorm belangrijk in ons werk. Onze rol is om cliënten zo goed mogelijk te beschermen, ook digitaal. Voor zover we nu weten zijn er geen gegevens van cliënten in handen van derden. De informatie is en kan dus niet meer verder worden verspreid.” Het datalek is inmiddels gesloten.

De gemeente Utrecht laat verder weten: “Wij gaan samen met het bestuur en de Raad van Toezicht van Samen Veilig Midden Nederland kijken welke acties er nodig zijn om te zorgen dat dergelijke situaties zich in de toekomst niet meer voordoen.”

8 Reacties

Reageren
  1. Cor

    De mensen van de jeugdzorg mogen van ontiegelijk veel geluk spreken dat zowel de klokkenluiders als de journalist dit op een buitengewoon integere manier hebben opgepakt en dat de dossiers niet bij kwaadwillenden terechtgekomen zijn of anderszins in de openbaarheid. Ik hoop dat er doortastende maatregelen getroffen worden om dit in de toekomst te voorkomen.

  2. Arjan Verhoeven

    Het gaat niet eens om de bijzonder klunzige manier waarop de domeinnaam gewoon is opgezegd, je mag gewoon absoluut geen medische informatie via onbeveiligde e-mail versturen.
    Bureau Jeugdzorg moet zelfs een speciaal iemand in dienst hebben om dit soort gepruts te voorkomen. Ik hoop dat de Autoriteit Persoonsgegevens hier keihard op gaat treden.

  3. JdV

    Zoals in veel semi publieke en publieke organisaties is er geen kennis aanwezig over ict op het hoogste niveau. Vaak wordt dit als stafafdeling ondergebracht samen met finance, vastgoed en facilitair bij een directielid wat al deze zaken tegelijk aanstuurt. Zonder diepgaande kennis, en dat wreekt zich dan. If hou pay peanuts you get monkeys to do the work.

  4. Herman

    Wat zijn er al een fouten gemaakt rond zorg en wmo in Utrecht!
    gemeente weet echt niet wat ze aan de doen zijn zelf.

  5. Klaas en Linda

    Wel grappig dat jij overal verstand van hebt, heerschap JdV.

    Best knap; heb je alle opleidingen en studies ter wereld gedaan dat je denkt overal over mee te kunnen praten? Ik ben benieuwd? Of denk je dat alles zo simpel is zoals jij het voorspiegelt? Ik ben oprecht benieuwd.

  6. Ik heb toch niets te verbergen

    Digitale informatie is nou eenmaal niet veilig af te sluiten. De enige manier is als mens de informatie niet te delen of als het dan toch moet eisen dat het gewist wordt na gebruik.

    Maar ja burgers (lees schapen) hebben niets te verbergen.

  7. mwl

    Bij dit soort instanties weet men niet wat informatiebeveiliging is. En inderdaad die afdeling wordt ergens tussen gefrommeld. De verantwoordelijke medewerkers hebben (nog) niet de juiste fases doorlopen. En dat is echt een fout van het bovenste management. ONBEWUST/ONBEKWAAM (jammer je moet beter weten) BEWUST/ONBEKWAAM (Je bent je bewust van je fouten, eerst bijleren dan terug komen)) BEWUST/BEKWAAM (je bent op de goede weg, kan altijd beter) namelijk ONBEWUST/BEKWAAM (zo hoort het. het moet vanzelfsprekend zijn dat de veiligheid en bescherming van data als prioriteit in je opdracht hebt staan)

  8. JdV

    @mwl: dank dat jij dit nog een keer uitlegt aan klaas en linda, wellicht snappen ze het nu wel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).