Maandag 16 maart was een vreemde dag. Na de aankondiging van de nieuwe maatregelen om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, was het in de binnenstad van Utrecht rustiger dan ooit. Helemaal uitgestorven was het overigens niet. Zo waren de winkels in de stad gewoon open en waren er ook klanten.
Iedereen in Nederland is ermee bezig: wat moeten wij doen in deze vreemde periode? Nadat ministers Slob en Bruins op zondag 15 maart aankondigden dat de scholen en de horeca op slot gingen besloten nog meer mensen deze werkweek thuis te beginnen. Sommige ouders hadden geen keus, andere werknemers gaven gehoor aan de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken, maar iedereen is er druk mee geweest.
In de Utrechtse binnenstad was het daarom een stuk rustiger dan anders. Hoewel maandag al rustiger is dan de meeste dagen, gaf het een bevreemdend beeld: op het station een fractie van de reizigers die er anders komen, het drukste fietspad van Nederland met maar enkele fietsers, een stilgevallen Neude of een Twijnstraat zonder veel verkeer.
Wat betekent het?
Helemaal stilgevallen is de stad uiteraard niet. Zo werd het in verschillende Utrechtse wijken rond het lunchuur wat voller op straat met mensen die genoten van het lekkere lentezonnetje (hopelijk wel met genoeg afstand). Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel mensen die wel naar hun werk moesten.
De komende dagen zal er meer bekend worden over wat de maatregelen zullen betekenen voor allerlei sectoren en zullen we bij DUIC ook elke dag een branche vragen hoe het bij hun gaat met thuiswerken of het sluiten van de zaak. Lees hier over de Utrechtse ziekenhuizen.
Daarnaast blijven we natuurlijk ook zoeken naar de positieve verhalen in de stad, die er ook in deze vreemde tijd genoeg zullen zijn! Lees hier bijvoorbeeld over Rob Heerdink en zijn muurschildering.
Gekoppelde berichten

Wat moeten Utrechters weten over het coronavirus?
De uitbraak van het nieuwe coronavirus brengt een hoop vragen met zich mee. Nu er…

Rob Heerdink grijpt corona aan voor nieuwe muurschildering: ‘Het komt goed’
In de Adelaarstraat heeft Utrechter Rob Heerdink weer een nieuwe muurschildering gemaakt. Zoals altijd heeft…

Bellen met de Utrechtse ziekenhuizen tijdens de coronacrisis
De gevolgen van de coronacrisis zijn groot in Utrecht. Scholen en horeca zijn gesloten, er…
4 Reacties
ReagerenIs het jullie ook opgevallen dat er vooral veel jonge mensen op straat zijn? Nu jongeren minder vatbaar blijken voor het virus, denken velen dat de ingestelde gedragsregels niet voor hen gelden. Dat is onjuist, want er zijn geen tekenen dat jongeren het virus niet kunnen verspreiden. En dit begint op te vallen. Lees hier maar eens: https://www.wsj.com/articles/a-generational-war-is-brewing-over-coronavirus-11584437401?mod=hp_lead_pos5
Prachtig. Dat zo’n angstaanjagend virus Utrecht weer terugbrengt naar de jaren 60 en 70 of op zondagen voor de invoering van de koopzondag.
Elk nadeel heeft z’n voordeel.
@Jolanda, u vindt dit prachtig? Mensen worden ziek, mensen overlijden, ondernemers gaan over de kop, voedselbanken hebben het moeilijk. Scociale en maatschappelijke ontwrichting liggen op de loer. Voor u blojkbaar allemaal niet van belang, want “hrt is zo lekker rustig in de stad”.
Denk na voor u maar wat roeptoetert.
De jaren 60 of 70? Dit was in 2005 ook een gewone maandagochtend.