Er komt een badhuis met horecapaviljoen bij het Berlijnplein | De Utrechtse Internet Courant Er komt een badhuis met horecapaviljoen bij het Berlijnplein | De Utrechtse Internet Courant

Er komt een badhuis met horecapaviljoen bij het Berlijnplein

Er komt een badhuis met horecapaviljoen bij het Berlijnplein
Er komt een buitenbadhuis in Leidsche Rijn bij het Berlijnplein. Het badhuis krijgt onder meer sauna’s en een voetenbad en gaat Thermae heten. Er komt ook een horecapaviljoen – Venster – bij.

Er komt een buitenbadhuis in Leidsche Rijn bij het Berlijnplein. Het badhuis krijgt onder meer sauna’s en een voetenbad en gaat Thermae heten. Er komt ook een horecapaviljoen – Venster – bij.

Het project wordt ontworpen door het ontwerpbureau Overtreders W en moet de Japanse cultuur verenigen met de Vinex-wijk. Het buitenbadhuis moet een open en groen design krijgen van duurzame materialen. De opening van de plek is tijdens het Formplaats Festival in Leidsche Rijn op zondag 23 september.

Overtreders W reageerde op een oproep van RAUM om samen met andere makers vorm te geven aan het thema ‘de toekomst van de stad’ en het Berlijnplein.

Romeins

Reinder Bakker, een van de oprichters van Overtreders W: “In een nieuwbouwwijk is behoefte aan een ontmoetingsplek, maar sociale voorzieningen worden vaak aan de tekentafel vergeten. Zo is er in de buurt nog maar weinig plek om samen te komen en om lekker te eten.” De ontwerpstudio kwam met de oplossing in de vorm van een buitenbadhuis en horecapaviljoen.

Het idee is een verwijzing naar de Romeinse historie van Leidsche Rijn. “Wij zijn onderzoek gaan doen naar de badcultuur. Zo gaan in Japan dorpsgenoten naar open badhuizen om bij te praten en voor zichzelf te zorgen. In tegenstelling tot de westerse, statusgerichte badcultuur richt Japan zich juist op het sociale aspect. Een inspiratie”, aldus Reinder Bakker. “Thermae wordt zo’n laagdrempelige ontmoetingsplek in de Nederlandse Vinex-wijk. Een publieke plek waar je even niet online bent, of per se geld voor moet betalen, maar helemaal fysiek aanwezig en samen bent. Wel met een westers tintje, want kleding is verplicht.”

Voetenbad

Bezoekers van Thermae kunnen op verschillende plekken ontspannen. Het buitenbadhuis bestaat uit: een botanische plantensauna, een voetenbad, een hoofdsauna en een droge sauna.

Naast het badhuis wordt ook het horecapaviljoen Venster, dat circulair is, gebouwd. Het restaurant serveert lunch en diner, van woensdag tot en met zondag. Venster werkt met een wisselende kaart. “De gerechten bepalen we op basis van wat er in de buurt te krijgen is, want de producten halen we zoveel mogelijk lokaal”, aldus Daniël Lansbergen, CEO van Artisanal Cuisine, uitbater van de keuken van Venster. Het paviljoen biedt ook ruimte voor programmering, presentaties en workshops georganiseerd door RAUM.

2 Reacties

Reageren
  1. Maarten Veger

    “Zo is er in de buurt nog maar weinig plek om samen te komen en om lekker te eten.”
    Een badhuis is wel extra maar er zijn toch redelijk wat plekken om samen te komen en te eten in LRC lijkt me… 🙂

  2. Cico

    Verplichte badkleding is niet westers. Dat is Angelsaxische preutsheid (Amerika/Engeland). In normale badhuizen en sauna’s zijn mensen gewoon naakt met een handdoek en badjas om rond te wandelen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).