Er komt een verbod op het oplaten van ballonnen in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Er komt een verbod op het oplaten van ballonnen in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Er komt een verbod op het oplaten van ballonnen in Utrecht

Er komt een verbod op het oplaten van ballonnen in Utrecht
Bron: Wikimedia CC / Helen Warren
Het oplaten van ballonnen is ook in Utrecht bijna verleden tijd. De Partij voor de Dieren vraagt de gemeente morgenavond om een verbod op het oplaten van ballonnen in Utrecht en heeft daarbij de steun van een meerderheid van de gemeenteraad.

Het oplaten van ballonnen is ook in Utrecht bijna verleden tijd. De Partij voor de Dieren vraagt de gemeente morgenavond om een verbod op het oplaten van ballonnen in Utrecht en heeft daarbij de steun van een meerderheid van de gemeenteraad.

De gemeente Utrecht is niet de eerste gemeente die zo’n verbod zal instellen. Eerder vandaag deed bijvoorbeeld Den Haag dit ook al. De ballonnen zouden namelijk veel schade toebrengen aan dieren en natuur.

De Partij voor de Dieren zegt dat er een steeds bredere maatschappelijke bewustwording is van de negatieve invloed van het oplaten van (wens)ballonnen op dieren, natuur en milieu. Dieren zouden in deze ballonnen stikken of krijgen hun maag vol met ballonresten, linten en ander zwerfafval.

De Partij voor de Dieren probeerde al in 2015 een verbod op het oplaten van ballonnen in Utrecht te realiseren. Dat lukte toen niet. PvdD-raadslid Maarten van Heuven zegt: “We zien nu dat de bewustwording rond de plastic soep groeit, en dat er ook steeds meer ingezien wordt dat ballonnen schade aanrichten als ze lukraak de lucht in worden gelaten. Mensen hebben er tien seconden lol van, maar dieren zitten met de ellende.”

Het verbod op het oplaten van ballonnen is een stap in de goede richting volgens de partij. Het gaat om een verbod op het oplaten van latex ballonnen, maar ook herdenkingsballonnen, vuurballonnen, gelukslampionnen of bijvoorbeeld Thaise wensballonnen.

39 Reacties

Reageren
 1. Luuk Upuuk

  Goeie zaak!

 2. Hugo Aylva

  Goed zo! Het blijft wonderlijk dat het als asociaal gezien wordt om (plastic) afval op straat of in de natuur te dumpen, maar dat velen het als feestelijk ervaren wanneer je datzelfde afval eerst de lucht in stuurt.

 3. Brigitte

  Eindelijk.
  Ik kan met verbazing kijken naar die rituele ballonnenoplaterij, terwijl je toch kan bedenken dat je de natuur opzadeld met de gevolgen.

 4. Scherpschutter

  He he! Eindelijk is de onmenselijke ballonnentragedie opgelost! Overal waar je komt in Utrecht struikel je over ballonnen. Ballonnen, ballonnen en nog eens ballonnen. Je ziet door de ballonnen bijna het bos niet meer. Tienduizenden van die krengen die per uur de lucht in gaan: de vogels kunnen ze bijna niet meer ontwijken!

  De straten lijken intussen wel een abstract kleurenmozaïek door al dat zwervende rubber. Fietsers worden massaal gelanceerd als het regent en radiatoren van auto’s zitten vol met versnipperde ballonnenbende. Regenwouden tegelijk worden gekapt in Azië om maar aan de Utrechtse vraag te kunnen voorzien. Om nog maar te zwijgen over het auditieve leed dat al die knallende ballonnen veroorzaken! Quelle horreur! En hoe hard al die arme vogels en vissen ook elke dag hun best doen om die onweerstaanbare ballonnen op te eten: het is vechten tegen de ballonnenkaai.

  En…durf te dromen! Misschien kunnen we wel eindelijk weer eens genieten van het heldere gekleng van de bel in de Domtoren, nu deze na eeuwen van rubbertiranie niet langer bezoedeld zal zijn met een laagje van die elastische geluidsdempende bende. Windmolens zullen niet langer vastlopen, zonnepanelen verdubbelen in rendement zonder de rubber neerslag en kinderen zullen zich weer ouderwets bezeren aan een stoep van rubbervrije stoeptegels.

  Hulde! Ik stel dan ook voor dat we ballonnen-oplaters voortaan beboeten met een geldelijke boete van € 10.000,00 en een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van minstens 4 jaar.

  Man man man. Als we deze politici toch niet hadden.

 5. Peet

  Ik vond het altijd al zo raar,,, nu nog handhaven

 6. MJPD

  Prima actie weer van de Partij voor de Dieren! Goed bezig in Utrecht, mijn stem hebben jullie alvast voor de komende verkiezingen.

 7. cas

  Gelukkig is dit wereldprobleem ook verholpen…. ppfff

 8. Herman

  Geldt dat verbod ook voor proefballonnetjes van de politiek?

 9. Sjaak

  Prima! Goed bezig!

 10. Linda

  @ Cas

  Ja, onnodig plastic in de omgeving, wereld, is een giga probleem. Het komt in voedselketens terecht en de natuur kan er weinig mee.

  Dit zijn echte grote problemen, maar laat je door het groot-kapitaal (die alle rechtse beweginkjes met flink geld steunen) maar nog meer wijs maken.

  De reden dat ze dat doen is dat hun verdienmodellen van de kleine 1% steeds rijker maken ten koste van alles en iedereen anders kwijt raken, als de politiek op een zinnige manier wordt ingericht.

 11. Yoshua

  Graag ook een verbod op biologisch afbreekbare ballonnen en lintjes.
  Duurt een paar jaar voor die troep is afgebroken, dieren eten in tussentijd die rotzooi op.

 12. D.

  Ben er blij mee.

  Nu nog schone natuur in de buurt van ondergrondse (rest)afvalcontainers…

 13. stefan

  Maak er meteen een verbod van het oplaten van wat dan ook in de lucht. Dus ook vuurwerk.

 14. cas

  @ Linda, gelukkig bestaat die plastic soep compleet uit opgelaten ballonnen… De politiek kan op veel terreinen ingrijpen en een rol spelen om het milieu beter te maken, maar als dit de uitkomst is… dan sla je gewoon de plank compleet mis. Dit is nu typisch het schreeuwen zonder oplossingen die daadwerkelijk bijdragen op grote schaal. Het scoort natuurlijk makkelijk… een wetje invoeren en doen alsof je super goed bezig bent. Blijf jij je maar achter dit soort futiliteiten scharen en door de linkse indoctrinatie nog meer wijs laten maken.
  Dan blijf ik wachten tot er eens een politicus komt die de pijnlijke waarheid durft te vertellen en met pragmatische oplossingen komt die een daadwerkelijke bijdrage leveren.

  Tot die tijd blijf ik lachen en huilen om dit complete politieke circus.

 15. katja

  Prima, maar er dan ook voor zorgen dat er geen ballonnen meer te koop zijn in winkels, hoe wil je dat doen ? Scheelt ook gelijk met lachgasmisbruik…

 16. Lisa

  Dat je grote dingen moet doen sluit niet uit dat je alle kleine dingen moet laten. Het is nog altijd en, en.

  Het oplaten van ballonnen slaat nergens op, gebeurd overigens op vrij grote schaal (denk eens aan alle eventjes) en richt schade aan. Genoeg redenen om het niet te doen.

  Je doet trouwens net of er geen plannen liggen om de grote dingen te doen (en trouwens ook al gedaan worden). Echter, de slaven van het bedrijfsleven die het nu in de politiek voor het zeggen hebben, weigeren echt werkende maatregelen te nemen.

 17. Hugo Aylva

  @Cas: wat een hemeltergende rechtse prietpraat. Omdat een probleem groter is dan je zelf kan oplossen laat je het maar liggen óf wacht je (‘dan blijf ik wachten’) op andere tijden? Pure VVD-retoriek.

  We hebben het hier over de Utrechtse gemeenteraad. Die gaat nu eenmaal over andere en doorgaans minder ingrijpende zaken dan een Tweede Kamer of een Europees parlement. In dit geval is het een kwestie van alle beetjes helpen. Als u ooit wel eens heeft deelgenomen aan clean-up op het strand of in de duinen, dan zou u weten hoeveel ballonnen met bijbehorende linten er in de natuur terecht komen en wat voor gevolgen dat heeft voor de fauna.

  Overigens doen linkse partijen als de Partij voor de Dieren op nationaal en Europees niveau ook voorstellen om de natuur op meer structurele wijze te beschermen, maar die worden daarbij continu tegengewerkt door de u zo geliefde rechtse partijen die de boel op de lange baan willen schuiven omdat het (het bedrijfsleven) geld kost. De pijnlijke waarheid wordt vaak genoeg verkondigd, de oplossingen ook. Deze oplossingen zullen echter geen waarheid worden zolang conservatieve en rechtse partijen geld verdienen op de korte termijn belangrijker blijven vinden.

 18. cas

  Toch altijd weer heel knap dat er conclusies worden getrokken over links en rechts/ lobby en bedrijfsleven….
  Dat is helaas de huidige zwakte van de samenleving. Ik wordt niet bang van doemscenario links en heb onbegrip voor de naïviteit van rechts.
  Ik ga ook niet stuiteren wanneer een of andere randdebiel van een organisatie (al is het shell of greenpeace) weer eens via twitter wat onzin de wereld in slingert voor hun eigen lobby. De politiek staat helaas niet zo sterk in haar schoenen.
  helaas wordt elke discussie, of ik nu gelijk heb of niet, verheven tot een onzinnige politiek moddergevecht. Alles vanuit een politieke stroming/kleur of visie in te steken maakt mensen blind om feiten kritisch te beoordelen en af te wegen.

  Oke, even terug, misschien is de gemeente inderdaad te klein voor wat ik zou willen zien.

 19. Toine Goossens

  Dit is een en al een grote flutmaatregel. Daar heeft Cas het gelijk aan zijn zijde. Het is een maatregel van: ‘Kijk eens wat wij serieus bezig zijn met het klimaat’! En ondertussen zie ik niemand lopen met boodschappentassen die 10 jaar of langer meegaan. Nee iedereen loopt met plastic tassen te schouwen. Op 17.000.000 bewoners die wekelijks boodschappen doen is dat een enorme berg vermijdbaar plastic afval.

  Hoor je niemand over. Nee kom zeg, dat is gemakkelijk en gemak dient de mens nietwaar? Nee laten we kinderen die een ballon op willen laten en die zich verbazen over het feit dat zoiets de lucht ingaat hun pret afnemen. Ballonnen horen bij feest vieren, bij je happy voelen. Yes, dat maken we onmogelijk. Fijn hé.

  Wat mij betreft verbieden we per direct iedere plastic tas. Dat helpt enorm. De verkoop van duurzame tassen schiet omhoog. Van de BTW op iedere tas reserveren we een dubbeltje dat we in een fonds voor bioplastic stoppen. Alleen ballonnen van bioplastic zijn daarna nog toegestaan. Dat is circulair denken.

  Een ballonnetje oplaten om ballonnen te verbieden is klinkklare onzin.

 20. Sjaan

  @ Cas

  Daar draag je zelf aan bij met je eerste reactie. Misschien eens in de spiegel kijken?

  De gemeenteraad doet met het nemen met dergelijke besluiten precies waarvoor ze bestaat. Namelijk besluiten nemen over de eigen omgeving in de eigen gemeente. Plastic vervuilt de eigen omgeving. De gemeenteraad neemt allerlei maatregelen, waar dit er 1 van is, om daar iets aan te doen. Kleine en grote maatregelen. Als de pers niet had geschreven over deze kleine maatregel, zoals er velen, een stuk of 15 per gemeenteraadsvergadering, aangenomen worden, had u er niet van geweten en had u er ook niet op gereageerd. Best hilarisch. U polariseert zelf en u voedt discussies waar u tegen bent. Best grappig en triest.

 21. katja

  @Stefan; inderdaad, dan ook geen vuurwerk !

 22. Simon

  @Toine, gebruik je hersens. Het gaat niet zo zeer om het afval op zich, maar om het feit dat je het regelrecht de omgeving in slingert. Biologisch afbreekbare ballonnen zijn dus ook een slecht idee want voordat die ballon zich ook maar een beetje heeft kunnen afbreken is ie allang in de voedselketen van allerlei dieren terechtgekomen.

 23. Toine Goossens

  @ Simon,
  En hebben die dieren dat voedsel al lang verteerd. Circulair denken Simon!

 24. Simon

  @ Toine, tegen die tijd liggen die dieren zelf ergens weg te rotten omdat ze zijn gestikt in die ballon. Logisch denken Toine.

 25. cas

  @ Sjaan, de eerste zin in jouw reactie is alweer een mening vanuit jouw kant.
  wat als dit voorstel van de VVD kwam? was ik dan ineens links?

 26. Toine Goossens

  Nee Simon, die eten ze op, is namelijk biologisch.

  Heb je voor mij die kosten/baten analyse Simon?
  Gebruik je nog plastic in je leven Simon? Natuurlijk, zoals wij allemaal.

 27. Martin

  Ballonnen zijn gemaakt van latex en niet van plastic zoals mensen in sommige reacties beweren. Latex is een heel ander materiaal dan plastic. Ballonnen die in Utrecht worden opgelaten, komen waarschijnlijk buiten Utrecht terecht. Andersom kunnen ballonnen die buiten Utrecht zijn opgelaten in Utrecht terecht komen. Het is dus meer iets dat landelijk dan gemeentelijk geregeld zou moeten worden. Overigens wordt slechts in 2% van dood aangetroffen vogels ook (!) ballonresten aangetroffen. Waarschijnlijk is de invloed van de (verwilderde) huiskat veel groter op de vogelpopulatie dan de resten van opgelaten ballonnen. Katten zijn verantwoordelijk voor tientallen miljoenen dode vogels per jaar.

 28. Don

  Is er al een ballonnen brigade opgericht bij de politie met verstrekkende bevoegdheden uiteraard een paar hypermoderne drones om het ballonnen tuig op te sporen. Geld en capaciteit speelt geen rol gewoon een tijdje de plofkrakers en snelheidsduivels en kopschoppers hun gang laten gaan. Prioriteiten stellen.

 29. Hugo Aylva

  @Martin: de ballon zelf is niet gemaakt van plastic, het koordje dat eraan bevestigd wordt is dat echter wel. Hetzelfde geldt voor de bevestiging tussen ballon en koord.

  Een ieder die het oplaadverbod voor ballonnen ridiculiseert in bovenstaande reacties wil ik uitnodigen om zelf eens een stuk strand op te ruimen om te zien wat je daar zoal tegenkomt. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat daar veel meer ballonresten (de ballon zelf en alles wat daaraan bevestigd is) liggen dan ik zelf ooit voor mogelijk had gehouden.

  En als we 2% van het aantal vogels dat momenteel dood wordt aangetroffen kunnen redden door heel simpel een einde te maken aan een verder overbodig gebruik, waarom zouden we dat dan niet doen? En dat scheelt dus wel degelijk in de omvang van de plastic soup.

 30. stefan

  @Martin: dan ook maar een verbod om katten op te laten 🙂

  Nb. hier staat de nodige research over de invloed van ballonnen op de natuur: https://www.wur.nl/en/Research-Results/Research-Institutes/marine-research/Research/Dossiers/5-facts-about-balloon-debris-1.htm

  En als nabrander: je moet klein beginnen, en niet meteen de hele wereld willen verbeteren. Nu de ballonnen, vervolgens het vuurwerk, en dan de grote klapper: auto’s op traditionele brandstof.

 31. Martin

  @Hugo Niet alle ballonnen hebben een dergelijke bevestiging. Er staat ook duidelijk in mijn reactie dat er in 2% van de gevonden dode OOK ballonresten worden gevonden. Het is dus niet gezegd dat deze door de ballonresten zijn overleden maar kan ook heel goed door iets anders zijn. Verder ridiculiseer ik niets. Ik gooi mijn afval altijd netjes weg en ballonnen oplaten doe ik ook niet.

  @ Stefan Ik ben er voorstander van dat mensen hun huisdieren in huis laten. Katten veroorzaken grote schade, direct of indirect aan de vogelstand en andere diersoorten, en dienen daarom binnen gelaten worden. Beter zou nog zijn helemaal geen huisdier te hebben.
  Met je stelling dat je klein moet beginnen ben ik het niet eens. Het heeft vrijwel geen effect en politici zouden bijvoeglijke naamwoorden tekort komen als er over de grote dingen gepraat gaat worden.

 32. Koen

  @ Cas

  Volgens mij zijn deze reactievelden bedoeld voor alle meningen, niet slechts voor slecht doordachte rechtse meninkjes voor mensen met te veel vrije tijd, of mensen die doelbewust trollen. Maar goed, dat is mijn mening.

 33. Angelique

  haha, dat zelf een ballon kan leiden tot links/rechts gejemieer

 34. Patrick

  Een poging tot een gokje :
  “hoeveel plastic verdwijnt in de natuur door vuurwerk? (in Utrecht)”
  Nederland stak 16,4 miljoen kg af in 2016
  Utrecht heeft 2.033% inwoners van totaal Nederland.
  Dus zou je kunnen zeggen: 333,357 kg vuurwerk in Utrecht
  Dan mis ik alle kennis en cijfers om te gokken hoeveel plastic dat bevat..
  Voornamelijk vuurpijlen die exploderen geven plastic afval ?
  Veel grondvuurwerk komt opgeruimd in de vuilnis etc.
  Wilde gok –> 0.05% van al het vuurwerk in kg is plastic dat in natuur verdwijnt
  166,7 kg aan niet opgeruimd plastic in dat geval
  Een ballon weegt ongeveer 2 gram.
  Zo tover je dan: 83.339 ballonnen aan plastic afval in Utrecht met nieuwjaar 🙂

 35. Toine Goossens

  @stefan,

  Dank je voor de verwijzing. Ik lees daar, op een pagina van een universiteit, de WUR:

  ‘Hoe vaak dat gebeurt en hoe ernstig de gevolgen, dat valt moeilijk wetenschappelijk te becijferen. Uiteindelijk zal een gevoelsmatige afweging nodig zijn tussen het verwachte plezier van een ballon-oplating en een niet precies berekenbaar risico op schadelijke gevolgen. Met een aantal ‘weetjes’ probeert IMARES Wageningen UR enige achtergrond te verschaffen voor een dergelijke afweging.’

  Niks geen wetenschap dus. Wordt wel zo verkocht, dat is het produceren van nepnieuws. Het is een afweging tussen emoties. Die mag iedereen zelf maken.

 36. hje

  Partij voor de Onbenulligheid?
  Je zou zoch enig verantwoordingsdgevoel veronderstellen bij deze mensen. Is nota bene gekozen als bestuurder.
  Maar neen, niets beter te doen dan wat neuzelen over onbelangrijke dingen.
  Schande.

 37. Cico

  Cas, je begon zelf de kwestie ‘ballon schadelijk voor natuur’ te politiseren door het links te noemen in je eerste comment. Blijkbaar vindt jij je eigen cynisme en passiviteit een rechts gedachtegoed. Dat is prima, maar het is nooit een oplossing voor een collectief probleem dat andere mensen proberen op te lossen (de ‘linkse’ mensen).

 38. Inez

  Het heeft helemaal niets te maken met links of rechts. Daarmee vergeet iedereen een oplossing te zoeken (samen!) tegen milieuvervuilende activiteiten. Dus wat mij betreft: alle ballonnen en plastic tassen de wereld uit.

 39. Berend

  Ook lachgasballonnen worden regelmatig op straat achter gelaten. Misschien ipv verbod educatie op de basisschool? Wie ruimt mijn afval op?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).