Festival Lepeltje Lepeltje gaat gewoon weer door ondanks derde rechtszaak op rij | De Utrechtse Internet Courant Festival Lepeltje Lepeltje gaat gewoon weer door ondanks derde rechtszaak op rij | De Utrechtse Internet Courant

Festival Lepeltje Lepeltje gaat gewoon weer door ondanks derde rechtszaak op rij

Festival Lepeltje Lepeltje gaat gewoon weer door ondanks derde rechtszaak op rij
Food festival Lepeltje Lepeltje in Park Lepelenburg. Foto Robert Oosterbroek
Het driedaagse foodfestival Lepeltje Lepeltje dat begint op 29 juni in het Utrechtse park Lepelenburg mag doorgaan. Dat heeft de rechter vandaag beslist. De zaak werd aangespannen door omwonenden die zich hebben verenigd in de Stichting Behoud Lepelenburg. Die deden dat ook al bij de vorige twee edities.

Het driedaagse foodfestival Lepeltje Lepeltje dat begint op 29 juni in het Utrechtse park Lepelenburg mag doorgaan. Dat heeft de rechter vandaag beslist. De zaak werd aangespannen door omwonenden die zich hebben verenigd in de Stichting Behoud Lepelenburg. Die deden dat ook al bij de vorige twee edities.

De stichting stapte naar de rechter omdat het festival geen vergunning zou mogen krijgen. Er zou sprake zijn van teveel geluidshinder en schade aan bomen. Ook zouden er gevaarlijke situaties in het verkeer ontstaan vanwege de foodtrucks en de leveranciers.

De rechter verwijst de bezwaren echter naar de prullenbak. De voorschriften om de overlast zo veel mogelijk te voorkomen en het park te beschermen zijn voldoende en de organisatie van het festival heeft ook verschillende maatregelen genomen om het park en de omgeving te beschermen.

Zo worden geluidsmetingen uitgevoerd en de bomen worden beschermd. Bij eerdere edities van het festival liepen de bomen overigens ook geen schade op. Om gevaar in het verkeer te voorkomen heeft de organisatie een verkeersplan opgesteld.

Ook bij de eerste twee edities van het festival probeerden omwonenden via de rechter een afgelasting af te dwingen. Ook toen ging het festival gewoon door.

29 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Uiteraard alle kosten verhalen op de stichting. Eventueel procedure opstarten tegen de stichting. Wellicht kan de gemeente in het kader van de zorg voor het millieu ook de vergunningparkeerplastsen rondom het Lepelenburg opheffen en vervangen door groen. Daar zullen de bewoners vast blij mee zijn gezien hun zorgen over de lokale verkeerssituatie.

 2. Hans

  Wat een zeikerds zeg, dat ze zich maar druk maken over echte overlastgevende festivals.

  Welke verkeersproblematiek tijdens de opbouw trouwens? Ieder jaar verzinnen ze nieuwe overlast, die omwonenden daar. Ben blij dat je een paar dagen van de junks zwervers en dealers (en bbq’ende studenten) af bent zou ik zeggen.

  Stichting laten opdraaien voor alle kosten.

  Naar welke situatie willen de omwonenden eigenlijk terug? Er stond in de recente geschiedenis een nood-muziektheater op het gras. Lang, heel lang geen park geweest. Voordat het een korte periode een parkje is geweest was het een vestingwerk. Ook leu.

 3. Henk van der Veen

  Alle begrip voor de bezwaren; maar goed, een park is tegenwoordig geen publieke ruimte meer, inmiddels drijven er ook al reclame blokken in de gracht; waar ook geen romantiek meer aan is; het is één grote file van huursloepen, allemaal pure commercie die geen rekening houdt met mensen die ergens wonen en leven. Het ergst is die verschrikkelijke barbecue smog van soms vijftig studentenfeestjes, op hete dagen blijft zo’n blauwe stiklaag hangen van verbrand dieren vet, in alle parken, de rotzooi die ze achterlaten in totaal aso. En dat je de dan brandweer moet bellen omdat ze de zooi brandend in de ondergrondse containers flikkeren. De eerste keer dat ik zo’n compleet plastic afgesloten park aantrof voor enig commercieel horeca event was ik best geschokt; het Lepelenburg is een vrij klein park, en alleen het pad was begaanbaar. Ik begrijp het als een modern stadspark als het Griftpark deels wordt afgesloten, maar het monumentale Lepelenburg is onderdeel van het klassieke Zocherpark. Respecteer dat gewoon. Er is al vuurwerk, de Piekenkermis, enige natuurwaarde heeft het zo al jaren niet meer. Mag een park ook nog gewoon een mooi rustig park zijn?

 4. Gerard Brugmans

  Meedoen, zwijgen of vertrekken, dat zijn de opties voor omwonenden. Ik ben geboren en getogen in Utrecht, maar heb na 12 jaar mantelzorg toch gekozen voor vertrekken, want we kunnen het gewoon niet meer opbrengen. Wonen bij een pretpark (in ons geval het Griftpark) klinkt leuk maar het is een ramp, zeker als je ziek bent en noodgedwongen aan huis gebonden bent. Feestvierders zijn in Utrecht belangrijker dan bewoners. Dat is de harde realiteit die we moeten accepteren. Weggaan voelt nu als weggejaagd worden, maar dat is waarschijnlijk ook precies de bedoeling.

 5. Stefan

  Griftpark is al beschadigd…

 6. BW

  Vrienden van mij wonen aan het Lepelenburg en die stichting spreekt helemaal niet namens “de omwonenden”. Dat pretendeert die stichting steevast, maar in werkelijkheid gaat het om twee beroepsklagers en een paar sympathisanten. De overgrote meerderheid van de omwonenden heeft helemaal geen bezwaren, uiteraard onder voorwaarde dat er niet ieder weekend een festival plaatsvindt.

 7. HK

  @ BW

  Vrienden van mij wonen aan het Lepelenburg en die stichting spreekt wel degelijk namens de overgrote meerderheid van de omwonenden. Dat die vrienden van jou geen probleem met de festivalisering hebben is niet representatief voor de overgrote meerderheid van de omwonenden.

 8. BW

  @HK
  Dan moeten we allebei eens een hartig woordje spreken met onze vrienden, want het lijkt erop alsof iemand zit te jokken.

  Overigens blijft het een merkwaardig fenomeen dat mensen middenin het centrum van een grote stad willen wonen, maar de rust willen ervaren van het platteland. Uiteraard met inachtneming van het feit dat het heus niet ieder weekend kermis hoeft te zijn, maar daarvan is op het Lepelenburg helemaal geen sprake.

 9. PP

  @ HK

  BW heeft wel degelijk gelijk.

  De “stichting” bestaat uit twee beroepsklagers, die weinig steun vinden bij de bestaande buurtverenigingen. Definieer omwonenden trouwens.

  Ik en vele andere omwonenden hebben niks op met deze twee beroepsklagers. Hoeveel omwonenden representeren ze dan (met naam, toenaam en handtekening graag). Ik ben benieuwd.

  Hun argumenten kloppen trouwens ook niet, al 3x door een rechter van tafel geveegd. ieder jaar andere argumenten trouwens. Eerst was het het heilige mos, toen wateroverlast, toen was het de niet
  bestaande geluidsoverlast, nu weer verkeer in 1 van de meest rustige stukjes Utrecht, etc., etc.

  @ Henk van der Veen en Gerard Brugmans

  Jullie klachten hebben heel veel betrekking op andere festivals en toerismetakken, maar nu net niet op Lepeltje Lepeltje en daar gaat het hier om

 10. Sjaak

  @ Henk van der Veen

  Parken zijn geen natuur-, maar cultuurgebieden. Door mensen bedacht en aangelegd, om de mens te dienen in de eerste plaats. Voor rust, maar ook recreatie. De Maliebaan is ook al in de middeleeuwen aangelegd als evenmententerrein, dus waar hebben we het eigenlijk over? Het Lepelenburg is decennia bebouwd geweest . Dus ben blij dat het nu weer een park is.

 11. Gerard Brugmans

  @PP:
  Slim dat je niet inhoudelijk ingaat op mijn verhaal, zo doen ze dat bij de afdeling evenementenvergunningen ook altijd: alleen praten over één bepaald concreet evenement, zonder het verband te willen zien tussen alle opeenvolgende evenementen. Het gaat er in deze kwestie juist om dat er ALTIJD iets is, voor omwonenden is het één doorlopend ‘feest’ van teveel mensen, teveel herrie en teveel troep. In die zin is het Griftpark gelijk aan het Lepenburg (en daartussen het Lucalbolwerk), en maakt het echt niet meer uit welk naampje er nu weer is bedacht voor het zoveelste foodtruck format. Dus ja, dit gaat wel degelijk ook over Lepeltje Lepeltje!

 12. Johan

  @ BW

  Inderdaad, een incidenteel festival kan helemaal geen kwaad. Maar het punt is nu juist dat het elk weekend kermis is. Ik ben bewoner Museumkwartier en om en om is er een festival op Lepelenburg, Domplein, Ledig Erf, Oudegracht, enzovoorts enzoverder.
  Er is niets tegen levendigheid in de Binnenstad, maar het slaat door.
  Je argument dat de bewoners dan maar op het platteland moeten gaan wonen is te afgezaagd om nog serieus te kunnen nemen. Ook bewoners hebben rechten; het gaat om evenwicht tussen vertier en woongenot,
  dat laatste sneeuwt volledig onder.

  @pp

  Ik lees de hand van heer Jansen in jouw tekst. Naam, toenaam en handtekening? Begin er eens zelf mee.

 13. John

  Ik baal van die festivals die elke zomer de publieke ruimtes bezet houden. Die parken gebruik ik (en vele anderen) namelijk graag waarvoor ze bedoeld zijn: als een rustige plek om in de zon te zitten, zonder verplicht te zijn iets te besteden of entree te betalen. Niet iedereen beschikt over de luxe om vakantie te vieren.
  Er zijn nauwelijks rustige plekken in Utrecht, als er tips zijn hoor ik het graag.

 14. PP

  @ Gerard Brugmans

  Draai de zaak vooral even om.

  Het gaat hier om DIT evenement. daar wordt bezwaar tegen gemaakt, niet tegen de andere evenementen of de spreiding van de evenementen. Bij het punt en het artikel blijven.

  @ Johan
  Geen idee wie of wat de heer Jansen is.
  Een stichting die zegt namens vele omwonenden te spreken, maar geen aantallen geeft en niet zegt wie ze vertegenwoordigen. Het is bekend dat nu al 3 jaar op rij verschillende spontane buurt- en straatfeesten op Lepeltje Lepeltje plaatsvinden. Er zijn behoorlijk veel omwonenden te vinden (straal binnen de km). Zij vinden Lepeltje Lepeltje een fantastisch leuk initiatief in een parkje waar op jaarbasis niet vaak iets georganiseerd wordt. Persoonlijk heb ik meer last van uitschot wat er in de lente en zomer avond aan avond rondhangt en de schimmige zaakjes die daar dan plaats hebben, maar dat is mijn persoonlijke mening.

  Park Lepelenburg wordt bijna alle dagen van het jaar niet gebruikt voor evenementen, dus dan kan je er prima genieten en toeven. Van die commerciële rondvaartpartijen heb ik wel wat last, maar dat is een ander fenomeen dat aan de gehele singel eventueel tot overlast leidt.

  Ook bij jou lees ik dat je alle festiviteiten in de hele stad op een hoop gooit, net als vele andere respondenten hier.

  Misschien een ideetje, richt een actiegroep op of voeg je bij een actiegroep die zicht richt op de verpretparkting van Utrecht en laat dit ene evenementje gewoon met rust. Dit evenement is niet representatief voor de overlastgevende soort.

  Daarnaast kan je blijven klagen; zowel het stadsbestuur, de rechter; als de omwonenden die zich ergeren aan de stichting behoud Lepelenburg zijn het niet met jullie eens. Er is dus nauwelijks voedingsbodem voor de protesten. Je kan niet je wil opleggen aan andere mensen als een groot deel van die anderen Lepeltje Lepeltje gewoon prima vindt.

  Qua verpretparking van Utrecht hebben jullie zeker een punt, maar daar gaat het HIER dus niet over.

  PP, de meeste omwonenden en buurtbewoners kennen mij wel, dat is voor mij voldoenden

 15. Jantinus

  @ John

  Jij bent niet de stad he.

  Er is een reden dat Lepeltje Lepeltje nu al 3 jaar op rij gelijk heeft gekregen van de rechter.

 16. BW

  @Johan
  Ik zei niet dat bewoners dan maar op het platteland moeten gaan wonen, ik zei dat het merkwaardig is dat mensen middenin het centrum van een stad willen wonen, maar wel de rust van het platteland willen ervaren. Ben het overigens eens met je stelling dat er een bepaalde balans moet zijn, alleen ik ben van mening dat die balans (zeker op het Lepelenburg) prima is. Diverse bewoners (sowieso die vrienden van mij, maar ook PP hierboven) onderschrijven dat. Probleem is alleen dat als je je eenmaal aan iets ergert (zoals bijv. Lepeltje Lepeltje), dan is het bijna onmogelijk om nog van mening te veranderen. Overigens geestig dat PP nog even aanhaalt dat de stichting ieder jaar weer met nieuwe argumenten komt en dat de rechter die ieder jaar weer van tafel veegt. Kortom, de stichting schiet met hagel.

  @John
  Een stad is niet rustig, maar Park Oog in Al is denk ik een goede tip. Gebeurt zelden iets, maar er zijn uiteraard wel andere bezoekers. Julianapark kom ik zelf niet vaak, maar volgens mij zelfde verhaal.

 17. Johan

  @ BW

  Daar hebben we dus precies de kern van het probleem te pakken. Al die pretparkactiviteiten worden in de binnenstad georganiseerd. Inderdaad NIET in Park Oog in Al, Julianapark, of Beatrixpark etc. Was het maar waar, dan werd de overlast tenminste een beetje gespreid.
  En overigens hecht ik weinig waarde aan dat eenmansleger PP/Jansen: uitdelossepolsschrijver.

 18. Yoshua

  Zelf woon ik op 100 meter van het park aan de Nachtegaalstraat zijde en wandel dagelijks met de hond in het park.
  De stichting is mij geheel onbekend.
  Vrienden uit de Ridderhofstad en Brigittenstraat kennen ook geen stichting die het zou opnemen voor omwonenden.
  De stichting klagers Lepelenburg zullen wonen aan de Maliesingel of aan het Lepelenburg.

 19. PP

  @ Johan

  Nog een keer, wie is Jansen?

  Prima dat jij er weinig waarde aan hecht wat ik schrijf. Feit is dat veel schrijvers zich gewoon herkennen in dat wat ik schrijf. Yoshua hierboven beschrijft het nog het treffendst.

  Zoals ik al eerder schreef: wie zijn de omwonenden waar de stichting het over heeft? Wie vertegenwoordigen zij?

  Mij als omwonende uit 1 van de zijstraten iig niet. Het blijft een tweemanssstcihting die vinden dat hun wereldbeeld opgedrongen moet worden aan anderen. Dat is hier het punt.

 20. Gerard Brugmans

  @alle fans van festivals en feesten:
  Lees ook even het bericht hier op DUIC over het stadsstrand op het Wolvenplein. Dat plein hoort nu dus ook al thuis in het rijtje Lepelenburg, Lucasbolwerk, Griftpark. En hou nou toch op om te doen alsof het hier om vriendelijke, onschuldige incidenten gaat. Het is gemeentelijk beleid om de binnenstad en de singels structureel vol te plannen met festivals, feesten en andere evenementen. Het is je goed recht om dat leuk te vinden, maar probeer ook begrip op te brengen voor bewoners die de dupe zijn van dat beleid!

 21. t

  hoeveel dagen per jaar is er op Lepelenburg eigenlijk een festival? wie weet dat?

 22. Ben

  Toch wel goed dat er een stichting behoud lepelenburg is, ik zie dat er tijdens het opbouwen toch heel anders te werk wordt gegaan dan twee editie eerder. Zit zelf niet bij de stichting maar vind dat ze wel degelijk een punt hebben. En ben ook niet tegen evenementen, maar de gemeente moet wel toezien en handhaven dat die evenementen netjes verlopen, en dat het park weer netjes en zonder schade wordt achter gelaten. Dan kan na het evenement ook weer iedereen gebruik maken van het park.

 23. BW

  @Gerard Brugmans
  Ik zei niet dat er weinig evenementen zijn en ik zei zelfs niet dat ik overal fan van ben, maar je gaat sowieso nogal kort door de bocht. Door alle evenementen op een hoop te vegen doe je net of jij overal overlast van hebt en dat is onzin. Als je op het Lepelenburg woont heb je geen overlast van een evenement op het Wolvenplein, of het Domplein, of het Ledig Erf of het Janskerkhof of de Ganzenmarkt, of het Griftpark… etc. En voor de bewoners van die andere pleinen geldt vice versa net zo goed dat zij geen overlast hebben van evenementen op andere pleinen. Nog even en we claimen dat we overlast hebben van een evenement van Andre Rieu op het Vrijthof in Maastricht (en dat is eigenlijk ook wel zo).

 24. Johan

  @ BW

  Jij woont in Oog in Al meen ik uit eerdere posts op te maken. Daar heb je door de overwegend Zuidwestelijke windrichting geen last van het lawaai van het festivalcircus. Als binnenstadsbewoner zit je er echter middenin en komt de herrie van alle kanten altijd op je af. Je weet niet waar je het over hebt.

 25. Erik

  @Johan
  Want in de binnenstad waait de wind vanuit alle richtingen?

 26. Johan

  @ Erik

  Ha, gevat zeg. Hahaha.

 27. BW

  @Johan
  Ik woon inderdaad in Oog in Al, ik weet niet of de windrichting voornamelijk ZW is (zal er eens op letten), maar in OiA hoor ik best wel eens geluid overwaaien van de diverse (dance) festivals in Papendorp of Leidse Rijn. Festivals worden echt niet alleen in de binnenstad gehouden. Daarnaast hebben bewoners in OiA wel weer andere problemen, zoals bijvoorbeeld het vastlopen van het verkeer in de wijk en de hele westkant van de stad. Kortom, stadse problemen zijn echt niet alleen voorbehouden aan mensen die in het centrum wonen.

 28. Johan

  Mijn beste BW, dat schrijf ik ook helemaal niet. Ik lees jou met de regelmaat van de klok klagen over stilstaande auto’s op de Lessinglaan. Zoals jij begrip hoopt te krijgen voor jouw overlast, hoop ik begrip te krijgen voor mijn overlast. Hetgeen een illusie is. Ik hou er verder over op.

 29. Sander

  Waarom gaan ze het festival niet voortaan houden bij het Wilhelminapark in Utrecht. Daar heb je veel meer ruimte voor Lepeltje Lepeltje dan bij Park Lepelenburg. Dan hebben de omwonende van Lepelenburg niet zoveel van al die geluidsoverlast, en waarom moet Lepeltje Lepeltje perse drie dagen i.p.v. een dag.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).