Om ruimte te maken voor drie passerende woonboten moesten er zaterdagavond drie brugdelen bij de Kruisvaart in Utrecht tijdelijk worden weggehaald. Vanwege de operatie waren drie gigantische kraanwagens uitgerukt en ook was een deel van de Vondellaan afgesloten.
Het ging om de brug aan de Westerkade, de Kruisvaartbrug en de brug bij de Dichtersbaan. Het werk bij deze laatste brug kon pas om 20.00 uur beginnen omdat er voor die tijd nog bussen overheen reden.
De woonboten kwamen uiteindelijk in het verlengde van de Kruisvaart te liggen. Eén daarvan is van Felix Beckebanze. “Mijn woonboot is gemaakt bij ABC Waterwoningen in Urk. Drie weken geleden is hij daar vertrokken in de richting van Amsterdam. Daarna is de woonboot via het Amsterdam-Rijnkanaal met behulp van twee sleepboten naar Utrecht gebracht.”
Tekst loopt door onder afbeelding
Briefje
Omdat Felix moest wachten tot de bruggen bij de Kruisvaart eruit gingen heeft zijn woonboot tijdelijk aan de Westerkade geleden. “We kregen daar veel meldingen en commentaar van mensen die zich afvroegen of ik daar zomaar mocht gaan liggen. Ik heb daarom maar een briefje opgehangen waarop te lezen was dat de woonboot daar tijdelijk lag.”
Zaterdagavond is de woonboot naar de uiteindelijk bestemming gebracht. Voordat hij daar kon komen moest eerst een biertafel uit het water worden gehaald. Deze bleek volgens Felix afkomstig van de boot van de Utrechtse Studentenzeilvereniging Histos. “Zij zeiden dat ze hem al kwijt waren.”
Tekst loopt door onder afbeelding
Verkoop
Voordat Felix op zijn woonboot kan gaan wonen moet eerst het interieur opgebouwd worden. Tot die tijd woont hij nog in een huis. “Ik heb een seintje aan de makelaar gegeven dat het huis volgende week in de verkoop kan gaan. Nu weet ik namelijk zeker dat mijn woonboot op tijd en ongeschonden op de uiteindelijke bestemming ligt.”
18 Reacties
ReagerenHoeveel bruggeld moet je daarvoor in het klompje doen 😉
Ik zie dat er nog fietsen meegelift zijn!
😉
Wie betaalt de kosten van deze operatie?
Neem aan de betrokken eigenaren van die woonboten?
@Herman. Volgens mij is dit de gemeente. In de tijd dat deze bruggen aangelegd zijn is er besloten om vaste bruggen te plaatsen. Deze zijn vele malen goedkoper dat een brug die open kan. Als er dan eens in de zoveel tijd de brug toch open moet doen ze dit op deze manier. Duur? Ja. Maar netto veel goedkoper dan een ophaalbrug. Dus op deze manier hebben ze de Utrechtse belastingbetaler heel wat geld bespaard.
Wat denken jullie nu zelf
Leuk wonen op het water aan de kade,er zijn vast nog meer plekken in Utrecht om dit te realiseren.
Levert toch weer extra woningen op in Utrecht.
Hadden ze maar gewoon de oorspronkelijke klapbrug (Jeremiebrug 1912) laten liggen door hem een klein stukje op te schuiven zo’n 10 jaar geleden.
Zag er stukken beter uit en kon bovendien gewoon open!
@Marc, heel wat geld bespaard? Ik reed er langs en deze actie heeft meer gekost dan die boten bijelkaar.
@Peer: lange termijn, kent u die uitdrukking?
@Peer, jij bent bekend met de kosten die gepaard gaan met het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van drie beweegbare bruggen?
@Peer, als woonbootbewoners in de Kruisvaart voorzagen wij hoge kosten en veel gedoe, toen Gemeente ons confronteerde met de plannen om de beweegbare bruggen te vervangen door hefbruggen.
De Kruisvaart is een waterweg en de Gemeente de toegang daartoe beschikbaar houden. De Gemeente gaf toen dat aan een dergelijke operatie a 60.000 euro voor hen goedkoper is dan het in stand houden van de beweegbare bruggen.
Was het niet mogelijk geweest om de woonboot over de weg te vevoeren en die in het water te takelen vanaf de dichtersbaan oid?
@BM, wel eens zo moderne woonboot gezien? Daar is weinig boot meer aan. Meestal een gigantische betonnen bak met daarop een enorme opbouw. Zo’n ding is niet meer over de weg te vervoeren op eenvoudige wijze tegen acceptabele kosten..
Beste @ A , hadden deze nieuwe woonboten al ‘n ligplaats daar ? Of zijn het nieuwkomers , en hoe komen ze dan aan een nieuwe ligplaats ? En is het niet eenvoudiger om ‘n soort van uitsterfbeleid in te voeren , voor deze kennelijk moeilijk te bereiken plaatsen !
Uitsterfbeleid voor woonboten? In deze tijden van krapte op de woningmarkt? Ben je gek. Meer woonboten hebben we nodig, ook op moeilijke plekken die blijkbaar als bestemming wonen(boten) hebben
@UTRECHTSE JANTJE 27/9/2021
Je haalt de woorden uit mijn mond.
@De count 27/9/2021
Waarom kregen de bewoners van woonboten bij de merwedezone dan geen nieuwe plek aangeboden, omdat ze weg moesten voor een fietsbrug?
Nu blijken er plotseling weer wel vrije plekken te bestaan.
wat is het verschil tussen een woonboot en een woonark?
Ik ben een van de bewoners van de nieuwe arken.
@Pee: helaas, er komen geen nieuwe woonboot ligplaatsen bij. Niet in Utrecht en ook nergens anders in Nederland, behalve heel soms in een nieuwbouwwijk. Ook in de Kruisvaart is er een ligplaats verdwenen omdat er een brug moest komen. De eigenaar is door de gemeente uitgekocht.
De enige manier om een nieuwbouw te realiseren is om een oude woonark/woonboot te slopen.
Wij hebben vooraf geinformeerd of de gemeente bereid is om ons een klein beetje financieel tegemoed te komen als wij (tegen aanzienlijke meerkosten) op locatie bouwen, en de bruggen daardoor niet geopend moeten worden. Dat wilde de gemeente niet.
De brugopening heeft de gemeente inderdaad zo’n 60.000 euro gekost. Dat is heel veel geld, maar alsnog minder dan 10% van de nieuwbouwkosten van drie nieuwe woonarken.
Deze brugopening was pas de tweede opening sinds de niet-beweegbare bruggen er liggen, in 10 jaar tijd of zo. Dus tot nog toe heeft de gemeente een hoop geld bespaard door de bruggen niet beweegbaar te maken.
@wollie: een woonboot heeft een stalen bak, een woonark heeft een betonnen bak. In de Veilinghaven liggen alleen (historische) woonboten, op de meeste andere ligplaatsen in Utrecht voornamelijk woonarken. En als het ‘drijvende huis’ ongeveer even lang als breed is – zoals veel villas – dan heet het ook wel een watervilla. Die zie je soms in nieuwbouwwijken, er zijn er ook een paar in Leidse Rijn.