Gemeente gaat Rijk om geld vragen voor gasvrij Overvecht | De Utrechtse Internet Courant Gemeente gaat Rijk om geld vragen voor gasvrij Overvecht | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente gaat Rijk om geld vragen voor gasvrij Overvecht

Gemeente gaat Rijk om geld vragen voor gasvrij Overvecht
De gemeente Utrecht gaat bij het Rijk aankloppen om geld te vragen waarmee bewoners in Overvecht geholpen kunnen worden met het gasvrij krijgen van hun woning. Het Rijk stelt namelijk 85 miljoen beschikbaar voor 20 wijken in Nederland die vooruit willen lopen in de transitie naar gasvrij wonen. Utrecht wil daar graag gebruik van maken.

De gemeente Utrecht gaat bij het Rijk aankloppen om geld te vragen waarmee bewoners in Overvecht geholpen kunnen worden met het gasvrij krijgen van hun woning. Het Rijk stelt namelijk 85 miljoen beschikbaar voor 20 wijken in Nederland die vooruit willen lopen in de transitie naar gasvrij wonen. Utrecht wil daar graag gebruik van maken.

Nederland moet in 2050 helemaal afgestapt zijn van gas. In de toekomst moeten we alleen met duurzame installaties koken en stoken. Overvecht-Noord moet de eerste bestaande wijk worden in Utrecht waarbij alle woningen vrij van gas zijn. In 2030 moet dit volledig gebeurd zijn. In de wijk wonen zo’n 17.500 mensen die samen 8.130 huishoudens vormen. Een groot deel van de woningen zijn van corporaties, iets meer dan 2000 woningen zijn in privébezit.

Overigens zitten niet alle bewoners in Overvecht-Noord te wachten om als proeftuin te fungeren. Vooral bewoners van de buurt Klopvaart zien graag dat hun woningen niet meedoen. Deze bewoners maken zich vooral zorgen om de kosten.

Subsidie

De gemeente vraagt het geld bij het Rijk niet alleen om huiseigenaren te helpen, maar ook voor corporatiewoningen. De gemeente geeft aan dat ze dit doen om te leren van de aanpak van de verschillende woningtypen.

De aanvraag gaat uit van 372 woningen, waarvan 300 koop- en 72 huurwoningen van Portaal. Eén van de voorwaarden van het Rijk is dat de aardgasleidingen van de voorgedragen woningen uiterlijk in 2022 zijn afgesloten.

Voor eigenaren van koopwoningen in Overvecht-Noord zijn de meest voor de hand liggende oplossingen voor warmte en energie een aansluiting op stadsverwarming of een ‘all-electric’ woning, dan is een huis voor warmte, warm tapwater en koken volledig afhankelijk van elektrische oplossingen zoals een warmtepomp, zonneboiler of elektrische kookplaat.

Voor de huurwoningen zet Portaal in op onder andere nieuwe aansluitingen van elektra, warmtepompen, zonnepanelen en inductiekookplaten. Dit najaar worden de eerste mogelijke warmteoplossingen in Overvecht-Noord per buurt/complex gepresenteerd en wordt het duidelijk wat dat betekent voor de aanpak van de woningen.

Uiterlijk 1 oktober 2018 maakt het Rijk bekend welke 20 wijken een bijdrage krijgen. Als de aanvraag gehonoreerd wordt dan zal de gemeente een subsidieregeling opstellen voor Overvecht. De gemeente ziet de mogelijke subsidie als een mooie optie voor zogeheten ‘first movers’, bewoners die vooruitlopend op 2030, al uiterlijk in 2022 van het aardgas af willen zijn.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. Graagzelfs

    Stadsverwarming. Want ja, we weten allemaal wat voor een zegen dat is voor de mensheid: niet kunnen overstappen naar een andere energieleverancier en geen eerlijke verdeling van de kosten over de bewoners. En warmtepompen: Geluidsoverlast, een hoge elektriciteitsrekening… Straks zit Overvecht-Noord met de gebakken peren. Kijk naar het experiment in De Teuge in Zutphen.

  2. Wim Vreeswijk

    Graagzelfs@ En dan heb ik het nog niet over het feit dat er een zeer kostbaar gasleidingennetwerk verloren gaat in Overvecht. Maar daar heeft niemand het over. Over enig onderzoek naar gasleveranciers in Noorwegen, Duitsland of zelfs Rusland wordt met geen woord gerept. Uiteindelijk is de belastingbetaler de klos met dit experiment van 85 miljoen.

  3. Tom

    @Wim Vreeswijk
    Een reden dat deze wijk is uitgekozen is juist dat de gasleidingen toch bijna op hun levensduur zaten en vervangen moesten worden. Als de leidingen nu vervangen zouden worden moeten ze waarschijnlijk ver voor hun maximale levensduur weer verwijderd worden omdat Nederland nu eenmaal van het gas af moet. Dat zou pas kapitaalvernietiging zijn. Door dit nu te doen raak je het minste geld kwijt.

  4. Theo

    Nederland gaat niet van het gas af, vergeet het maar.
    De gekte die op het ogenblik allerlei bestuurders in zijn greep heeft, en die niet door concrete voorbeelden van hoe het dan zonder gas zou moeten, kan worden aangetoond, kan niet jarenlang aanhouden.

    Het kan niet lang duren of het inzicht wint veld dat gas de schoonste optie is die we nu hebben en dat de hetze tegen gas moet stoppen.

  5. Toine Goossens

    Als het Rijk 1/20 deel van het geld aan Utrecht geeft, dan komt dat op ca. 11.500 Euro per woning. De corporaties verwachten 50 á 60.000 Euro per woning nodig te hebben. Stel dat de gemeente ook 11.500 dokt (4.250.000), dan resteert er een tekort van 27 á 37.000 per woning. De baten zijn nog niet duidelijk. Meer elektra, maar geen gas meer. Los van kapitaallasten zijn deze sociale woningen de komende 20 jaar 60 á 80 Euro per maand duurder. Dat kunnen de Overvechtse minima niet betalen. Ergo er is meer huursubsidie en bijstand nodig, belastingverhoging is dan het logische gevolg.

  6. Toine Goossens

    Overigens is ‘gasloos’ zeer betwiste kretologie. In een winternacht met min 20 graden slaan al die warmtepompen tegelijk aan. Daar is de stroomvoorziening niet tegen bestand, met stroomuitval op grote schaal als gevolg. Voorlopig gaan de onderzoekers er daarom vanuit dat alleen (bio)gas dat risico beheersbaar maakt.
    De gasleidingen blijven. Er stroomt alleen ander gas door.

  7. Gas Moet

    @ Tom

    ‘Van het gas af moet’. Een frame dat als de gotspe van de 21ste eeuw aangemerkt kan worden.
    Niets moet, maar helaas regeert de politieke waan van de dag.

  8. cas

    Er is geen verplichting meer om woningen op het gasnet aan te sluiten. Het mag nog wel. Beleid wordt nu als wet voorgedaan wat niet klopt. De koers die overheden nu inslaan is gevaarlijk en gevolgen worden niet ingeschat. Onderbuikgevoelens regeren en tegenwoordig worden door bestuurders alleen nog irrationele keuzes gemaakt die maar 4 jaar vooruitzien.
    We hebben het altijd over ‘transitie’, maar zoals we nu handelen proberen we die fase over te slaan zonder alternatieventen onderzoeken. Het enige wat deze mensen uitkramen is… warmtepomp, maar er is nog veel meer zoals bio brandstof uit mest/compost, uit algen kunnen wij ook al veel halen. De kortzichtigheid laat zich in deze kwestie van zijn beste kant zien.

  9. bee

    er is genoeg gas en anders zijn er altijd nog manieren om gas te maken.
    maar men ziet weer dollar tekens en dan maakt het ze verder niet uit hoe het gaat lopen of dat de mensen op kosten worden gejaagd.

  10. Graagzelfs

    @Tom
    “Een reden dat deze wijk is uitgekozen is juist dat de gasleidingen toch bijna op hun levensduur zaten en vervangen moesten worden.”

    Dat is dus niet waar. Kijk op de openbare kaarten van Stedin. In Overvecht Noord zijn de leidingen deels verouderd binnenkort maar niet in geheel Overvecht Noord. De klopvaartbuurt heeft leidingen die nog jaren meekunnen. Geconfronteerd met dit feit zei Stedin zelf dat dit klopt. De Kloptvaartbuurt is ook veel later gebouwd dus het is logisch dat de leidingen daar nog lang niet verouderd zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).