Gemeente Utrecht gaat fietsnietjes op de Voorstraat aanpassen: ‘Ongelukkige keuze’ Gemeente Utrecht gaat fietsnietjes op de Voorstraat aanpassen: ‘Ongelukkige keuze’

Gemeente Utrecht gaat fietsnietjes op de Voorstraat aanpassen: ‘Ongelukkige keuze’

Gemeente Utrecht gaat fietsnietjes op de Voorstraat aanpassen: ‘Ongelukkige keuze’
Foto: Marijn de Pagter
De gemeente Utrecht laat donderdagmiddag weten dat de fietsnietjes op de Voorstraat aangepast gaan worden. Het huidige ontwerp van de fietsnietjes maakt het onmogelijk om fietsen aan de beugel vast te maken, en dat is ook volgens de wethouder een ‘ongelukkige keuze’.

De gemeente Utrecht laat donderdagmiddag weten dat de fietsnietjes op de Voorstraat aangepast gaan worden. Het huidige ontwerp van de fietsnietjes maakt het onmogelijk om fietsen aan de beugel vast te maken, en dat is ook volgens de wethouder een ‘ongelukkige keuze’.

“Is een fietsnietje nog een fietsnietje als je niet je fiets aan het nietje kan nieten?”, vroegen meerdere politieke partijen zich af. De Voorstraat wordt flink verbouwd en anders ingericht, en daar hoort ook nieuw straatmeubilair bij. Zo zijn er ook nieuwe fietsnietjes geplaatst.

Fietsnietjes zijn beugels waar Utrechters hun fiets tegenaan kunnen plaatsen en normaal gesproken ook met een kettingslot aan vast kunnen maken. Het ontwerp van de beugels in de Voorstraat maakt dit echter onmogelijk.

Oproep

Een onwenselijke situatie, aldus meerdere partijen. Daarom vroegen VVD, D66, CDA, ChristenUnie, Student & Starter, SP en de PVV om opheldering bij de wethouder. Want het is ook juist de gemeente die Utrechters oproept om een kettingslot te gebruiken.

Wethouder Lot van Hooijdonk gaf aan dat het inderdaad een ongelukkige keuze is. Daarom gaan de nietjes aangepast worden zodat Utrechters hun fiets toch met een slot vast kunnen zetten.

32 Reacties

Reageren
 1. Esrin W.

  Het mocht weer wat kosten!

 2. Koel Hoofd

  Zoveelste foutje van de wethouder.

 3. jelle

  Echt. Worden die dingen nu echt niet getest voordat ze in de grond worden gejast? De faalambtenaar die dit heeft laten passeren heeft volgens mij nog nooit een fiets op slot gezet.

 4. Jansen

  Je hoeft alleen maar per nietje een gat te zagen hoor of de plaat weg te halen, daar ben je zo mee klaar, dus geen hoge kosten, maar ik vrees het ergste.

  Wie bestelt er in godsnaam eigenlijk nietjes met platen en waarom (en wie maakt ze)? Die zijn ook nog duurder terwijl de plaat geen toegevoegde waarde heeft. Raarrrrŕ.

 5. Bakfiets

  Mijn god, hoelang krijgt deze wethouder nog de creditcard van de stad zonder limiet? Wat voor team heeft zij om zich heen?

  Elke welwillende professional weet dat je een klein testje uitvoert bij nieuwe ontwerpen.

  Extreem zonde van het geld en energie. Lekker groen en duurzaam allemaal. Misschien kunnen ze deze nietjes op de ovaaltonde zetten, ze zijn wel tof namelijk!

 6. Marcel 59

  De public-space-architect van de gemeente is weer helemaal los gegaan. Ik moest onwillekeurig denken aan die reclame van een loterij. “Handsfree bicycle parking gaat het helemaal maken …. “

 7. Fabian

  Het idee van dit type nietje is juist geen dubbel slot en dus kort stallen van de fiets voor de snelle boodschap. Het leek mij een perfecte oplossing voor de Voorstraat net als het dat is voor de Twijnstraat.

 8. wim bredewoud

  Aan de onderkant is een opening van 10 cm, daar kan toch gewoon een kettingslot doorheen.

 9. André

  En dat had niemand van te voren kunnen bedenken ?

 10. M.

  Ik heb het idee dat de meeste fietsenrekken ontworpen worden door lui die zelf niet fietsen. In gewone rekken met fietsklemmen kun je je fiets zonder problemen inrijden. Diagonaal geplaatste klemmen vind ik persoonlijk het gemakkelijkst, liefst met een haak naar voren om je beugel-, kabel- of spiraalslot doorheen te steken.

  @Fabian. U fietst kennelijk niet, anders wist u hoe snel een fiets gejat kan worden.

  @wim bredewoud: wilt u ook aan de oudere fietsers denken?

 11. duskey

  In het overleg met de Gemeente bij de voorbereiding van de herinrichting is indertijd het voorstel gedaan om zomin mogelijk plaatsen te creëren waar de fietsen aan vastgezet kunnen worden. Dit om te voorkomen dat fietsen weer een eeuwigheid staan en de fietsparkeerplaatsen vollopen en je als kortparkeerder wederom geen plaats hebt voor je fiets.
  Kennelijk is de gemeente dat weer vergeten.

 12. Scherpschutter

  Het is weer eens een ‘net-nietje’, he Lot?

 13. Justin

  @Wim, nee dat kan niet. Of je moet een bijzonder lange ketting hebben.

 14. M.

  @duskey: op welke planeet leven ze bij de gemeente? Ik woonde eens in een dorp waar je je fiets op straat of voor je huis niet eens op slot hoefde te zetten en dan stond ze er na twee maanden nog, maar in steden als Utrecht is de cultuur toch wel een beetje anders.

 15. isabelle

  Als er iets fout gaat en het kost (heel veel) extra geld, staat altijd de naam van Lot van Hooijdonk bovenaan de lijst…

 16. M.a

  Hoe onbenullig kun je zijn .In de zorg als biggeregistreerde zou dat een tuchtzaak worden.Maar ambtenaren mogen doorblunderen

 17. Pee

  Als ze die plaat tot op de grond laten zakken komt de vrije ruimte van beneden boven te zitten.
  Dan kan je volgens mij je kettingslot er doorheen steken.

 18. Robin

  Voor alles “allesweters”: dichte nietjes zijn bedoeld voor kortparkeerders. Gebruik je open nietjes, staan ze in no-time vol met fietswrakken en langparkeerders. Dus of het echt een fout is, of een nu achterhaalde keuze bij het ontwerp?

 19. G.H.

  @Scherpschutter: Hahaha 😀

 20. Esrin W.

  @Bakfiets: Precies zolang jij en al die anderen in Utrecht dit goedvinden. Precies zolang.

 21. W

  Zitten de beslissende ambtenaren in dozen of zo?! Stallen ze zelf hun fiets wel eens op de openbare weg in Utrecht?
  Wonen ze eigenlijk wel in Utrecht? Dan weet je toch dat je je fiets, zeker in Utrecht, buiten op de openbare weg wel met 3! sloten moeten vastzetten! Anders grote kans dat ie gejat! wordt! Utrecht heeft namelijk helaas meer dan genoeg afnemers voor tweede hands fietsen!
  Jammer weer van die onnodige extra kosten!

 22. Claudia

  Ja M, inderdaad ik heb de gemeente al vaker een ontwerp aangeboden, geheel gratis en voor niets een idee waar elke fiets in gestald kan worden. Een multirek maar helaas hoor je daar niets van en worden gebruikers niet betrokken. Tja..

 23. Katja

  Sjongejonge…kennelijk bedacht door iemand die nooit op een fiets heeft gezeten.

 24. Jolanda

  En dat is dan beste fietsstad ter wereld. Je verwacht het niet met die bekwame fietsambtenaren in Utrecht….
  Deze fout wordt dan weer doorberekend in de gemeentelijke belastingen.

 25. Fabian

  @M. Ja hoor ik fiets wel en ik doe mijn inkopen bij de AH op de Voorstraat en weinig is zo vervelend als dag in dag uit daar dezelfde weesfietsen te zien staan. En voor dat probleem zijn dit dus de ideale ‘nietjes’ want niemand laat zijn fiets daar langer dan 10 minuten staan. En in 10 min wordt een fiets met achter- en voorslot echt niet gestolen op die plek. Dat laat de man die ik telkens een muntje geef echt niet gebeuren.

 26. Witte Jan

  Alleen een niet-fietser kan een net-nietje ontwerpen.

 27. Don

  Wat is er toch met onze fietsstad aan de hand? Ben nu binnen een week 3x door verkeersregelaar aangesproken. Parkeren op een groot open Berlijnplein dat mag opeens niet meer !!? Vandaag fiets ik om de Dom heen de Zadelstraat in moest afstappen en lopen Huhh?? Wil het Wed op fietsen zie borden met fiets tijden erop en fiets door weer twee regelaars afstappen en lopen! Gaanwe nu door nu we de stad auto onvriendelijk gemaakt hebben naar fiets onvriendelijk? Ik word daar echt heel naar van! Fietsbond HELP!!

 28. De Donald

  Eens met Duskey en Fabian.

  Als je blijkbaar de keus maakt voor kort parkeren, dan moet je niet nietjes plaatsen die lang parkeren mogelijk maken. Ik vind het overigens een taak van Duic om deze nuance in het bericht op te snorren en te verifiëren. Ergens induiken zou schrijven over lokale polertiek ook leuk moeten maken. Leuker dan klakkeloos een nieuwsberichtje overtikken, aight?

 29. Scherpschutter

  Don

  U had toch niet werkelijk de illusie dat fietsers door de overheid met rust gelaten zouden worden nadat eerst de auto’s waren weggewerkt?

  De rode lijn is vrij duidelijk hoor. De overheid stuurt aan op een samenleving zonder gemotoriseerde autonome voertuigen en daarna is ieder ander autonoom voortuig aan de beurt en rest u de benenwagen of staatsvervoer.

 30. Pee

  Dus als je kort gaat parkeren mag je je fiets nergens aan vast zetten.
  Alleen bij lang parkeren mag je je fiets ergens aan vast zetten.
  Ga je kort parkeren dan is de kans dus groot dat je fiets weg is.
  Daar hebben de dieven geen 10 minuten voor nodig maar een paar seconden.
  En waarom kunnen er geen zwerffietsen bij kort parkeren ontstaan?

 31. nick

  Ik ga er wel met een engelse sleutel heen voor 5000 euro. Is vast nog aan de goedkope kant.

 32. Henk

  Kan gebeuren!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).