GroenLinks en Partij voor de Dieren willen totaalverbod op consumentenvuurwerk in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant GroenLinks en Partij voor de Dieren willen totaalverbod op consumentenvuurwerk in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

GroenLinks en Partij voor de Dieren willen totaalverbod op consumentenvuurwerk in Utrecht

GroenLinks en Partij voor de Dieren willen totaalverbod op consumentenvuurwerk in Utrecht
GroenLinks en de Partij voor de Dieren in Utrecht hebben een initiatiefvoorstel gemaakt voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in de stad. De partijen willen dat het verbod met ingang van komende jaarwisseling geldt.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren in Utrecht hebben een initiatiefvoorstel gemaakt voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in de stad. De partijen willen dat het verbod met ingang van komende jaarwisseling geldt.

Het kabinet kondigde dit jaar al een verbod aan op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen. Er kwam geen algeheel landelijk verbod waar ook siervuurwerk onder zou vallen. Veel gemeenten, waaronder Rotterdam, Amsterdam en Haarlem, hebben al aangekondigd dit algehele verbod in hun gemeente wel af te kondigen.

Zolang het kabinet geen landelijk verbod afkondigt, willen GroenLinks en de Partij voor de Dieren lokale maatregelen nemen. Zo moeten hulpverleners beter worden beschermd en moet de overlast voor mensen en dieren worden beperkt.

De gemeente Utrecht kreeg afgelopen jaarwisseling 3184 meldingen van vuurwerkoverlast. Ook was er voor bijna 200.000 euro schade in de openbare ruimte. De politie hield 38 mensen aan, waarvan 25 verdachten minderjarig waren.

31 Reacties

Reageren
 1. Angelique

  Het vuurwerkverbod zal net zo werken als de stiltecoupe’s in treinen. Men ergert zich juist nog meer, omdat het niet meer mag, maar toch gebeurt.

 2. Katja

  Gógógó !!!

 3. HArry

  Ik ben akkoord wanneer deze partijen ZELF voor de handhaving gaan zorgen.

  Kan er door tegenstanders wat gerichter met deze problematiek worden omgegaan.

 4. GeenStijl@Utrecht😉

  Het hele gezellige oud en nieuw feest is uit de hand gelopen in de loop van jaren,ook kun je jezelf afvragen of het nog wel ván deze tijd is gezien de milieu problematiek.

 5. Gerard Brugmans

  De tijd van consumentenvuurwerk is gewoon voorbij, dus daar past zo’n algemeen verbod prima bij. Dat er altijd asocialen zullen zijn die denken dat wet- en regelgeving niet voor hun geldt imag geen reden om het verbod niet in te voeren. En over een paar jaar vragen wij ons allemaal verbijsterd af hoe het toch bestond dat men er vroeger met oudjaar er zo’n puinhoop van mocht maken!

 6. buurman en buurman

  Hebben die linkse hobby partijen niets beters te doen in deze tijd? Ga de straat op en mensen helpen (daklozen, mensen zonder laptop voor kinderen die thuis les krijgen). Linkse gedram en hobby projecten zijn nu even geen noodzaak. Vuurwerkverbod hanteert zichzelf doordat china momenteel toch geen productie heeft en voorraden in Nederland beperkt zijn.

 7. Co

  Dat voorstel klinkt mij als muziek in de oren in deze barre tijden.
  Nu maar hopen dat het ook wordt aangenomen.
  Het zou voor mens en dier een zegen zijn waar we al veel te lang op wachten.

 8. erwin

  @HArry: wat een enorme onzin verkondig je weer. Roeptoeter je dat bij elke initiatiefwet? Ja prima hoor om verkrachting strafbaar te stellen, maar zorg je zelf even voor de handhaving?

 9. Wim

  Hebben die gasten nu niets anders te doen dan mensen op stang jagen!!!

 10. Scherpschutter

  Gerard Brugmans

  Consumentenvuurwerk zorgt niet voor problemen. Dat doet illegaal vuurwerk. Je weet wel, vuurwerk dat al verboden was. Met Oud en Nieuw leven we dus voortaan in een soort oorlogsgebied en onze handhaving kan net op het tandvlees de orde handhaven in een kinderspeeltuin.

  Over een paar jaar vraagt iedereen zich af wat weldenkende burgers zich nu al afvragen: waarom zijn we niet gaan handhaven op illegaal vuurwerk in plaats van het onschuldige consumentenpijltje afschaffen, want dat de vraag naar illegaal spul de lucht in gaat staat als een paal boven water, waarmee ook als een pijl boven water staat dat er nog veel meer de lucht in gaat…

  Maar goed. Zie dat ‘links’ maar eens tussen het verdwaalde maakbaarheidsverstand te krijgen.

 11. 2.0 tdi

  Door dit verbod worden het benzinebommen op speelplaatsen ipv rotjes&pijlen voor de deur.

 12. Pee

  Dat verbod zorgt ervoor dat men over gaat op het ,toch al verboden,illegale vuurwerk wat legaal verkocht word in de landen om ons heen.
  Door het verbod maakt men het dus erger dan de kwaal zelf.

 13. Jos

  @ Scherpschutter

  Onjuist.

  Een zeer groot deel van de slachtoffers dat in de ziekenhuizen terecht komt rondom Oud en Nieuw, zijn slachtoffers van toegestaan, legaal, consumentenvuurwerk, dat in ogen terecht komt of brandwonden (of brand) veroorzaakt.

  Dat roept de Nederlandse federatie van oogartsen dan ook al jaren.

  Hou eens op met desinformatie zaaien.

 14. Jos

  En weer van die mensen die hier “links”-“rechts”-spelletjes de wereld in willen sturen.

  Lekker verdeel en heers. Mensen tegen elkaar opzetten. Wij mensen moeten hier constant waakzaam voor zijn en geen wig tussen ons in laten drijven. We moeten het samen met elkaar doen. Links en rechts. Links of rechts denken maken je nog niet niet per sé slechte mensen. Wel mensen die bewust mensen tegen elkaar opzetten, zoals een flink aantal politici.

 15. Gregor

  Zolang ouders hun kroost niet kunnen of willen opvoeden, blijft vuurwerk levensgevaarlijk, voor ieder levend wezen in Nederland. Maar net als met gesloopte bushokjes, bankjes in het park, heeft het verbieden/verwijderen van vuurwerk niet het gewenste effect. Je moet de bron aanpakken. Snelwegen worden toch ook niet verwijderd indien automobilisten te hard rijden?? Symbool politiek dus!

 16. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat vuurwerk, net als handen schudden niet meer van deze tijd is.

 17. trol

  Jos,

  Dat van gewonden, dat klopt wellicht, maar de overlast (en vooral de grote schade (bushokjes, auto’s etc. en den angst) komt door illegaal vuurwerk.
  Je argument lijkt heel erg op: laten we voetbal en skien ook verbieden, want daar vallen ook veel gewonden. Daarnaast als je normaal met consumentenvuurwerk omgaat is er niets aan de hand. het probleem ligt dan dus bij gedrag en niet bij het product.

  Overigens vind ik al het vuurwerk een vrij kansloze hobby, dat terzijde.

 18. Frits

  De hele economie ligt op z’n gat, we mogen niet meer naar het buitenland, er dreigt een grote recessie, openbaar vervoer is zo goed als stilgelegd. En waar gaan we ons druk om maken? Misschien mogen we wel geen vuurwerk afsteken. Echt waar. Waar ligt de prioriteit? Laat iedereen die normaal gesproken vuurwerk koopt maar een laptop kopen voor de kinderen die er nu zo hard eentje nodig hebben.

 19. Jos

  @ trol

  Mijn argument lijkt helemaal niet op laten we voetbal of skieen verbieden.

  Ik wil namelijk oud en nieuw niet verbieden en ook het feest niet verbieden.

  Mijn argumnent lijkt meer op: harddrugs verkopen en gebruiken is ook verboden, met een reden. Vuurwerk, ook legaal, wordt heel vaak niet veilig gebruikt en is een gevaar.

 20. Bertje 030

  De goeden moeten weer onder de kwaden lijden met het zoveelste verbodje.

 21. J

  Nog even de cijfers en feiten over de slachtoffers 2019/2020.
  De score: Legaal vuurwerk 181 slachtoffers / illegaal 43 slachtoffers.

  http://www.veiligheid.nl/organisatie/actueel/wederom-veel-ernstige-vuurwerkongevallen-tijdens-de-jaarwisseling

  Pagina 11. -> tabel 3.1.

 22. Scherpschutter

  J

  Hoe denkt u dat bepaald wordt of vuurwerk legaal of illegaal was?

  Als diegene het zelf heeft afgestoken gaat hij echt niet zeggen dat het illegaal vuurwerk was uiteraard. En als diegene het niet weet dan kan niet worden bepaald of vuurwerk legaal of illegaal was, tenzij je een totale forensische analyse gaat uitvoeren, hetgeen niet gebeurd.

  In realiteit zijn vrijwel alle vuurwerkongelukken door illegaal of geknutseld vuurwerk. Die pief paf poef rotjes , pijltjes en potten komt het echt niet door hoor. De nummer 1 oorzaak is menselijke domheid.

  En die menselijke domheid loopt volgend jaar massaal met spul dat voor oorlogsvoering gebruikt kan worden.

 23. Bernhard

  @Scherpschutter: Onzin. Op de beelden van afgelopen jaarwisseling uit Zuilen zie je duidelijk dat er bijv. met Romeinse kaarsen op hulpverleners wordt geschoten. Heel fijn is het niet, als je zo’n projectiel in je gezicht krijgt. Ook vrij verkrijgbare sierpotten en vuurpijlen kunnen een hoop schade aanrichten.

  Dat illegaal vuurwerk veel destructiever kan zijn is natuurlijk zo. Maar neemt niet weg dat je met consumentenvuurwerk ook kunt vernielen/verwonden.

 24. Bernhard

  Wat mij betreft de hele handel verbieden. Een professionele vuurwerkshow op een centrale plek in de stad is een mooi alternatief. Daar kan het feestgedruis dan plaatsvinden, zodat het rustig blijft in de wijken. (dit is de utopische gedachte, handhaving zal nog verdomd lastig blijven, maar alsnog is een algeheel verbod m.i. de juiste stap)

 25. Koel Hoofd

  Volgens het AD zijn groenslinks en de dierenpartij kansloos.
  https://www.ad.nl/utrecht/vuurwerkverbod-kansloos-in-utrecht-maar-groenlinks-en-partij-voor-de-dieren-proberen-het-toch~aa41ee84/

  Er gaat jaarlijks voor tientallen miljoenen de lucht in afgestoken door 17 miljoen mensen. Natuurlijk is er altijd een kans dat het mis gaat. Mensen zijn echter bereid dat risico te nemen, zowel de afstekers als de kijkers, want men wordt al vele decennia lang gewezen op de risicos van vuurwerk. Maar ja, “toch doen is zo leuk he….”

  Lost een totaal verbod iets op in een wereld met open grenzen en online bestellingen? Een wereld waarbij zelfs explosieven via darknet kunnen worden besteld en “gewoon” met de post wordt verzonden? Daarnaast, de mens is een rete creatieve diersoort en de Hollander een genetische anarchist. Bij een algeheel verbod knutselen ze thuis wel iets in elkaar, dankzij opleidingen en online instructies weten ze precies hoe dat moet. Want ze vinden het eigen belang zwaarder wegen dan het belang van een ander. Dat is iets wat de corona crisis nu heel duidelijk laat zien, de kranten staan nu vol van het opportunistische menselijke gedrag.

  J noemt cijfers over vuurwerkslachtoffers, 224 in totaal.
  Dat staat in geen verhouding tot de tienduizenden zwaargewonde fietsslachtoffers van eenzijdige (dus geen auto/scooter te bekennen) ongevallen omdat “fietsers niet kunnen fietsen en niet opletten”. Moeten we fietsen dan ook maar verbieden omdat het gevaarlijk is? Er komen steeds meer fietsstraten waar mensen met steeds snellere fietsen lekker hard tegen het asfalt kunnen smakken of tegen elkaar op kunnen knallen. Als je GL dan wijst op die risicos vinden ze dat een ‘non-issue’ want “er staat toch een bordje met 30km/u”. Hetzelfde geld voor vuurwerk, staat ook op hoe je het moet gebruiken.

 26. Wim

  Helemaal eens met Frits maak je NU over andere dingen druk kom uit je hol en ga voor oudere en hulpbehoevende boodschappen doen of ga schoonmaken in een ziekenhuis.

 27. Scherpschutter

  @Bernhard 20/3/2020 – 16:58

  Ik heb nergens gezegd dat het niet mogelijk is om personen te verwonden met legaal vuurwerk (wat een absurde notie) dus waarom u dit te berde meent te moeten brengen is me een compleet raadsel…Een beetje scherpte graag.

  En ook voor uw voorbeeld geldt: het is natuurlijk niet het vuurwerk dat die hulpverleners verwondt, maar de idioten die besluiten vuurwerk op hulpverleners te schieten. Firework doesn’t hurt peope, stupid people hurt people.

  En drie keer raden waar die stupid people volgend jaar mee rondlopen dankzij ‘links’. Geen Romeinse kaarsen, maar ‘vuurwerk’ dat eerder als oorlogstuig kan worden gekwalificeerd dan vuurwerk….Lawinepijlen terugkoppen. What. Could. Possibly. Go. Wrong.

 28. RB

  Fijn dat in deze bizarre tijden we weer terug gaan naar de oude tijd van de DUIC reacties.

  Gerard wil alles verbieden. Katja is zwaar tegen vuurwerk. Scherpschutter ook weer aanwezig.

  Het enige wat ik nu nog mis zijn de mensen die een haakje weten te vinden om het te hebben over binnenstad autovrij, en Katja die roept dat er meer wordt gehandhaafd op de ASW. (En als kers op de taart Lombokker die begint over dealers op de Kanaalstraat en Binnenstadbewoner over de hel van festivals op het Stadhuisplein)

 29. Klaas

  @ Koel Hoofd

  Non argumenten, non vergelijking, whataboutism.

 30. Herman

  Goed plan. Teveel mensen kunnen niet normaal omgaan met dit feestje .jammer hoor.

 31. wollie

  in vrijwel alle landen is vuurwerk voor particulieren verboden en zijn er geen niemenswaardige problemen met illegaal vuurwerk. laat maar komen dat verbod, er is een absolute meerderheid voor in nederland.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).