Hoe een Utrechts kunstproject viral ging tijdens protesten in Hongkong | De Utrechtse Internet Courant Hoe een Utrechts kunstproject viral ging tijdens protesten in Hongkong | De Utrechtse Internet Courant

Hoe een Utrechts kunstproject viral ging tijdens protesten in Hongkong

Hoe een Utrechts kunstproject viral ging tijdens protesten in Hongkong
Still uit de video van Anonymous
Een video van een kunstproject van HKU-studenten uit 2017 dook afgelopen weekend ineens op in internationale media. Demonstranten in Hongkong zouden namelijk de Utrechtse uitvinding gebruiken om gezichtsherkenning te voorkomen. Er bleek niets van te kloppen.

Een video van een kunstproject van HKU-studenten uit 2017 dook afgelopen weekend ineens op in internationale media. Demonstranten in Hongkong zouden namelijk de Utrechtse uitvinding gebruiken om gezichtsherkenning te voorkomen. Er bleek niets van te kloppen.

Jing-cai Liu studeerde in 2017 nog aan de HKU in Utrecht en maakte voor een projectgroep een video. Het thema van het project was toekomstdenken en samen met groepsgenoten werd een bijzondere video gemaakt. Door een kleine beamer op je eigen gezicht te richten zou gezichtsherkenning kunnen worden voorkomen.

Het product werd ‘Anonymous’ genoemd en moest debat over privacy in de openbare ruimte opleveren. Zouden camerabeelden op straat misschien ooit gebruikt worden voor commerciële doeleinden? Willen we wel dat camera’s ons kunnen herkennen en registreren? In een wereld waar in de toekomst steeds meer camera’s zijn in het straatbeeld, zou een ander gezicht projecteren wel een mooie uitkomst kunnen zijn – zo bedachten de studenten.

Viral

Het project werd ingeleverd op school en tentoongesteld in Milaan en er werd verder niet veel meer mee gedaan. De beamer werkte ook niet echt – het ging om een concept. Tot Liu afgelopen zaterdagnacht ineens een berichtje kreeg.

Haar video kreeg in korte tijd miljoenen views via Twitter, Reddit en Facebook, nadat het verboden werd voor demonstranten in Hongkong om nog langer maskers te dragen. Zij zouden de beamers, het Utrechtse kunstproject, nu gebruiken tijdens protesten om herkenning te voorkomen.


In Hongkong besloten de autoriteiten een verbod op het dragen van maskers af te kondigen om burgers te ontmoedigen om te demonstreren. Het leverde niet veel op: afgelopen weekend gingen duizenden de straat weer op om tegen de wet die gezichtsbedekking verbiedt te demonstreren. Mét maskers, maar niet met geprojecteerde gezichten van de Utrechtse studenten.

Geen politiek

Liu: “Het is mij niet duidelijk hoe de video werd verspreid, maar ik kreeg zondag wel veel mailtjes en telefoontjes. Ik schrok er wel even van. Het is echt verkeerde informatie die rondging, maar gelukkig hebben veel media dat inmiddels wel door. Ik heb ook nog even wat berichten onder mijn eigen video geplaatst om te verduidelijken dat het niets te maken heeft met de politieke protesten in Hongkong.”

Liu studeert momenteel Industrial Design aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Met het concept is niet veel meer gebeurd de afgelopen twee jaar. Misschien dat het project in de toekomst weer opnieuw leven in wordt geblazen, want actueel lijkt het wel te blijven.

2 Reacties

Reageren
 1. Hetty

  Leuk idee, maar als het zou werken, zou Hongkong ook het dragen van beamers gaan verbieden…
  Aan dit voorval is de macht van internet en social media te zien, en hoe het misbruikt kan worden. Kan me voorstellen, dat Mevrouw Liu (die wellicht ook uit Hongkong komt) nogal schrok.
  Nieuw spreekwoord: Denk twee keer na voordat je iets intiept.

 2. Scherpschutter

  @Hetty

  Er ie hier vooral te zien hoe extreem gevaarlijk overheden zijn als je ze niet volledig inkapselt en een zeer gelimiteerd aantal bevoegdheden meegeeft.

  Oud spreekwoord: stop dat kreng in een hok.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).