Hoveniers gaan abseilend bomen en struiken verzorgen Wonderwoods | De Utrechtse Internet Courant Hoveniers gaan abseilend bomen en struiken verzorgen Wonderwoods | De Utrechtse Internet Courant

Hoveniers gaan abseilend bomen en struiken verzorgen Wonderwoods

Hoveniers gaan abseilend bomen en struiken verzorgen Wonderwoods
De bouw van het bijzondere bouwwerk Wonderwoods gaat dit jaar beginnen. Het ‘verticale bos’ moet honderden bomen en duizenden struiken krijgen. Hoveniers zullen abseilend het groen moeten gaan verzorgen.

De bouw van het bijzondere bouwwerk Wonderwoods gaat dit jaar beginnen. Het ‘verticale bos’ moet honderden bomen en duizenden struiken krijgen. Hoveniers zullen abseilend het groen moeten gaan verzorgen.

Wonderwoods moet nog gebouwd worden maar is al een veelbesproken vastgoedproject. De twee groene torens aan de Croeselaan krijgen namelijk naast ongeveer 300 woningen, kantoorruimte, horeca, sportfaciliteiten en een PlayLab ook 360 bomen en 9640 struiken.

Al het groen wordt aangeplant op de gevel, dakterrassen en in verschillende binnentuinen. In totaal moet het aantal bomen en planten vergelijkbaar zijn met een hectare aan bosgebied. Jason Blackmore CEO van G&S Vastgoed, ontwikkelpartner van Wonderwoods Development vertelt daarover: “Wonderwoods wil bijdragen aan het oplossen van de disbalans tussen mens en natuur die door de toenemende verstedelijking steeds groter wordt. Door groen naar het centrum van Utrecht te halen, krijgen Utrechters van alle leeftijden de kans om weer een band op te bouwen met de natuur.”

Utrechtse heuvelrug

Partner Arcadis is verantwoordelijk voor al het groen van beide torens: “Voor Wonderwoods hebben wij heel bewust gekozen voor inheemse bomen en planten die verderop te vinden zijn op de Utrechtse Heuvelrug”, vertelt Timo Cents, Landschapsarchitect bij Arcadis.

“Uiteraard hebben we hierbij gekozen voor soorten die goed kunnen leven onder de uitzonderlijke omstandigheden van Wonderwoods, waarbij zij beperkte wortelruimte hebben en veel wind te verduren krijgen. Abseilende hoveniers gaan zorg dragen voor de verzorging van de bomen en planten.” Ook de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht is betrokken bij de keuze voor het groen.

De bouw van Wonderwoods start in het derde kwartaal van dit jaar. De oplevering van de torens moet plaatsvinden in 2022.

In Milaan staat al eenzelfde soort bouwwerk van architect Stefano Boeri. Hij is ook verantwoordelijk voor het Utrechtse gebouw. Bekijk hier een video over dit bouwwerk.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Dakhaes

  Het jaar is 2025. De torens zijn in 2023 opgeleverd.
  Helaas al het groen is verdord. Onderhoud is te duur.
  De wind heeft te veel vat op de bomen. En hoveniers zien er geen gat in of juist wel omdat het beloofde groen het niet overleeft.
  2026, de torens staan er bij als ieder andere betonkolos. Helaas het vertikale bos heeft het niet overleeft.

 2. Don

  Ben het met je eens Dakhaes mooie artist impressions maar de werkelijkheid zal er ook hier weer anders uitzien. Herinneren we ons de plaatsjes van het Vredenburg plein nog de werkelijkheid is een onherkenbaar heel duur plein.

 3. bee

  1 REACTIE
  Dakhaes

  wat zal je denken van schimmel,rot en ongedierte.
  weer een ondoordacht plan .

 4. Koel hoofd

  Niet zo cynisch dakhaes, de eerste verticale bos torens van deze architect zijn al opgeleverd in 2014 en staan in Milaan langs de via Gaetano de Castillia. Ze zijn te zien op Google earth met streetview met afbeeldingen ven augustus 2018, dus 4 jaar na oplevering. Het ziet er wel aardig uit van de buitenkant en daarom is Wonderwood misschien wel een aanwinst voor Utrecht vanwege esthetische overwegingen. Maar niet vanwege het milieu. Want dat betreft hebben 360 eiken of beuken boompjes (de inheemse bomen op de Heuvelrug) van paar luttele metertjes hoog in een lullig potje op het balkonnetje van een flat hetzelfde impact op het milieu als een bonsai boompje, werkelijk minimaal t.o.v. 360 echte grote eiken en beuken bomen van 30m hoog in de grond.

  Maar ach, Milieumarketing laat mensen nu eenmaal graag het dubbele betalen voor hetzelfde product, in dit geval een ordinaire flat zonder uitzicht met ingebouwde potplantjes en extreem hoge onkosten van groenonderhoud. Dus de huur gaat misschien wel meevallen (60% onder de €1200 voor gemiddeld 68m2), maar die servicekosten niet!

 5. VV

  Een realistische vergelijking? Sportplaza Mercator. Zag er tien jaar prachtig uit, maar is nu het onderhoudscontract dat deel was van de aanbesteding is afgelopen aan het verdorren.

  https://www.bouwwereld.nl/bouwfouten/gevels-volgens-nico/vergane-glorie-van-gevels-in-t-groen/

 6. Harry

  Mooie plaatjes vullen perfect de verkooppraatjes. Dat worden torenhoge servicekosten die de koper niet wenst te betalen of zo snel mogelijk via een VVE vergadering worden gereduceerd door het wegstrepen van de hovenierskosten. Het opnemen van een instandhoudingsplicht in de splitsingsakte zal door de ontwikkelaar uiteraard worden vermeden ivbm verkoopbaarheid.

 7. Jeroen

  Gelukkig kun je altijd op Utrechters vertrouwen om met wat positieve geluiden te komen rondom een bijzonder gebouw..

 8. koolmeesie

  ik als stadsvogeltje kan niet wachten, trekt lekker veel beesies aan en dat is mijn lievelingseten, groetjes koolmeesie

 9. w

  ben benieuwd hoe t eruit ziet en wat er op straat beland na bijv. een flinke hollandse februaristorm..

 10. medicijnman

  Ik heb ooit eens een impressie gezien van het appartementen complex aan het Rots oord kruising smaragd plein. Een groene muur zou dat moeten worden . HELEMAAL NIEMAND die daar woond heeft ooit de moeite genomen een bloemenbakje aan zijn balkon te hangen .ik ben dus benieuwd hoe deze groene oase vorm gaat krijgen.

 11. Harm

  Innovatie komt niet zonder slag en stoot

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).