Inwoneraantal Utrecht groeide ook in 2018 weer hard | De Utrechtse Internet Courant Inwoneraantal Utrecht groeide ook in 2018 weer hard | De Utrechtse Internet Courant

Inwoneraantal Utrecht groeide ook in 2018 weer hard

Inwoneraantal Utrecht groeide ook in 2018 weer hard
Foto: Robert Oosterbroek
Elke ochtend het laatste nieuws uit Utrecht in de mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief Uw e-mailadres Aanmelden

Er komen steeds meer Utrechters. In 2018 groeide de bevolking in de stad, net als voorgaande jaren, relatief hard: er is geen andere hoofdstad waar de groei zo zo groot was. In totaal kwamen er ongeveer 5000 nieuwe bewoners bij.

Met de geboorte van Sebastiaan in september telde de stad 350.000 inwoners. Hij was een van de 5000 nieuwe bewoners van Utrecht. Utrecht kent van alle hoofdsteden relatief de sterkste groei. Per 1000 inwoners kwamen er 14,4 inwoners bij. In bijvoorbeeld Amsterdam kwamen er 11,6 per 1000 inwoners bij. Daar is de totale groei wel het grootst, met bijna 10.000 nieuwe bewoners.

Opvallend is dat in de andere grote steden, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag vooral sprake was van groei door buitenlandse migratie. In Utrecht was de aanwas vanuit het buitenland veel geringer en kwamen er juist mensen bij die eerder ergens anders in Nederland woonden. Ook door geboorten in de stad steeg het inwoneraantal sterk.

Als Utrecht zo blijft groeien, wordt in 2025 de grens van 400.000 inwoners gepasseerd.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. joep

    Zet er ook even bij hoeveel mensen er inmiddels wegvluchten.

    Raar idee trouwens dat de groei van het inwonertal per se goed is voor een stad.

  2. Ramon

    Joep. Steden groeien, is een werldwijd fenomeen. Je zou als stad kunnen zeggen wij groeien niet, en bouwen niet bij. Maar dan loop je tegen problemen aan in de huisvesting. Steeds meer mensen wonen alleen. (Dus so wie so meer huizen voor een gelijk blijvend aantal inwoners) en kinderen die uithuis gaan worden dus gedwongen buiten Utrecht te gaan wonen. Bovendien zullen door die extreme schaarste de huizenprijzen nog veel sneller stijgen dan nu. Eigenlijk wordt er nog lang niet genoeg gebouwd.

  3. Wim Vreeswijk

    24 jaar geleden is er ooit in 1985 een verdrag van Schengen gesloten waardoor de Europese binnengrenzen vervielen. Dit gebeurde zonder dat de bevolking van de EU- lidstaten hierover ooit geraadpleegd werd via referenda. In wezen was dat al een volstrekt onrechtmatig feit. Daarnaast valt er vaak ook niks meer te eisen of te verwachten van nieuwe inwoners en komt het er in de praktijk op neer dat autochtonen hun plek op de wachtlijst voor een (sociale) huurwoning gigantisch zagen dalen, sommigen tot meer dan 10 jaar wachttijd. Daarnaast wonen er nu, volgens de laatste metingen volgens Metatopos.nl , reeds 3602 inwoners per km2 en bezet Utrecht hiermee landelijk de 7e plaats qua bevolkingsdichtheid van 350 gemeenten, hetgeen integraal ten koste gaat van leefbaarheid, verkeersveiligheid, milieu en groen.Ze hebben het in de gemeentelijke nota ‘Ruimte voor Utrecht’ zelfs over woningdelen, autodelen, parkeerplek delen en zelfs je CO2 delen als je mogelijk teveel uit je mond stinkt. Dit vreselijke gedachtengoed is indertijd ontstaan tijdens het Sovjettijdperk in het Oost-Duitsland van Honecker toen er enorme flatgebouwen kwamen waarbij iedere bewoner recht had op een 20 m2 ofwel 1 slaap- en eetkamer en de rest, zoals keuken, balkon en badkamer, gedeeld moest worden met je vele buren w.o. politieke agenten die je onmiddellijk aangaven bij de Stasi zodra je je kritisch uitliet over de baas van het land, waarna je voor jaren verdween in een heropvoedingsgesticht. Willen we dat ook hier in Utrecht? Dan moet U in ieder geval niet op partijen stemmen die dat soort ideeën ventileren.

  4. Harry

    @Joep, vraag even na in Detroit of de krimp ze veel goeds heeft gebracht…

  5. Cico

    Of al die krimpgemeentes in Zeeland, Groningen en Noord-Limburg met hun dichtgetimmerde winkelstraten en publieke voorzieningen. Of kijk naar Amsterdam in de jaren ’70. Allemaal verloedering omdat iedereen naar comfortabele nieuwbouw trok in Purmerend, Lelystad of Zoetermeer. Andere tijden..

    Utrecht was een beetje een uitzondering dit jaar. Er kwamen 5000 mensen bij, waarvan 2000 migranten en 3000 ‘natuurlijke aanwas’. Bij andere steden was de migrantengroep groter en slonk de natuurlijke aanwas.

    Migranten zijn -niet- asielzoekers, maar bestaan vooral uit Polen en Indiers die zich hier vestigen vanwege tekorten in beroepssectoren. In sommige beroepsgroepen krijg je een fiscaal voordeel van 30% op inkomstenbelasting. Denk dus aan farmaceuten/IT voor India en de vele distributiecentra hier in knooppunt Utrecht voor Polen.

  6. Janneman

    Zodra de mogelijkheid zich voordoet ben ik weg, te massaal en de voorzieningen zoals, groen en recreatie groeien niet mee, bouwen voor studenten is de norm hier geworden.

  7. Maarten

    “Er komen steeds meer Utrechters.” Of zijn ze er al 🙂 ?

  8. Jeroen

    @Wim Vreeswijk. Ben je tegenwoordig alleen nog maar autochtoon als je in Utrecht geboren bent? Wat heeft Schengen te maken met nieuwe bewoners uit de rest van Nederland?

  9. Ihsan

    @Wim. Volgens mij begrijp jij de relatie tussen dichtheid en leefbaarheid niet. De bevolkingsdichtheid is het laagst in Overvecht, zo’n socialistische flatwijk als die waar u over klaagt. Dit is tevens een van de minst leefbare wijken van de stad. De wijken met de hoogste bevolkingsdichtheid zijn de historische laagbouwwijken. Deze wijken zijn het meest gewild, en de leefbaarheid is er het hoogst. En ja, veel mensen vinden het niet erg om een auto te delen. Hoewel ik al jaren een rijbewijs heb moet ik er niet aan denken om zelf een auto te bezitten. Ik steek mijn geld liever in producten die mijn maandlasten omlaag brengen in plaats van omhoog, zoals isolatie en zonnepanelen. Daardoor kan ik mijn huis snel afbetalen. Veel plezier in de file!

  10. Joep

    Raar dat op mijn vraag waarom groei per se goed zou zijn, men het gaat hebben over krimp; het tegenovergestelde.

    Je kan overigens ook vooraf anticiperen op een gelijke bevolkingsstand of krimp, waardoor voorzieningen op peil blijven en ramen echt niet dichtgetimmerd hoeven te worden. Als je hele systeem alleen maar op groei gebaseerd is, dan moet je dus steeds maar blijven groeien.

    Groei heeft nogal veel negatieve side-effects die wel eens over het hoofd worden gezien.

    Dat een stad als Detroit verpauperd en verloederd heeft vooral met verkeerd beleid te maken, waardoor alles wat niet weg kan vluchten achter blijft en alles wat een stad nodig heeft wegtrekt.

    De meest leefbare steden in Nederland zijn overigens de middelgrote steden met een hoog voorzieningenniveau. Niet de grote steden of de steden die per sé groot willen worden. Je hoeft dus niet steeds meer inwoners te trekken. Stagnatie zou dus best een streven kunnen zijn, moet je alleen even leren omdenken.

  11. Herman

    Leuke stad en het fietsvriendelijle beleid wordt dus gewaardeerd!

  12. bee

    je kan wel willen blijven groeien maar dan moet je daar wel de ruimte voor hebben en die ruimte word steeds schaarser .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).