Japanse fotografe zoekt en vindt Utrechts echtpaar op prijswinnende foto Japanse fotografe zoekt en vindt Utrechts echtpaar op prijswinnende foto

Japanse fotografe zoekt en vindt Utrechts echtpaar op prijswinnende foto

Japanse fotografe zoekt en vindt Utrechts echtpaar op prijswinnende foto
De foto die Robin van Essen deelde via Facebook.
Een bijzondere zoektocht mét resultaat; een Utrechtse Facebookgroep heeft een Japanse fotografe geholpen om een Utrechts echtpaar terug te vinden. De Japanse maakte de foto van de twee Utrechters in de Twijnstraat en won daarmee een prijs in het Aziatische land.

Een bijzondere zoektocht mét resultaat; een Utrechtse Facebookgroep heeft een Japanse fotografe geholpen om een Utrechts echtpaar terug te vinden. De Japanse maakte de foto van de twee Utrechters in de Twijnstraat en won daarmee een prijs in het Aziatische land.

De foto die in januari 2020 werd gemaakt wordt op het moment geëxposeerd in Tokio en Osaka. Na het winnen van de prijs gaat de fotografe op zoek naar het Utrechtse echtpaar; ze wil hen graag de foto aanbieden. Voor de zoektocht schakelt ze de hulp van Facebook in.

De Utrechter Robin van Essen ziet de foto van het oudere echtpaar voorbijkomen. Hij woont aan de Oudegracht, vlakbij de Twijnstraat. “Ik ben een hardcore binnenstadbewoner”, vertelt hij lachend. Hij volgt meerdere Utrecht-Facebookgroepen en komt zo de oproep van de Japanse tegen. “Ik herkende ze van gezicht. Ik zie ze hier regelmatig voorbij schuifelen.”

‘Hoe groot is deze buurt nou?’ denkt Van Essen, die een gave heeft voor mensen bij elkaar brengen. Hij deelt de oproep met een Facebookgroep speciaal voor bewoners van de Twijnstraat en de buurt eromheen. “Die moeten we toch in no time kunnen vinden.”

Minutenwerk

Al snel stromen de reacties binnen, van mensen die werken en wonen in de buurt van de Twijnstraat. Van Essen: “Na een paar minuten was het al duidelijk dat ze aan de Oosterkade woonden, daarna wist een bezorger het huisnummer te vertellen.”

Robin van Essen slaat zijn koffie achterover en zoekt het adres op, dat maar op een paar minuten loopafstand ligt. “Toen ik aanbelde, moesten ze hebben gedacht dat ik gek was.” Een grote bebaarde man in de deuropening, die komt vertellen over een prijswinnende foto in Japan. Het klinkt inderdaad als een sterk verhaal.

“Ze hadden gemengde gevoelens over de foto”, vertelt Van Essen. “Ze worden vaker op de foto gezet, zeiden ze, maar eigenlijk vinden ze zichzelf niet meer zo fotogeniek. Ze worden ouder en zien het denk ik meer als vergane glorie.”

Geen behoefte

“Ik ben afgedropen toen ik begreep dat ze geen behoefte hadden aan de foto”, vertelt Van Essen dan. Maar dat verandert. Via een familielid laten ze toch weten dat ze graag met de Japanse fotografe in contact komen. Van Essen: “Ze begrepen het niet helemaal. En ja, het nieuws staat ook vol oplichtersverhalen…”

De foto moet binnenkort worden verzonden, van Japan naar het huis van Robin van Essen. Hij zal het portret vervolgens, in overleg met hun familie, overhandigen aan het echtpaar.

18 Reacties

Reageren
 1. J

  Misschien een idee om de naam van de fotografe te vermelden?

 2. jos stelling

  Het waren de allereerste bezoekers van het LHC.

 3. Robin

  Met dank aan alle buurt- en binnenstadsbewoners die reageerden 😁

 4. BdV

  Mooi verhaal. Mooie foto. Goed bezig.

 5. Sanne

  Heeft “de fotografe” ook een naam?

 6. Fien

  Wat een fijn bericht! Ik hoop dat er ook weer een komt als het stel de foto ontvangt 🙂

 7. Tja

  De naam van de fotografe is nergens te vinden!
  De Utrechter die het verzoek uitzette wel acht keer! Lekker uit verhouding.
  Hoe heet de fotografe?! Ere wie ere toekomt…

 8. Pee

  Ik begrijp die mensen wel dat ze het in eerste instantie niet vertrouwde.
  Er gebeuren veel gekke dingen maar gelukkig zijn ze er achter gekomen dat ze niet bang hoefden te zijn en alsnog de foto in ontvangst willen nemen.
  Zo zie je maar dat je collectief een hoop kunt bereiken..

 9. erwin

  hoe heet de fotografe?

 10. Kadoendra

  Voilà! Een mooi DUIC Kerst Feelgoodverhaal!

 11. UTRECHTSE JANTJE

  Leuke opmerking van jou @ Kadoendra ….Helemaal met je eens … En alsnog Kerstgroeten aan alle vaste reageerders hier op Duic …..

 12. Ton

  Top-actie Robin!
  Ton Hooft, oud-Twijnstraatbewoner.

 13. Ton

  @Robin,
  Wie is nu de fotograaf?

 14. Pol

  “Ze worden vaker op de foto gezet, zeiden ze”

  Fotomodellen of BN-ers…..? 🙂

 15. wollie

  Maar wie heeft nu die foto gemaakt?

 16. BdV

  Hopelijk komt er nog een vervolg, met de naam van de fotografe en de afloop van dit verhaal.

 17. Oproep aan R. van Essen

  Misschien kan die Robin van Essen die zo vaak wordt aangehaald vertellen hoe de fotografe heet? Ongetwijfeld is hij er van op de hoogte dat er een DUIC-artikel aan hem (en niet aan de fotograaf) gewijd is?

 18. Reggie

  De Japanse fotografe is Michiyo Shiraishi.
  Zie https://www.duic.nl/algemeen/prijswinnende-foto-van-japanse-fotografe-overhandigd-aan-utrechts-echtpaar/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).