JP Coenstraat tijdelijk omgedoopt tot Marie Anne Tellegenstraat door feministen - De Utrechtse Internet Courant JP Coenstraat tijdelijk omgedoopt tot Marie Anne Tellegenstraat door feministen - De Utrechtse Internet Courant

JP Coenstraat tijdelijk omgedoopt tot Marie Anne Tellegenstraat door feministen

JP Coenstraat tijdelijk omgedoopt tot Marie Anne Tellegenstraat door feministen
De feministische groep De Bovengrondse is bezig met een actie in Nederland waarin mannelijke straatnamen worden veranderd in vrouwennamen. Dit doet de groep onder meer in Utrecht, na een onderzoek van de Correspondent waaruit bleek dat 88% van de straten met een mensennaam is vernoemd naar een man.

De feministische groep De Bovengrondse is bezig met een actie in Nederland waarin mannelijke straatnamen worden veranderd in vrouwennamen. Dit doet de groep onder meer in Utrecht, na een onderzoek van de Correspondent waaruit bleek dat 88% van de straten met een mensennaam is vernoemd naar een man.

In Utrecht zijn inmiddels drie straten voorzien van een nieuwe naam. De Hubert Pootstraat is nu de Serafina en Jansiestraat, de JP Coenstraat de Marie Anne Tellegenstraat en de Eisenhowerlaan de Wina Bornlaan. De organisatie achter de actie hoopt dat er meer bewustwording komt voor vrouwen. Tellegen was een Nederlandse feministe en verzetsstrijdster.

“Straatnamen zijn zo alledaags dat je er nooit bij stilstaat, hoe vaak je ze ook leest, ziet of omgeroepen hoort worden in de tram. Toch geven ze een voortdurende bevestiging wie Nederland belangrijk vindt. Dat zijn tot nu toe voornamelijk mannen”, aldus De Beweging. “Met deze actie willen we mensen prikkelen om eens kritisch na te denken bij deze ‘canon’ van namen.”

Bregje Hofstede zegt al veel positieve reacties te hebben ontvangen op de actie. “Er zijn ook mensen die het gezeur vinden, maar dat heb je wel vaker als je het over feminisme hebt”, aldus Bregje. Ze vertelt dat de actie vandaag is begonnen, maar dat het zo lang kan lopen als mensen willen. “In principe kan iedereen zelf bordjes maken.”

Ook in onder meer Amsterdam, Den Haag en Nijmegen zijn al straatnamen aangepast. Lees meer over de actie op Meervrouwopstraat.nl.

24 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Als je dat in Lombok doet zou een Kartinistraat meer voor de hand liggen.

 2. JdV

  Lekker belangrijk. Via cameratoezicht opsporen en beboeten.

 3. Bart

  Verwarrend omdat in Zuidwest al een M.A. Tellegenlaan is en @Lombokker in Voordorp is ook al een R.A. Kartinistraat

 4. Max

  Beetje kinderachtig, niet?
  Als ze nou met een speciek argument zouden komen waarom deze vrouw belangrijker is dan de man waarnaar de straat is vermoemd is had ik er nog begrip voor.
  Maar dit is gewoon een poging om alle positieve/aantrekkelijke dingen gelijk te trekken.
  Want je ziet feministen echt niet werken aan gelijkheid als het aan komt op de grote meerderheid mannen die in de gevangenis zitten, dakloos zijn of zelfmoord plegen. Misschien nemen mannen gewoon vaker risico en gedragen zich extremer en zijn ze daarom oververtegenwoordigd zowel bovenaan als onderaan de aanzien-hierarchie.

 5. Jos

  @ JdV

  Nee, jouw mening boeit mensen wat (alleen in je eigen hoofd is dat voornamelijk zo) ;).

  Protesteren mag nou eenmaal gewoon in Nederland, ook als je die mening niet aan staat en er niks ernstig strafbaars gebeurd. Dit is gewoon een ludieke actie en wordt geen schade aangericht. Geen probleem dus, dus beboeten is helemaal niet nodig.

  De enige die een probleem heeft, ben jij; een probleem met andere meningen en mensen die de focus ergen op willen leggen. In dit geval terecht.

 6. Angelique

  Er worden genoeg nieuwe straten aangelegd in ons Stadsie toch?
  Vind trouwens dat de grote parken in Utrecht onredelijk vaak vrouwennamen krijgen.

 7. BW

  Laat ze de Ien Daleshaghe maar afplakken. Dat was ook zo’n vervelende kerel.

 8. mark

  De huidige feministen, dat zijn toch mensen die zich vol verve inzetten tegen grote huidige problemen zoals ongelijkheid binnen het geloof, die elke dag demonstreren bij strenge moskeeën, die………ach laat ook maar…….

 9. Lombokker

  Sorry maar de JP Coen is toch echt een begrip in Lombok. Mooiste straat van Lombok. We love JP!

 10. Johan

  Utrecht groeit, dus zat mogelijkheden om de nieuwe straten vrouwennamen te geven! Bestaande straten van naam veranderen kost veel geld en is een hoop gedoe voor de mensen die er al wonen.

 11. Marcel 59

  Een Doctor M.A. Tellegenlaan hebben we, zoals gezegd, al in Utrecht. Tot vandaag had ik eerlijk gezegd geen idee, wie dat was, en al helemaal niet, dat het een vrouw was. Ik vrees, dat met mij 90% van de Utrechters, dat ook niet wist. Een uitleg op het straatnaambordje, zoals dat bij de J.P. Coenstraat wel het geval is, zou toch echt wel mogen.

 12. mark

  Vrij voor schut trouwens dat de straat al gewoon bestaat in Utrecht…doe dan nog een beetje moeite en neem iemand anders uit de lijst. Overigens vind ik het jammer dat de lijst bestaat uit vrouwen die vanuit een feministisch oogpunt genoemd worden en er niet gekozen is voor vrouwen die op een andere manier belangrijk waren (of zijn). Overigens mag Beyonce er wel uit….tenzij dubbele moraal ook een vereiste is.

 13. G.H.

  Dus door een ‘onderzoek’ van De Correspedant wordt er een straat hernoemd naar een straatnaam die er in Utrecht al is.
  Wat een zinloze leegheid, van zowel onderzoek als actie.

 14. UtrechtseSjoerd

  Utrecht heeft hele wijken met vrouwennamen. Zelfs een speciale heldinnenbuurt met oa Marga Klompe, Annie Romein, Willy Posthumus, Anna van Bosse, Elisabeth Brugsma en veel meer.

  https://twitter.com/UtrechtseSjoerd/status/1026859716507590658

 15. JdV

  @jos. Demonstreren mag. Dus gaan binnenkort alle fc utrecht supporters de straatnamen van amsterdammers vervangen. Alle moslims alle joodse straatnamen vervangen. Alle surinamers koloniale straatnamen vervangen. Alle communisten kapitalistische straatnamen vervangen.
  En ga zo nog maar even door.
  Maar dat geeft niet. Want demonstreren moet mogen. Dus is dit oke. Want jos deugt. En dus mag het. Want de mening van jos is de enige die er toe doet. Toch, Jos?

 16. Ben

  Wat slecht dit. Wanneer is de Nelson Mandela brug aan de beurt? Waarom stoppen bij de VOC. Kelten, Vikingen, dat waren pas slechte lui.

 17. Jos

  O, o, o

  Daar komt het sleetse deug argument maar weer eens boven tafel. Fijn! Is het meteen duidelijk uit wat voor internetkrocht-hoek je komt.

  Je voldoet namelijk precies aan het criterium van dat beeld.

  Zo iemand die denkt dat iedereen, iedere dag, bij ieder onderwerp maar weer op je mening zit te wachten. De zelfbenoemde expert inzake ieder onderwerp. Jij bent namelijk degene die hier zo’n beetje onder ieder onderwerp als naam tevoorschijn komt. Altijd maar weer, de hele dag door. Niet echt een inspirerende persoonlijkheid. Ik reageer af en toe. Ook dat is best wel een verschil. Ik ken mijn pappenheimers.

  En ja, protesteren mag ja, want anders leven we niet meer in een vrij land ja en dat is een probleem. Overigens zijn een aantal voorbeelden die je noemt geen protestacties of demonstraties, omdat ze geen groter maatschappelijk doel dienen. Dat is best wel een onafhankelijk criterium aan de hand waarvan je kan toetsen. Hetgeen politie, gemeente en justitie dus ook vaak doen.

  Het lijkt er eerder op dat je moeite hebt met feministen en het doel van hun actie. Dat sijpelt best wel door in je reactie. Dus eigenlijk heb je gewoon moeite meer een groep die anders is en denkt dan jij en die er juridisch gezien gewoon mag zijn. Dat heeft dus eigenlijk niets meer met vrijheid te maken.

  Dat anti-feminisme sijpelt hier bij wel meer reacties door trouwens. Kortom: mensen die moeite hebben met vrijheid in het algemeen en de vrijheid van een ander. Kortom: de meeste reacties van de meeste usual suspects hier zijn mensen die vrij weinig op hebben met vrijheid in het algemeen. Zij kunnen namelijk erg moeilijk andere meningen en opvattingen handelen.

  Heerlijk dat laatste relativerende alineaatje van Bregje. Zo zie je maar wie er moreel boven de gemiddelde reactie hier staat. Goed zo Bregje!

  “Er zijn ook mensen die het gezeur vinden, maar dat heb je wel vaker als je het over feminisme hebt”

  De reaguurdertjes hier zullen wel oververhit zijn zullen we maar zeggen (zijn ze namelijk ook als de temperaturen wat lager zijn).

  Ben ik trouwens een vrouw of een man? Of iets ertussen in? Voor mij een weet 😉 Heerlijk, hahahaha.

 18. Harm

  Omdat mannen meer baanbrekende dingen hebben gedaan. Vele uitvinders hebben zich tientallen jaren afgezonderd van de maatschappij.

  Dit is biologie.

  Mannelijke privileges:
  76% zelfdoding
  93% werkongelukken
  75% van besteedbaar inkomen bepaalt de vrouw
  84% om je kind te verliezen

  De volgende ‘feministische’ golf is dat mannen niet langer huwelijks-slaven zijn.

 19. Harm

  Aanvullend, vrouwen in Nederland zijn het meest vrij ter wereld. Die mogen echt alles.

  Een vrouw die begint te schreeuwen tegen een man is OK
  Een vrouw die een man slaat is OK

  Als een man dat zou doen wordt die in de boeien geslagen.

  Dit slaat nergens op. Ga liever de religie langs.

  “waar zijn de echte mannen?” /hypocrisie

 20. BP

  Wel een beetje een onvolledige actie zo he, nu staat het er alsof mevrouw Tellegen gouverneur-generaal van Nederlands-Indië is geweest. Licht dan ook even toe wie die vrouw was, hier schiet niemand iets mee op.

 21. marcopolo

  Ze heeft wel bijna een kabinetscrisis veroorzaakt door in 1952 gevraagd advies te geven aan de Koningin over gratie verlening aan een oorlogsmisdadiger (de 4 van Breda) met als argument dat de NS in de oorlog de treinrijtuigen beschikbaar hadden gesteld aan de duitsers voor het afvoeren van de joden en daar ook niet voor gestraft waren. Dat vind ik heel min door het een te laten omdat het ander niet is gedaan. Noem je dat geen foute presendent scheppen??? Nou Marie Anne, jouw bordje kan er ook af!! Zo heeft iedereen wel wat gedaan en vroeger waren het helden zoals Michiel de Ruyter en Piet Hein en nu zijn het misdadigers. We l goed om er over te praten hoor maar dan houden we er nu over op oke. Als we alle straatnaambordjes moeten veranderen dan kost dat ontzettend veel elende. Wie gaat dat betalen? Oplossing: plak een tekst op ieder fout bordje wat hij of zij gedaan heeft, dan hebben we dat ook weer gehad.

 22. Gregor

  Het bekladden en ontsieren van gemeentelijk eigendom is vandalisme. Niks meer en niks minder. Ze hebben KBTR ook weten te achterhalen. Zal met deze vrouwen ook moeten gebeuren. Dit heeft niks met demonstreren te maken. Puur vandalisme. Handhaving erop af!

 23. Carlo

  Als JP Coen nou echt zo’n misdadiger is: Noem de straat dan naar Wim Sonneveld die hier geboren is op nummer 84. Eén van onze grootste artiesten en het is ook nog politiek correct aangezien hij gay was! Hoewel.. In de oorlog was hij dan weer een tikkeltje fout. Ach laat ook maar!

 24. Keesje

  Ik vind het een prachtactie. Generaal Wina Born heeft Europa immers van de nazi’s bevrijd, terwijl die meneer Eisenhower vooral bekend is van z’n receptenrubriek in de Margriet. Onbegrijpelijk dat hij dan een straat naar zich vernoemd krijgt en generaal Born niet. Ik hoop dat ze het zo houden

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).