Een oplettende lezer stuurde ons een opmerkelijk nieuwtje, de gemeente Utrecht was vergeten te reageren op een vergunningsaanvraag voor de kap van 26 bomen. En de wet schrijft voor dat als de gemeente niet op tijd reageert, de vergunning automatisch wordt goedgekeurd. Daarmee leken er 26 bomen gekapt te gaan worden, maar zover is het nog niet.
Op de hoek van de Gietijzerstraat en de Nijverheidsweg gaan bedrijfsunits gebouwd worden. Daarvoor moeten wel 26 bomen gekapt worden. Het bedrijf vroeg een vergunning aan, waarop de gemeente Utrecht vergat te reageren. Een woordvoerder laat weten dat het gaat om een ‘menselijke fout’, een misrekening in de afhandeltermijn. Er worden jaarlijks 3.000 vergunningen behandeld, en zulke fouten zijn een uitzondering. Maar daarmee werd er dus wel een vergunning verleend voor de kap.
Toch, zo zegt de gemeente ook, is het nog niet zover. Er is namelijk bezwaar gemaakt tegen de kap, en daarmee mag de aanvrager de bomen voorlopig nog niet kappen. De gemeente Utrecht gaat nu eerst kijken of het bezwaar terecht is. Ook laat de gemeente weten dat de aanvrager voor elke gekapte boom een nieuwe boom gaat planten. “We zouden dus niet 26 bomen minder hebben, maar nieuwe bomen op net andere plekken op dezelfde locatie.”
27 Reacties
ReagerenJa joh hak alles maar omver… Ik heb zo’n vermoeden dat die 26 nieuwe bomen niet echt van hetzelfde kaliber gaan zijn. En sterkte met de japanse duizendknoop daar…
Bomen zijn de longen vd aarde,dus aub zuinig ermee omgaan.
Ok Duic, maar hadden er van jullie niet even iemand langs kunnen fietsen om een actuele foto te maken? Deze komt van Google Maps en is een jaar oud.
Weer bedrijfs(blokkendozen)units,ga ergens in de Noordzee bouwen,laat die bomen lekker staan,GroenLinks zit toch in de raad?
kunnen die bomen niet verhuisd worden? #bomenmoord
Hier moeilijk over doen maar wel grootschalige kap veroorzaken voor de biomassa. Daar klopt weer eens niets van bij onze GroenLinkse vrienden.
En alweer een dikke FAIL van de ambtenarij. Reageren te laat, vergeten dingen, wat is daar aan de hand?
kvw
You ain’t seen nothing yet! Wacht maar tot gas op rantsoen gaat in de winter….Toevallig vorige week de haardhoutvoorraden voor de winter alvast ingeslagen omdat ik al zo’n voorgevoel had dat dit wel eens lastig zou kunnen worden in de herfst. Blij dat ik het gedaan heb, want er is nu al vrijwel niets meer verkrijgbaar.
Om over de oerwoudverbrandingsoven van GroenLinks en D66 nog maar te zwijgen. Die gaat in de winter bij gastekorten pas echt op standje volgas oerwoudcrematie….
Bomen op een industrieterrein. Belachelijk. Prima om die bomen te vervangen voor gebouwen, daarom heet het een industrieterrein en geen bos. Ziet er meer uit als een treurig zooitje groen dan iets wat waarde toevoegd. Kappen dus maar, meer ruimte om te bouwen.
Weer een gevalletje van niet reageren door onze geweldige gemeente.
In een andere zaak krijgt 1 burger al rond de 1 miljoen uitgekeerd omdat de gemeente Utrecht niet of te laat reageerde.
Ben erg nieuwsgierig welke wethouder dit de kop gaat kosten.
Ook aan de andere kant van de Cartesiusweg, in de zgn. Cartesiusdriehoek staan prachtige bomen en boompartijen. Ik hoop dat daar, gelet op de transformatie die het gebied zal ondergaan, goed mee wordt omgegaan en dat de Gemeente Utrecht de bestuurlijke kracht heeft geen vervelende fouten te maken. Het is trouwens een intrigerend stadsrandgebied, een stadsrafelrand. Met deels wat onduidelijke bedrijven. Doodstil. De nieuwe fietstunnel is nog dicht. Wat verderop zijn er bouwactiviteiten gaande en op de spoordijk razen treinen voorbij. In de bosjes ligt een Pool te slapen. ‘s-Avonds wordt het een plek voor hangjongeren, indrinkers en afwerkers. Het gisten van de wereld, voelbaar, vlakbij het centrum van de stad.
Ach ja kan gebeuren toch!? Komkommertijdnieuws
Zoveelste brevet van Utrechts bestuurlijk onvermogen.
Er is een rekenmethode om de waarde van bomen te bepalen. 1 oude boom komt qua waarde al snel uit in tienduizenden euro’s, afhankelijk van hoe zeldzaam en bijzonder het exemplaar is; denk aan wat het kost als je een 100 jaar oude eik bij een tuincentrum wil kopen. Voor dat geld koop je al gouw 100 miniboompjes of 10 medium exemplaren. Heel raar dat onze gemeente die landelijk bekende en geaccepteerde methode laat zitten, en 1 grote boom gelijk stelt aan een friemelboompje.
Dat terugplaatsen van nieuwe bomen dat kennen we ondertussen wel.
Dat gaat gewoon niet gebeuren.
Helaas geloof ik niet in het verhaal van herplant.
Nog nooit heb ik van de gemeente een concreet plaatje gekregen op de vraag ‘welke boom wordt wanneer en waar vervangen’. Ambtenaren geven geen antwoord op de mail (Woo-angst?), ze bellen wel vriendelijk terug, maar creëren dan een mooi stukje ambtelijke mist. Ze geven keurig een algemene uitleg over het herplantbeleid van de gemeente, maar die ambtenaar kan op dat moment geen concrete informatie geven, daarvoor heeft hij/zij input nodig van een collega, die nu helaas met verlof is. Soms belt zo’n verlofganger na een paar maanden. Ook dan volgt er weer een algemene riedel: kapvergunning is geen herplantplicht, we zullen ons wel inspannen, maar weten nog niet waar de herplant plaatsvindt en (een eenmalige, maar wel een heel bijzondere) het waren wilgen, die groeien vanzelf weer aan.
En als er zomaar wel wordt herplant, dan gaat dat nogal slordig: nieuwe bomen liggen lange tijd ergens op een hoop en als ze eenmaal in de grond staan, dan is er gaan nazorg en staan ze al snel te verdorren.
Kortom: eenmaal weg is weg.
@ Nico
Klopt volledig. Herplant wordt ondoorzichtig potje van gemaakt.
Grappig dat de grootste klagers dezelfde personen zijn die vinden dat ambtelijke apparaten moeten worden ingekrompen. Dan krijg je dus precies dít!
Ze kunnen echt niets bij de gemeente …achterlijke faalhazen…
@Erwin: u maakt een hele grote denkfout. Als je uitsluitend competente mensen in dienst neemt kan het aantal ambtenaren met minimaal 50% krimpen en zal de kwaliteit toenemen terwijl de kosten halveren. Je haalt de faalhazen diefouten maken en ook nog eens geld kosten er namelijk uit. Maar die fout maken wel meer mensen, logisch redeneren is lastig blijkt maar weer.
Gezien de situatie en de foto die ik heb bekeken. Moet de gemeente hier wel iets mee doen. En de bezwaren nou nou, kijk eens goed.
Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan als de bomen niet terug gesnoeid worden of gekapt.
Het wantrouwen tegen de gemeente wordt met dit soort missers steeds groter.
5000 ambtenaren behandelen 3000 vergunningsaanvragen per jaar …
Kappen die zooi er moet ruimte komen voor wel zodat mensen hun brood kunnen verdienen
We moeten juist groen behouden weet je nog ? Om de stad te koelen, zuurstofproductie en klimaat te redden. En waarom automatisch kappen als de gemeente niet op tijd reageert ? Juist níet kappen !
De gemeente maakt sowieso een zootje van het bomenbeleid. Zie Neude. Van de afgesproken aanplant is helemaal niets terechtgekomen. Integendeel, de kaalslag neemt daar alleen maar toe.
Je zou maar de ondernemer zijn; keurig je vergunning aanvraag gedaan. Achterlijk lang moeten wachten op een uitspraak voordat je wel/niet door kan. Vervolgens een go krijgen omdat de gemeente niet in staat is binnen een normale (dat is lang) termijn te reageren en vervolgens weet je nog niet waar je aan toe bent want er is nog ruimte voor inspraak(!). Ik zou gek worden, kost klauwen met geld. En als dit nou in een woonwijk of of in het buitengebied lag… maar nee, we hebben het over een industrieterrein.. manmanman