Klassieke Gazelle van Juri Hiensch opnieuw gestolen in Utrecht; ‘Ik denk dat ‘ie nu écht weg is’ Klassieke Gazelle van Juri Hiensch opnieuw gestolen in Utrecht; ‘Ik denk dat ‘ie nu écht weg is’

Klassieke Gazelle van Juri Hiensch opnieuw gestolen in Utrecht; ‘Ik denk dat ‘ie nu écht weg is’

Klassieke Gazelle van Juri Hiensch opnieuw gestolen in Utrecht; ‘Ik denk dat ‘ie nu écht weg is’
Juri Hiensch is het nieuwe jaar slecht begonnen. Op 2 januari kwam hij erachter dat zijn Gazelle uit 1956, een erfstuk van zijn opa, opnieuw was gestolen. Hij is weer aan het zoeken en flyeren, in de hoop zijn stalen ros terug te vinden.

Juri Hiensch is het nieuwe jaar slecht begonnen. Op 2 januari kwam hij erachter dat zijn Gazelle uit 1956, een erfstuk van zijn opa, opnieuw was gestolen. Hij is weer aan het zoeken en flyeren, in de hoop zijn stalen ros terug te vinden.

“Ik had nog flyers van de vorige keer”, zegt Hiensch. “Ik moest alleen mijn e-mailadres aanpassen.” In 2019 vertelde hij aan DUIC dat hij 2.500 flyers had besteld en dat hij er alles aan wilde doen om zijn fiets terug te krijgen. Hij had toentertijd succes.

Hiensch: “Twee kinderen belden. Die hadden mijn fiets zien staan, gewoon in een stalling naast een flat tussen alle andere fietsen. Toen is de politie erbij gekomen en die heeft het slot opengeslepen.” Juri heeft daarna gauw een steviger slot gekocht.

Na ruim een jaar, op een onbekend moment tussen nieuwjaarsnacht en de ochtend van 2 januari, is het toch weer raak: zijn fiets is weer gestolen. Dit keer stond de fiets niet op het Vredenburg, maar voor Hiensch’ huis in de Bloemenbuurt. “Ik denk dat ‘ie nu wel écht weg is”, zegt hij.

Erfstuk

De fiets uit 1956 is erg waardevol voor Hiensch. Hij noemt het dan ook een groot persoonlijk drama: “Het is de voormalige fiets van mijn opa. Na het overlijden van hem kreeg ik de fiets. Ik rij er al ongeveer 25 jaar op.”

De fiets ziet er niet uit als een rijwiel van 63 jaar oud. In 2018 is deze volledig gerenoveerd door Republic Dutch aan de Oudegracht.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Kadoendra

  Ik wil deze diefstal niet goed praten, maar het is mij zeer goed duidelijk dat de echte eigenaar zich sterk besefte dat zijn fiets niet alleen een vervoermiddel was maar ook een museumstuk.

  Als je nu zo iets moois bezit, waarom zet je je fiets dan niet aan meerdere goede sloten, of waarom stal je hem niet binnen?!

 2. Joas

  Is dit nou verborgen reclame voor Dutch Republic? Vrij dom, als he fiets je zo dierbaar is om hem niet in een buurtstalling te plaatsen, of binnen in huis, of in de tuin. Helaas is dit nodig.

  Raar trouwens dat de politie zomaar een slot openslijpt. Op basis van welk bewijs eigenlijk? Misschien had diegene de fiets wel gekocht, was verdrietig zag “zijn” fiets en heeft hem “teruggestolen”? Kan ook he.

  Mijn fiets is trouwens ooit uit de “bewaakte” stalling op Smakkelaarsveld “gestolen”. Waarschijnlijk gewoon met medeweten van de opzichters/ beheerders.

 3. Willem

  Jeetje Jur, balen man!
  Had je er wel een goed slot om zitten, liefst meerdere? En zat ie vast aan een lantaarnpaal oid?
  Hoop dat je hem terug krijgt. Sterkte

 4. Henk Janssen

  Mensen beweren zo vaak dat ze een goed slot hebben, maar als je dan het werkelijke slot ziet is het toch niet zo indrukwekkend. Voor zo’n mooie fiets moet je gewoon een overgedimensioneerd slot kopen, dus 10 mm dikke ketting / ART3 niveau. Daar kun je een oordeel over hebben (‘moet niet nodig zijn’), maar het is wat het is.

 5. BdV

  Ontzettend teleurstellend. Nou ja, van de positieve kant bekeken, na de renovatie was het ook al niet meer echt de fiets van opa. Neemt niet weg dat de dief best levenslang mag krijgen.

 6. Justin

  Levenslang? OK……

 7. Yoshua

  Beetje makkelijk type deze man met zijn dierbare fiets.
  Fiets staat thuis niet in de schuur, gang of afgesloten ruimte maar gewoon buiten voor de deur.
  Na de eerste diefstal van de zeer dierbare gerestaureerde fiets van opa zou je €100.- extra kunnen investeren om er een GPS-tracker in te laten zetten.
  Hij had op dit moment zijn geliefde fiets terug kunnen hebben zonder flyers te verspreiden.

 8. Herman1963

  Deze meneer is hardleers; kreeg vorige keer ook al verschillende tips om diefstal te voorkomen. Maar zet de dierbare fiets opnieuw langs de straat, en dan gebeurt gewoon waar je op kunt wachten. Niet goed te praten natuurlijk, maar al decennia de harde realiteit…

 9. Scherpschutter

  @Henk Janssen

  Wie de Lock Picking Laywer op Youtube kent weet dat geen enkel slot bestand is tegen een gemotiveerde dief. Dat geldt niet alleen voor fietssloten overigens.

 10. 19Bentje48

  Zeer balen en verwerpelijk natuurlijk. Maar geheel vrij van naïviteit is dit niet. Wat is er geleerd van de eerste diefstal? Zo’n unieke en kostbare fiets, inclusief die eerdere publiciteit, buiten op straat stallen? 2 kwaliteitssloten gaan dan zelfs niet helpen.

 11. Fiederelsje

  Het nieuwe normaal? We vinden het met z’n allen doodnormaal dat een fiets wordt gestolen als die niet met tig zware sloten op een bewaakte stallingsplaats staat. Maar fietsendiefstal is NIET normaal. Fietsendiefstal is gewoon diefstal van andermans eigendom. We vinden het normaal omdat het zo veel voorkomt. En waarom komt het zoveel voor? Omdat wij allen altijd uit zijn op een koopje en gestolen fietsen kopen. Was er geen markt dan was er geen of weinig diefstal.

 12. UTRECHTSE JANTJE

  @Yoshua , helemaal met je eens hoor , op een voor jou waardevolle fiets plaats je toch zeker ‘n tracker …..En als je hem buiten laat staan , leg hem dan met een extra slot ergens aan vast , maar binnen zetten is s’nachts natuurlijk noodzakelijk…..

 13. Cico

  @Joas: Misschien moet je wat minder dingen verzinnen, zoals sluikreclame v/e fietsbedrijf dat nergens wordt genoemd. Of dat gelul over ‘eigendomsbewijs’ voor een slot openzagen, terwijl er letterlijk staat dat het een familie erfstuk is. En wat heeft jouw anecdote met een overdekte stalling met dit artikel te maken?

 14. Joas

  @ Cico

  Dus als ik tegen de politie zeg dat jouw fiets mijn fiets is, want erfstuk, zagen ze hem open?

  De naam van het bedrijf dat de renovatie gedaan heeft wordt, net als in het artikel bij de eerste diefstal, uitvoerig genoemd in de laatste alinea. Compleet onzinnig en overbodig, behalve dat het gratis reclame is.

  Mijn anekdote vertel ik, omdat er dus fietsenwinkels zijn die middels dergelijke diefstallen aan hun voorraad komen. Dat er dus ook uit bewaakte stallingen met medeweten van (vaak door de gemeente betaald personeel) gestolen wordt. Een interessant zijweggetje.

 15. Uuutje

  @ Fiederelsje

  We kunnen wel willen dat sloten niet nodig zijn..ze zijn nodig, omdat er dus gestolen wordt. Dat is dus onze samenleving nu. Ben je dus gehecht aan een waardevol bezit, dan kun je wel willen dat hij niet met extra sloten of binnen op slot gezet hoeft te worden, maar wil je dat je bezit niet gestolen wordt, zul je dit toch moeten doen. Een waardevol familie-erfstuk dat al eerder gestolen is en een met veel tamtam teruggevonden eerder gestolen waardevol bezit argeloos voor je huis buiten stallen zonder te veel voorzorgsmaatregelen, is het niet zorgvuldig met je bezit omgaan.

 16. BdV

  @Justin: Ja, levenslang is inderdaad wat overdreven, maar een straf die het stelen een leven lang ontmoedigt zou wel mooi zijn.

 17. Koel Hoofd

  @Fiederelsje
  Waar mensen zijn is criminaliteit.
  Dat ontkennen of niet willen accepteren is naief wensdenken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).