Komt er een scherm van luchtbellen tegen plastic in Utrechtse grachten? Komt er een scherm van luchtbellen tegen plastic in Utrechtse grachten?

Komt er een scherm van luchtbellen tegen plastic in Utrechtse grachten?

Komt er een scherm van luchtbellen tegen plastic in Utrechtse grachten?
Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente gaat onderzoeken of een zogenoemd bellenscherm de Utrechtse wateren schoon kan houden. Met zo’n muur van luchtbellen wordt afval naar het wateroppervlakte gestuwd waardoor het makkelijk opgeruimd kan worden.

De gemeente gaat onderzoeken of een zogenoemd bellenscherm de Utrechtse wateren schoon kan houden. Met zo’n muur van luchtbellen wordt afval naar het wateroppervlakte gestuwd waardoor het makkelijk opgeruimd kan worden.

De Utrechtse Havendienst verwijdert jaarlijks zo’n 100 ton afval uit het water. Dat is vooral organische afval zoals bladeren en takken. Ongeveer 1 á 2 procent van die 100 ton zijn grote en kleinere stukken plastic. De meest kleine stukjes plastic, de zogenoemde microplastic, kan met de huidige methode niet uit het water worden gevist.

Met een bellenscherm kunnen ook de allerkleinste plastic deeltjes uit het water worden gehaald. Martijn van Dalen van de Utrechtse VVD wilde weten of de gemeente oor heeft naar het plaatsen van zo’n scherm.

“Door een muur van luchtbellen schuin in de gracht of singel te plaatsen wordt het afval naar het wateroppervlakte geduwd. Door de schuine richting wordt het afval naar de zijkant van de gracht geduwd, waar het wordt opgevangen in een bak. De muur van luchtbellen zorgt ervoor dat zowel vissen als boten er gewoon doorheen kunnen”, aldus Van Dalen.

De gemeente wil onderzoeken of een bellenscherm in de Utrechtse wateren geplaatst kan worden. Op welke plekken zo’n scherm dan zou komen is nog niet duidelijk.

11 Reacties

Reageren
  1. Bernhard

    Klinkt als iets dat extreem duur is om te implementeren en te onderhouden, met een twijfelachtig effect.

  2. JP

    Top idee! Voor wie meer wil weten: https://thegreatbubblebarrier.com

  3. Erwin

    @Bernhard: wat een aannames weer! Waarom extreem duur en twijfelachtig effect? Kun je dit toelichten of roep je maar wat?

  4. Paul

    Mooi plan, wel benieuwd of het ook in de herfst en winter werkt. Er is dit najaar een dergelijke Bubble Barrier in het Westerdok in Amsterdam geplaatst, door het waterschap en de gemeente. Dan kan je nu alvast inschatten hoeveel dit gaat kosten, en als je het een paar maandjes aanziet ook wat het oplevert.

  5. Berk

    Volgens mij maken ze hier in Amsterdam al (succesvol) gebruik van. Bijzonder dat de VVD dit voorstel doet 🙂

  6. Adriaan

    Het aandeel echte microplastic (dus orde grootte um) is zo marginaal dat je hier echt niet een dergelijk systeem voor op hoeft te tuigen. Maar grotere stukken kun je met een scherm wel tegen houden en naar de zijkant dirigeren. Veel hangt af van de stroming en windrichting door de grachten. Leuke bijvangst is dat de beluchting helpt bij verbeteren waterkwaliteit.

  7. Pinguin3

    @Berk
    Hier in Amsterdam?????

  8. Alf

    Ieder initiatief is beter dan niets doen! Aldoende zullen we leren en verbeteren!

  9. Koel Hoofd

    Dat bubbelscherm stopt ook ‘doorgaand verkeer’ van vissen en ander waterleven.
    Daar hebben ze nog niet over nagedacht want hun beperkte scope is gericht op plastic.

  10. VincentDV

    @Koel Hoofd:
    Het bubbelscherm vormt geen hindernis voor waterdieren.

    @Bernhard
    Er is al uitgebreide kennis met zulke systemen opgedaan, o.a. om te voorkomen dat zout water uit zee de rivieren instroomt. Het is een relatief goedkoop systeem, je hebt er niet veel meer voor nodig dan een luchtpomp en een slang met gaatjes.

  11. Arjan Verhoeven

    @Adriaan,

    Al het grote plastic wordt uiteindelijk klein toch? Hoe eerder gevangen hoe beter. Eenmaal aangekomen in het IJsselmeer kun je moeilijk met netten gaan proberen alsnog op te ruimen.

    @Koel Hoofd,

    Nee, dit is (uiteraard) uitgebreid getest en vissen zwemmen er gewoon doorheen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).