Levensgrote xtc-pil loopt donderdag door de stad | De Utrechtse Internet Courant Levensgrote xtc-pil loopt donderdag door de stad | De Utrechtse Internet Courant

Levensgrote xtc-pil loopt donderdag door de stad

Levensgrote xtc-pil loopt donderdag door de stad
Een levensgrote xtc-pil loopt donderdag door het centrum van Utrecht. Stichting TeamAlert wil hiermee voorbijgangers informeren dat ze tot 58 uur na xtc-gebruik niet moeten autorijden.

Een levensgrote xtc-pil loopt donderdag door het centrum van Utrecht. Stichting TeamAlert wil hiermee voorbijgangers informeren dat ze tot 58 uur na xtc-gebruik niet moeten autorijden.

Uit een enquête van TeamAlert onder 1460 jongeren die xtc gebruiken blijkt dat 61 procent denkt minder dan 16 uur te moeten wachten voordat ze mogen autorijden. Vandaar dat TeamAlert deze actie uitvoert om jongeren bewust te maken.

“Jongeren denken vaak dat ze goed bezig zijn. Ze gebruiken xtc op een meerdaags festival en blijven kamperen. Ze rijden de volgende dag pas weg, maar twaalf uur later is het nog niet verantwoord om te rijden”, aldus directeur-bestuurder Maartje Burghgraef.

Xtc is tussen de 16 en 58 uur aanwezig in het speeksel. Hoe lang xtc traceerbaar is, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid werkzame stof in de xtc-pil, lichaamsgewicht en de mate waarin xtc gebruik wordt.

Rijden onder invloed van xtc is niet zonder risico’s. De kans op een ongeluk is 5 tot 30 keer hoger. In het geval van combinatiegebruik tot wel 200 keer.

10 Reacties

Reageren
 1. D.

  Misschien beter om helemaal geen xtc te gebruiken…?

 2. Lombokker

  Wie na een avondje stappen de volgende dag in de auto stapt moet ook oppassen. Het alcoholpercentage in je bloed kan dan nog zodanig hoog zijn dat je strafbaar bezig bent. Vuistregel is dat je lichaam ongeveer anderhalf uur nodig heeft om 1 alcoholische consumptie af te breken.
  Heb je 4 uur lang in de kroeg gezeten en 8 uur geslapen, dan zijn er in die tijd 8 glazen alcoholische drank afgebroken. Alles wat je meer hebt gedronken dan die 8 glazen zit dus nog steeds in je bloed!

 3. [email protected]

  Oeps, nu maar hopen dat Jan dit leest …..

 4. G.H.

  @Lombokker: Klopt, en na een slaapje kan je je zelfs helemaal nuchter voelen, ook al ben je dat dan dus verre van.
  @D: Dat ligt eraan. 1 pil doet minder kwaad dan 8 bier.

 5. MJPD

  Lijkt me lastig autorijden met zo’n hele grote grote xtc-pil op…

  Uiteraard geen drank en drugs in het verkeer, maar traceerbaarheid tot 58 uur en mogelijk nadelig invloed op rijgedrag tot die tijd zijn wel twee verschillende aspecten.

 6. Jvs

  Kan me niet voorstellen hoe je die weg kan slikken. Is die echt levensgroot?

 7. Berend

  Gebruik prima, auto rijden en na niet. En dat geld voor alle alcohol en drugs.

 8. Cor

  @MJPD: Toevallig, laat nou net de insteek van de campagne zijn dat er nogal wat misverstanden bestaan over die nadelige invloed op het rijgedrag…

 9. Hans

  Hahaha je gaat toch geen 58 uur (?!) wachten om te gaan rijden nadat je xtc hebt gebruikt?! Wat een lachertje dit

 10. Koel Hoofd

  Waarom zou je xtc slikken als je daarna 58 uur moet wachten om weer te kunnen rijden? Is dat de reden dat studenten een OV kaart krijgen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).