Lichtvervuiling: Wat The Sting kan, kan Bershka beter - De Utrechtse Internet Courant Lichtvervuiling: Wat The Sting kan, kan Bershka beter - De Utrechtse Internet Courant

Lichtvervuiling: Wat The Sting kan, kan Bershka beter

Lichtvervuiling: Wat The Sting kan, kan Bershka beter
Het nieuwe Bershka filiaal aan Hoog Catharijne. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Het ziet er opmerkelijk uit en hinderlijk is het voor de bewoners aan het Vredenburg zeker: de verlichting van de nieuwe winkels in het Entreegebouw van Hoog Catharijne. Vooral de verlichting van kledingzaak Bershka zorgt voor overlast.

Het ziet er opmerkelijk uit en hinderlijk is het voor de bewoners aan het Vredenburg zeker: de verlichting van de nieuwe winkels in het Entreegebouw van Hoog Catharijne. Vooral de verlichting van kledingzaak Bershka zorgt voor overlast.

Bewoonster Saskia van Dam woont aan het Vredenburg en is not amused met de lichtmuur die vanuit de winkel komt. “Het licht schijnt rechtstreeks op de verdiepingen 2, 3 en 4 de appartementen binnen en is van dusdanige sterkte dat je verblind wordt. Zelfs als je tv kijkt in een andere richting heb je hinder van het felle licht in je ooghoeken.”

Van Dam vertelt dat vitrage niet helpt om het licht te blokkeren en dat ze zich gedwongen voelt om verduisteringsgordijnen aan te schaffen. Helemaal omdat de verlichting de gehele nacht aan blijft staan.

Tweede Kamer

Het is niet voor het eerst dat de lichtvervuiling aan het Vredenburg in het nieuws komt. In december was het The Sting die de lampen te fel aanzette. Achteraf bleek dit te komen door een kapotte dimmer. Het artikel van DUIC hierover leidde wel tot vragen in de Tweede Kamer. Kamerlid Eric Smaling (SP) was benieuwd of er wat te doen was aan felle verlichting van winkels.

Minister Schultz liet echter weten, net als de gemeente Utrecht, dat winkels dit mogen doen omdat de beamers op 50 centimeter afstand van de ramen staan. Ze zag geen aanleiding om nieuwe regels in te voeren naar aanleiding van deze ‘maas in de wet’, zoals Smaling het verwoordde.

De woordvoering van Bershka was niet te bereiken vandaag.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. R

  Simpelweg schaamteloos, ben er perplex van dat zo’n bedrijf er na de eerdere discussies zo’n enorme schep bij bovenop doet. :-/

 2. J

  Verschrikkelijk dit soort egoïstische bedrijven die enkel zichzelf denken…

 3. Marco Knol

  HIer in Transwijk-Noord staat ook een appartementen-gebouw dat hetzelfde doet. Ik heb er al eens bij de gemeente over aan de bel getrokken, maar men vind het volstrekt niet belangrijk. Er is geen beleid, dus het mag. In de gemeenteraad is lichthinder naar ik heb vernomen ook wel eens aan de orde geweest, maar daar hetzelfde verhaal. Men snapt het niet of interesseert het niet en dus kan het doorgaan.

 4. Masha

  Times Square Vredenburg

 5. wimutrecht

  Nee mij interesseert het ook totaal niet. Wanneer je woont aan het Vredenburg ben je per definitie niet geïnteresseerd in het zien van het Noorderlicht maar wel in de genoegens van wonen in een prachtige binnenstad. Voor het Noorderlicht in Nederland zijn de Waddeneilanden meer geschikt maar ja daar vind je ook geen binnenstad zoals de onze. Oftewel: zeurkous nummer zoveel”.

 6. Rob Huibers

  Dus als je je buren vanaf minimaal vijftig centimeter achter je gevel 24/7 met overlast bestookt, dan mag dat gewoon? Een goede advocaat maakt gehakt van zulke onzin. De huurders moeten bij (wéér) Klepierre zijn die als eigenaar van het pand verantwoordelijk is voor het woongenot van zijn buren. Dat is een oplossing die eerder is gebruikt bij overlast door huurders.
  Want overlast is het, daar lijkt me geen twijfel over te zijn.

 7. Niels Bokhove

  Ik was er al bang voor: net open en nu al ellende. Is dit het begin van nog meer verborgen ellende in NHC? Leren ze het dan nooit?!
  Toch te gek voor woorden. Zit je net in je nieuwe appartement en zou je al bijna weer weg willen.
  Klépierre: doe hier wat aan! Door dit toe te staan schieten jullie in je eigen voet. Verhuurders mogen (moeten) eisen stellen aan de huurders, dat gebeurt bij woningcorporaties in bv. Leidsche Rijn allang.

 8. Henk

  @Marco Blijven proberen zou ik zeggen, zeker nu dit geval in het nieuws is

 9. erwin

  Kom op mensen, maak je niet zo druk. Wie weet is dit een klein afstel ofwel opstart probleem wat met een draai aan de dimmer is opgelost. Nergens staat dat bershka of Kleppiere de klachten negeert. Hou op met zuurpruimen en kom eens achter die klaagmuur vandaan.. Ga NHC bewonderen bijvoorbeeld, overdag als licht niet brand ? 😃

 10. Michiel

  Dit was natuurlijk te voorspellen na het debacle met de Sting en de zogenaamd machteloze opstelling van de gemeente daaromtrent. Maar het zou goed zijn als de bewoners zich eens verenigen en eerst eens naar de desbetreffende winkels stappen, en dan evt. naar de pers en gemeente.
  Het is natuurlijk te gek voor woorden dat dit soort verlichting uberhaupt wordt goegestaan, en al helemaal dat het blijkbaar de hele nacht blijft branden.

 11. Karin

  @ Erwin

  Er valt niks te bewonderen aan het nieuwe Hoog Catherijne. Ik ga geen bewondering opbrengen voor een door geldwolven bedachte formule die ze nog meer geld oplevert.

 12. herman

  Laten we een protestoptocht houden, we starten op perron 7, lopen dan via de hal en de Croeselaannaar de Moreelsebrug en dan via de stationshal weer naar de Mariastraat en dan met z’n allen naar het Vredenburg, rondje rond de fontein en dan met onze zaklantaarns naar HCschijnen.

  Wie doet er mee?

 13. Isabelle

  Kunnen we de gemeenteraad in Utrecht niet beter vervangen met afgevaardigden van Kléppiere? Omloopglas, nachtelijke laserverlichting voor de hele binnenstad, overstapbussen met verplichte HC-doorloop, verboden trappen bij de Moreelse brug; ons bestuur staat langs de zijlijn in haar dikgevulde portemonnee te staren terwijl onze stad tot op het bot uitgepeesd wordt.

 14. Jan

  Spiegels plaatsen in je woning en terug kaatsen dat licht en met een laser straal terug schijnen stroboscoop doet het ook goed !

 15. Frits

  @Karin
  Zucht, je kunt zelfs niet meer genieten van verbeteringen, zoals hoge plafonds en duidelijke looproutes, ik zou de wereld niet door jouw bril willen ervaren.
  Maar verder wachten we natuurlijk éérst op de reactie van Bershka, voordat we, net zoals bij Sting, overgaan tot premature klachten.
  Appartementencomplex tegenover mij had ook eerst belachelijk felle gallerijverlichten en herinner met dat ook van de U-OV bussen toen die net begonnen met tijden. Blijkbaar zijn we nog niet gewend aan het feit dat LED-verlichting zo fel kan zijn.

 16. Sjaak

  Hoi Isabelle, een groot gedeelte van de bewoners van Utrecht wil ook helemaal geen trappen bij de Moreelsebrug hoor! Wij zijn erg blij met deze brug om vanuit de Croeselaan naar de Mariaplaats te gaan, zonder in te hoeven checken en langs reizigers te slalommen. Fijn dat je ook aan ons denkt.
  En voor wat betreft de glazen wand: je hoeft nog steeds niet doir HC. Bekijk het plaatje nog even. Klepierre staat hierbuiten. Het gaat om veiligheid. Als namelijk de eerste dode valt door onvoorzichtig oversteken is het land ( en dit medium) te klein en beginnen de reaguurders hier te mekkeren. Het is toch nooit goed. Geniet van deze mooie dag.

 17. Martin

  De reacties vallen inderdaad onder de rubriek opmerkelijk. Als er hier geschreven wordt over de overlast van of als gevolg van de horeca of alle evenementen in het centrum zijn de reacties over het algemeen iets van “dan het je maar niet in de stad moeten gaan wonen” of a la Rutte “als het je niet bevalt dan ga je maar weg”. Maar nu het gaat over een heel beperkte groep mensen die last heeft van wat verlichting is de wereld te klein.

 18. Geven en nemen

  @ Martin

  Ik en vele anderen vinden helemaal niet dat mensen in een centrum alles maar moeten pikken en dat ze dan maar ergens anders zouden moeten worden. Overlast is en blijft overlast. In de plaats van dat “sommigen” zich mogen misdragen en dat anderen dat maar moeten pikken, lijkt mij rekening houden met elkaar toch wel een fijn idee en uitgangspunt.

  Er is een verschil tussen geven en nemen en ALLES maar moeten pikken. Mensen hebben slaap nodig, anders worden ze ziek. Lijkt mij niet de bedoeling.

 19. Karin

  Ik geniet niet zo van een fastfood en fastshop walhalla.

  Puur er op gericht zodat bepaalde mensen een snelle fix kunnen krijgen. Zodat hun koopverslaving gestild kan worden.

 20. Martin

  @ geven en nemen
  Ik constateer louter een verschil in de reacties op verschillende vormen van overlast. Zoek de eerdere artikelen maar eens op en zie het verschil. Ik geef geen oordeel over hoe er wel op gereageerd zou moeten worden, noch dat alles maar zou moeten kunnen. U legt mij woorden in de mond die ik niet gebruikt heb. Ik heb zelf vele jaren in het midden van het centrum gewoond en ben bekend met de vormen van hinder die dat kan geven.

 21. Bill

  Commissie Welstand, kijk je mee waar jullie een “go” voor hebben gegeven…?

 22. Reaguurder/Utrecht

  Waarom niet als bewoner en ondernemer met elkaar om tafel, dit is echt een gemiste kans, ik kan mij niet voorstellen dat ondernemers hierop zitten te wachten.
  Mediation kan wonderen verrichten in dit soort gevallen, ik mis GroenLinks ook in deze discussie.

 23. Nope

  Klim op het dak en laat in de avond een mooi zwart doek voor de gevel zakken. Een mooi gordijntje. Probleem opgelost. Utrecht kan wel wat meer burgerlijke ongehoorzaamheid en actiegereedheid gebruiken.

 24. Peter Villevoye

  Zo’n enorme lichtbak is niet fijn.
  Niet voor bewoners maar ook niet voor bezoekers.

  Het is gewoon niet wat men betrokkenen destijds voorgespiegeld heeft ! Bij de oplevering van het eerste gedeelte (waar de Sting in zit) werd dat al duidelijk: een grote saaie tweede bouwlaag met geblindeerde ramen en/of idioot grote lichtreclame.
  En nu wéér ?!

  Onderstaande link toont een “impressie” van dit nieuwe gedeelte:
  https://imganuncios.mitula.net/vredenburgplein_7_utrecht_1140130484513496930.jpg
  Tja, en dan krijg je… een lichtbak !

 25. Objectivist

  Lichtvervuiling? Klein bier! Graag zou ik het eens met u willen hebben over stemvervuiling en kledingvervuiling, twee van de werkelijk grote problemen van Utrecht. Wat dat is, vraagt u? Welnu, daar doel ik mee op mensen met een irritante stem en afschuwelijke kledingssmaak waarmee ze MIJN audiobeleving en sfeerbeleving op straat verzieken.

  Nu hoor ik u denken: ja, maar Objectivist, als u zich ergens aan stoort in het openbare domein dan is dat toch echt UW probleem en niet dat van andere mensen. Bon, daar heeft u dan weer volkomen gelijk in, maar ik dacht als ik er maar het woordje ‘vervuiling’ voor plak dan heeft het nog enig schijncachet en staat er binnen de kortste keren één of andere ambtenaar voor me klaar om dit absolute non-probleem voor op te lossen, net zoals dit met lichtvervuiling gebeurt. Ik ben namelijk helemaal klaar met stemvervuiling en kledingvervuiling.

  Daarom hierbij het dringende verzoek aan de eerste de beste meelezende overijverige pennenlikker om deze hemeltergende vormen van vervuilingen snel voor mij op te lossen met wetten, directieven, decreten en verboden! Een petitie om te tekenen volgt snel. Lichtvervuiling, grote genade zeg… Koop een fucking gordijn en stop met zeiken.

 26. Dirk

  Objectivisme-/ scherpschuttervervuiling? Anyone?

 27. Rupert_Grint

  Objectivist slaat de plank volledig mis. Dit gaat niet om een “kuisheidspolitie” of mensen die klagen om een keer markt of een festivalletje. Dit is dag in dag uit, zelfs de hele nacht door overlast. Alsof er een ruimteschip voor je raam hangt, alsof je midden op de kermis slaapt.

  Het lijkt mij idd ook dat je hier als ondernemer niet op zit te wachten, waarom doen ze niet gewoon s’nachts het licht uit? Als omwonenden je echt zat zijn kunnen ze jou en je winkeltje (binnen de regels) ook flink pesten, dat wil je toch ook niet uitlokken? Doe gewoon een beetje sociaal, lost het met elkaar op…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).