Maarten van Rossem recenseert het nieuwe Utrecht Centraal: “Ga naar Haarlem” | De Utrechtse Internet Courant Maarten van Rossem recenseert het nieuwe Utrecht Centraal: “Ga naar Haarlem” | De Utrechtse Internet Courant

Maarten van Rossem recenseert het nieuwe Utrecht Centraal: “Ga naar Haarlem”

Maarten van Rossem recenseert het nieuwe Utrecht Centraal: “Ga naar Haarlem”
De fotograaf van DUIC spotte Van Rossem al tijdens zijn voorbereidingen.
Het verbouwde Utrecht Centraal Station is afgelopen woensdag feestelijk geopend. Reden voor De Volkskrant om met de bekende Utrechtse historicus, Maarten van Rossem, een wandeling door de nieuwe stationshal te maken. De immer opgewekte Van Rossem is te spreken over de nieuwe hal, maar ziet nog altijd iets verschrikkelijks: Hoog Catharijne.

Het verbouwde Utrecht Centraal Station is afgelopen woensdag feestelijk geopend. Reden voor De Volkskrant om met de bekende Utrechtse historicus, Maarten van Rossem, een wandeling door de nieuwe stationshal te maken. De immer opgewekte Van Rossem is te spreken over de nieuwe hal, maar ziet nog altijd iets verschrikkelijks: Hoog Catharijne.

Het is niet voor het eerst dat Van Rossem zich uitspreekt over het nieuwe Centraal Station. Ook in het voorwoord van het nieuwe boek over het drukste spoorknooppunt van Nederland laat hij zich uit. Lees het hieronder.

maarten-van-rossem-utrecht-centraal-2

13 Reacties

Reageren
 1. paul

  goh, maarten van rossum heeft wel veel “memberberries” gegeten…

 2. Langeveld

  Ze hadden de trap aan de binnenstadskant moeten leggen. Misschien wel over de singel, met een glazen doorkijk. Een echt plein zal het aan de jaarbeurskant nooit worden

 3. Kok

  Natuurlijk is Maarten van Rossum een van de grootste “azijnpissers” van Utrecht, onbegrijpelijk dan ook om hem een voorwoord te laten doen in dit prachtige boek.
  Een prachtig station, zeer open en praktisch , maar inderdaad zoals hij zegt jammer dat het buiten zo ingesloten wordt door alle hoogbouw.
  Maar ook dat is Utrecht dus!

 4. Bekijk het eens zo

  @ Kok

  Nee hoor. Ik ken veel Utrechters en zij vinden het nieuwe stationsgebied allemaal niks. Daar kom je niet voor je lol.

  Dan hebben we het nog niet eens over de verrotte afwerking gehad, kijk maar eens hoe betondelen op elkaar geplakt zijn, of dat het purschuim en piepschuim uit allerlei kieren en gaten uitsteek midden in de stationshal.

  De materialen die gekozen worden erg snel vuil. Er zijn routes achter gebouwtjes lans in de hal, waar dan geen duren zitten. Daar staan wel bankjes. Dat is vragen om plekken van grote sociale onveiligheid.

  De hal is kil en koud in de winter.

  De ruimtes onder het station zijn verschrikkelijk. Donker, vies, vuil, kil en guur en niet afgewerkt en dat gaat de komende tijd ook nog niet gebeuren.
  De perrons recht onder de hal zijn er echt niet op vooruit gegaan. Wat een bende is het daar zeg.

  Kijk dan ook eens naar de verdere plannen rondom het stationsgebied en zie hoe het gebouw ingeklemd gaat worden door hoge kille gebouwen. Dat doet geen wonderen voor de sfeer.

 5. Albert

  Voor sommige karakters is het wel heel moeilijk om ergens eens TROTS op te zijn . . .

 6. Bekijk het eens zo

  @ Albert

  Het na-oorlogse Utrecht wordt gekenmerkt door bestuursleden, die vaak voor geld, alles wat had kunnen zijn om trots op te zijn vakkundig om zeep geholpen hebben.

  Ik ben trouwens vooral trots op dingen die ik zelf bereik, dat even terzijde.

  Ik ben trots op het jonge creatieve Utrecht. Het Utrecht van de kleine bedrijfjes die vaak duurzaam bezig zijn, die de wereld willen veranderen. Ik ben trots op de hele eigen muziekscene in Utrecht, ik ben trots op Jos Stelling, ik ben trots op Ekko, ik ben trots op alle leuke Utrechters met wie ik in het Wilhelminapark kan picknicken. Ik ben trots op de audiovisuele opleiding van de HKU en alle andere toonaangevende opleidingen van de HKU. Ik ben trots op alle toffe evenementen in Utrecht (niet op die stompzinnige Tour trouwens, er is geen Europeaan meer die iets weet van Utrecht als Tourstart namelijk, maar er is wel massaal bezuinigd op de amateurverenigingen om die stompzinnige start vooral leuk voor bobo’s, mogelijk te maken)

  Maar trots op een gedrocht als Utrecht CS en het stationsgebied dat zoveel had kunnen zijn als men niet voor geld voor Kleppieree, Jaarbeurs en NS had gekozen, ben ik uiteraard niet. Utrecht CS doorkruisen was een noodzakelijk kwaad en dat is het nu nog steeds. Voor mij is er geen enkele kwalitatieve verbetering in het gebruik van Utrecht CS toe het oude Utrecht CS. O, wacht, ik kan op veel meer plekken lekkere koffie drinken en de HEMA is dit 2 uur ‘s nachts open. Dat is het wel zo’n beetje.

  Ik kan ook niet trots zijn op het feit dat Utrecht, dankzij bezuinigen door alle prestigeprojecten waar het geld wel naartoe gaat, weer massaal bevolkt wordt door junks, verslaafden en daklozen, vaak mensen die psychische hulp nodig hebben en niet geholpen worden, omdat daar geen geld voor is. Deze mensen kom ik weer heel vaak tegen op straat in Utrecht.

 7. Kok

  @Bekijk het eens zo:
  Mij heb je ook niet gehoord ( en ook van Rossum heeft het hier niet over) over de technische afwerking en alles wat nog moet gebeuren. Ook beneden het busstation heb ik het niet over, want dat is idd een aanfluiting waar ik al diverse malen op heb geattendeerd bij gemeente Utrecht.Vies, smerig en stinkend.
  Maar het treinstation is prachtig! En Maarten blijft een “azijnpisser”

 8. Jelle

  Hoog Catherijne mag van mij samen met de Neudeflat integraal neergehaald worden, maar ik vind het nieuwe station prachtig, net als het nieuwe Gemeentekantoor en de Verrekijker. Je kunt altijd alles wel hetzelfde willen houden, maar dan krijg je openluchtmuseum. Dat zelfs Van Rossem de hal mooi vindt, wil heel wat zeggen.

 9. Inge

  Lang leve -nog steeds gelukkig- de Noordertunnel 🙂
  Daar kan je zowat alle ellende (winkels, drukte) omzeilen.

 10. Zucht

  @ kok, die (technische) afwerking bepaalt toch of het uiteindelijk geslaagd is of niet? Ook of het er veilig of schoon is. De gebruikte materialen doen het geheel erg snel vues ogen. Dat is een ontwerp fout waar de komende 25 jaar niets aan veranderd wordt.

  En maak he geen illusies over dat er de komende tijd iets afgewerkt gaat worden. What you see is what you het.

 11. Trol

  Utrecht is niet meer, leve de Neo-liberale slopers van ………….de ooit zo mooie stad Utrecht.

 12. Wilhelm

  Ben ik het ook is eens met Van Rossum-). Het station is groot, ruim en overzichterlijker maar geen sfeer, kil en koud. Waarom geen mooie Vicotoriaanse koepel met mooie sierlijke hekjes? Het is een hal maar geen stationshal. Jammer. Trouwens het station is nog helemaal niet klaar. De ingang van de oude bushaltes is nog steeds een bouwput. Het dakraster komt dat ook aan de ingang. Dat vind ik dus wel mooi. Het mooiste station is van Rotterdam tot nu toe dus wie weet komt er een aanpassing?

 13. malvinas

  Ik zou zeggen; “Maarten, koop een enkeltje Haarlem. En blijf er vooral wonen”
  Ben er zeker van dat vrolijke Maarten niet gemist zal worden in Utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).