Mark van Wonderen fotografeerde alle 1090 Chinees-Indische restaurants in Nederland - De Utrechtse Internet Courant Mark van Wonderen fotografeerde alle 1090 Chinees-Indische restaurants in Nederland - De Utrechtse Internet Courant

Mark van Wonderen fotografeerde alle 1090 Chinees-Indische restaurants in Nederland

Mark van Wonderen fotografeerde alle 1090 Chinees-Indische restaurants in Nederland
Het was een gigantische klus; Mark van Wonderen ging heel Nederland door om alle 1090 Chinees-Indische restaurants te fotograferen. In bijna elk gehucht, dorp en stad is hij geweest, en natuurlijk ook in Utrecht.

Het was een gigantische klus; Mark van Wonderen ging heel Nederland door om alle 1090 Chinees-Indische restaurants te fotograferen. In bijna elk gehucht, dorp en stad is hij geweest, en natuurlijk ook in Utrecht.

Als verslaggever in Noord-Holland reisde Mark jarenlang kriskras door de provincie. Het viel hem op dat er overal Chinees-Indische restaurants te vinden waren, en dit vaak op merkwaardige, niet per se aantrekkelijke, locaties. Maar volgens Mark zijn er steeds minder van dit soort restaurants in het land. Ook het bekende Utrechtse restaurant Paradijs, die tot voor kort nog aan het Vredenburg zat, is inmiddels gesloten.

Het straatbeeld verandert, de horecazaken worden omgebouwd naar hippe nieuwe horeca of gewoon gesloten. ‘Eeuwig zonde’, meent Mark, hij besloot om alle restaurants te fotograferen.

“Twee dagen per week, een heel jaar lang, was ik ermee bezig. Ik tikte bij Google Maps Chinees-Indische restaurant in, kreeg een flinke lijst en probeerde een efficiënte route te bedenken”, vertelt Mark. Lachend gaat hij verder: “Het begon verdacht veel op werk te lijken.” Voor deze gigantische klus moest hij naar de verste uithoeken van het land. “Ik nam af en toe wel een hotel als ik in Limburg of Groningen moest zijn.”

Alle foto’s zijn gebundeld in het boek Chin.Ind.Spec.Rest.: een verdwijnend Nederlands fenomeen. “Ik heb wel echt toegeleefd naar het einde, het heeft namelijk heel veel tijd gekost. Af en toe kwam ik er dan weer achter dat ik er een restaurant vergeten was. Dan moest ik weer helemaal terug naar Zeeland bijvoorbeeld, maar het eindresultaat is mooi geworden met alle 1090 restaurants in een boek.”

Een selectie van de Utrechtse restaurants. Foto’s: Mark van Wonderen

Fong Shou aan de Wolgadreef
Gouden Pot aan de Van Egmondkade
Wan Soen aan de Julianaweg
Tai Soen aan de Godebaldkwartier
Paradijs aan de Vredenburg
New Garden aan de Jan van Scorelstraat
Mee Wah aan de Bataviastraat
Kam Ming aan de Willem van Noortstraat

Fotoverslag

(Mark van Wonderen)

5 Reacties

Reageren
 1. Fred

  Of Wan Soen aan de Julianaweg of een ander restaurant daar al zo’n 60 jaar geleden zat weet ik niet, maar er zat er toen al eentje op die plaats.

 2. Berend

  Soi ontbreekt toch niet hopelijk? Zit er al heel wat jaartjes weer.

 3. w

  leuk idee maar niet zo goed gefotografeerd, jammer

 4. Steve

  De beste van Utrecht staat er niet bij : Man Far op de Amsterdamsestraatweg 240.
  Dit jaar 50! jarig jubileum!

 5. Gweilo

  Het Paradijs een Chinees-Indisch restaurant? Origineel Cantonees, en dat is echt heel wat anders.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).