Meeste stemmen voor nijntje maar planeet krijgt toch andere naam Meeste stemmen voor nijntje maar planeet krijgt toch andere naam

Meeste stemmen voor nijntje maar planeet krijgt toch andere naam

Meeste stemmen voor nijntje maar planeet krijgt toch andere naam
Foto: Jesse Holweg
Uit ruim 6100 inzendingen kreeg nijntje de meeste stemmen en daarmee de voorkeur van het Nederlandse publiek, maar planeet HAT-P-6b krijgt toch een andere naam. Het blijkt dat nijntje niet aan de regels voldoet. De planeet gaat nu Nachtwacht heten.

Uit ruim 6100 inzendingen kreeg nijntje de meeste stemmen en daarmee de voorkeur van het Nederlandse publiek, maar planeet HAT-P-6b krijgt toch een andere naam. Het blijkt dat nijntje niet aan de regels voldoet. De planeet gaat nu Nachtwacht heten.

Nederland mocht de planeet, en de daarbij behorende ster, een naam geven omdat de Internationale Astronomische Unie 100 jaar bestaat. Vanwege de verjaardag heeft elk land dat lid is van de internationale organisatie een planeet toegewezen gekregen.

13.500 stemmen

Er werd een competitie uitgeschreven om aan een naam te komen. In de eerste ronde kon het publiek een voordracht doen. Er werden in totaal 6100 suggesties ingestuurd. Tijdens de tweede ronde in oktober kon worden gestemd op vijf namenparen die het Nationaal Comité van astronomen en andere experts uit alle inzendingen had geselecteerd.

Nijntje voor de planeet en Moederpluis voor de ster kregen van het Nederlandse publiek de meeste van de in totaal 13.500 stemmen, gevolgd door Nachtwacht – Sterrennacht en Vuurduin – Brandaris.

Het bleek echter dat nijntje niet aan de regels voldeed omdat het een beschermde merknaam is. Daarom gaat de Internationale Astronomische Unie voor keuze twee, de Nachtwacht voor de planeet en Sterrennacht voor de ster.

12 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Hè, geen Nightwatch ?

 2. Cor Nelis

  Nederland mocht kiezen, maar niet heus…..

 3. Herman

  En wat als er even gebeld was met de eigenaar van de naam Nijntje, had die een probleem gehad met deze gratis reclame?

 4. Kadoendra

  @Herman

  Ze hebben gekozen voor een procedure in plaats van een telefoongesprekje.

  Enorm dom en best wel gestoord, want een specifieke planeet van alle kinderen van de wereld was er nog niet.

 5. WvR

  Gemiste kans.
  Net als @Herman en @Kadoendra denk ik dat een telefoontje genoeg was geweest om het geregeld te krijgen.

  Op de 1 of andere manier denk ik ook dat “Nijntje” en “Moederpluis” niet bombastisch, gewichtig of SF-ie genoeg klonken voor de Nederlandse astronomen, en dat ze daarom hebben doorgeschakeld naar “Nachtwacht” en “Sterrennacht”. Schilderijen van wereldberoemde schilders! Daar kan je mee aankomen bij buitenlandse collegae! Maar da’s mijn eigen mini-complot-theorietje.

 6. Hetty

  Herman, dan moet je naar de hemel bellen, want daar bevind Dick Bruna zich momenteel. Aangenomen, dat hij naast de schepper, ook de eigenaar is van het woord Nijntje.
  Ik vind de gekozen namen het beste bij deze hemellichamen passen, omdat zowel de Nachtwacht van Rembrandt als de Sterrennacht van Van Gogh ook ver buiten Nederland bekend zijn. Bovendien ontstaat, doordat het beide schilderijen zijn, en de woorden ook nog eens rijmen, een extra link tussen de twee hemellichamen.

 7. WvR

  @Hetty:
  Waar Dick zich momenteel bevindt is niet heel erg relevant voor de rechten noch denk ik dat Dick er wakker van ligt (of zou kunnen liggen, afhankelijk van geloof) wat er mee gebeurt.

  En mijn mini-complotje begint ook vormen aan te nemen: “Nijntje” en “Moederpluis” bekken internationaal niet zo lekker. Dus gaan we voor standaardjes die in de wereld bekend zijn. En dat lijkt me nu exact niet de bedoeling als je als land een naampje mag kiezen. Ik betrek bij deze de woorden “valse schaamte” in mijn complot.

 8. Kadoendra

  @Hetty

  Auteurrechten en merkrechten gaan meestal over naar de erfgenamen.

  Overigens is Nijntje naast Rembrandt en Van Gogh ook wereldberoemd.

  Maar het grote verschil tussen Nijntje, Rembrandt en Van Gogh is dat Nijntje specifiek een creatie is waar wereldwijd kinderen iets mee hebben.

 9. Scherpschutter

  Uitstekend. Astronomie is een serieuze en gewichtige wetenschap. Dat moet je niet bezoedelen door een planeet potverdikkie te vernoemen naar een pluche konijn.

  Laat dit een les zijn. Laat dit soort serieuze keuzes aan serieuze wetenschappers over.

 10. Koel Hoofd

  Een merknaam aan een planeet geven kan niet, dat geeft juridisch zoveel problemen, laat maar. En nee dat licht niet aan de erfgenamen maar aan juristen en de wet.

  Het is gewoon extreem dom van de organisatie om niet eerst de regels van naamgeving van planeten door te lezen en deze ook even aan het publiek te vertellen. Maar ja, vermaak is belangrijker dan deskundigheid. Zielig voor nijntje konijntje, misbruikt door graaiende volwassenen.

 11. Bjørn V

  Planet Miffi …. klinkt eigenlijk wel geinig. Nijntje kennen ze niet in het buitenland. Miffi is hier wel populair. Jammer. Misschien volgende keer. FF afspreken met Dick Bruna op voorhand.

 12. Trappelaar

  Er is een heel bedrijf dat zich bezighoudt met de rechten van Nijntje / Miffy en alle uitingen daarvan: Mercis BV. Een commerciële partij die alle rechten heeft, dus ik zou er niet zomaar vanuit gaan dat het makkelijk was geweest om hier wat voor te regelen..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).