Onduidelijkheid over boerkaverbod stadskantoor Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Onduidelijkheid over boerkaverbod stadskantoor Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Onduidelijkheid over boerkaverbod stadskantoor Utrecht

Onduidelijkheid over boerkaverbod stadskantoor Utrecht
Archieffoto Stadskantoor
Het negeren van het ‘boerkaverbod’ door de gemeentes Utrecht en Amsterdam maakt het nodige los. Beide steden hebben aangeven het verbod op gezichtsbedekkende kleding geen prioriteit te geven. Maar wat betekent dit precies? Ook voor de gemeente Utrecht is het nog niet helemaal helder.

Het negeren van het ‘boerkaverbod’ door de gemeentes Utrecht en Amsterdam maakt het nodige los. Beide steden hebben aangeven het verbod op gezichtsbedekkende kleding geen prioriteit te geven. Maar wat betekent dit precies? Ook voor de gemeente Utrecht is het nog niet helemaal helder.

Enkele maanden geleden stemde de Eerste Kamer in met het verbod op gezichtsbedekkende kleding. Maar wordt een vrouw met boerka ook aangesproken door de beveiliging en de toegang tot het stadskantoor geweigerd? Ze zou immers de wet overtreden.

Bivakmutsen, integraalhelmen en boerka’s mogen als de wet van kracht wordt niet meer in onderwijsinstellingen, zorginstellingen, het openbaar vervoer en in overheidsgebouwen gedragen worden. Op straat mag de boerka dus ook straks gewoon nog gedragen worden.

Utrecht

Afgelopen vrijdag zei de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, echter dat ze de wet niet gaan handhaven in de hoofdstad. Vervolgens kwam ook het nieuws naar buiten dat in Utrecht geen prioriteit gegeven gaat worden aan de wet. Maar wat betekent dit precies, is iemand in een boerka nog welkom in het stadskantoor?

De gemeente Utrecht moet het antwoord schuldig blijven. Een woordvoerder laat weten dat er per situatie gekeken gaat worden of de openbare orde in het geding is. Op voorbeelden kan niet ingegaan worden.

Inmiddels heeft de PVV in Utrecht mondelinge vragen gesteld over het boerkaverbod in Utrecht. Henk van Deún stelt dat de gemeente Utrecht  niet boven de wet staat en de wet moet helpen uitvoeren.

9 Reacties

Reageren
 1. JdV

  The proof of the pudding is in the eating. Gewoon een paar mensen verzamelen en met bivakmuts en helm proberen het stadskantoor te betreden. Als er niet zal worden gehandhaafd ga ik er van uit dat dit geen probleem is. Indien de bezoekers met helm en bivakmuts wel de toegang zal worden geweigerd en een boerka dragend persoon niet, dan is er sprake van discriminatie. Onmiddellijk aangifte doen bij de politie en melding maken bij Artikel 1. De gemeente vervolgen voor het overtreden van artikel 1 van de grondwet. Verantwoordelijk ambtenaar en wethouder op staande voet ontslaan cq wegsturen.

 2. Luuk Upuuk

  Het verbod geldt in gebouwen en openbaar vervoer, waar dus een ingang is. Vaak zit daar bij de receptie al een portier om ongewenste personen buiten te houden, dus handhaven van het boerkverbod vergt geen extra inspanning. Misschien handig om wat kluisjes te plaatsen zodat de overvaller zijn integraalhelm of bivakmust tijdelijk daarin kan deponeren.

 3. Peet

  Dus ik mag voortaan door rood rijden

 4. Ouwe henk

  Ik ben tegen burkaverbod
  Waarom?
  Dan lopen ze lekker voor gek met zo.n kap over het hoofd

 5. [email protected]

  Vrijstaat Utrecht met zijn eigen regels …………….

 6. Oerend hard

  Mag ik wel mijn intergaalhelm ophouden in het stadskantoor?

 7. HV80

  JdV, wat te denken van een boerkadraagster met integraalhelm op?

 8. Wim Vreeswijk

  [email protected] Het op staande voet ontslaan van een ambtenaar in vaste dienst is onmogelijk omdat deze onschendbaar is tot in de kist. Pas 1 januari 2020 wordt deze rechtspositie genormaliseerd met niet-ambtenaren, zo is op 7-11-2014 besloten, na 30 jaar vergaderen, in de 1e kamer met een meerderheid van 46 tegen 29. Ambtenaren uit onderwijs, defensie en rechterlijke macht zijn uitgezonderd en die blijven ook ná 1-1-2020 tot nader orde onschendbaar. Het acuut ontslaan van Utrechtse gemeenteambtenaren is dus nog niet aan de orde.

 9. Cor Nelis

  Zowel in Utreg als Mokum heeft Groen Links een dikke vinger in de gemeentepap. Het lijkt dan ook geen toeval dat men in beide steden denkt dat de wet niet voor hen geldt…..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).