Oude en nieuwe foto’s van Utrechts stationsgebied tonen enorme metamorfose | De Utrechtse Internet Courant Oude en nieuwe foto’s van Utrechts stationsgebied tonen enorme metamorfose | De Utrechtse Internet Courant

Oude en nieuwe foto’s van Utrechts stationsgebied tonen enorme metamorfose

Oude en nieuwe foto’s van Utrechts stationsgebied tonen enorme metamorfose
Het stationsgebied in Utrecht is de afgelopen tien jaar onherkenbaar veranderd. De nieuwe site Metamorfose030.nl laat die verandering zien. Door foto’s uit het jaar 2007 opnieuw te maken.

Het stationsgebied in Utrecht is de afgelopen tien jaar onherkenbaar veranderd. De nieuwe site Metamorfose030.nl laat die verandering zien. Door foto’s uit het jaar 2007 opnieuw te maken.

“Ondanks dat alles dramatisch verandert went een nieuwe situatie vaak ook snel. En dan is het moeilijk voor te stellen hoe het ook alweer was”, aldus Herbert Boland, initiatiefnemer van BouwputUtrecht.nl.

“We hebben voordat alle verbouwingen begonnen een grote collectie foto’s opgebouwd, waarbij we alles hebben vastgelegd waarvan we vermoedden dat het niet zou blijven. Deze verzameling biedt prachtig uitgangsmateriaal voor na-foto’s. ” De site blijft de komende jaren aangevuld worden.

Door een slider, waarbij oude en nieuwe foto’s op elkaar worden gelegd, is de verandering snel te zien. Metamorfose030.nl is een uitgave van Bouwput Utrecht, waar alle bouwprojecten en ontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn te zien. De foto’s zijn gemaakt door Rob van der Lingen en Herbert Boland.

DUIC maakte eerder ook een overzicht vanuit de lucht over wat er allemaal is veranderd in het stationsgebied. Lees dat hier terug.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Henk Westbroek

  Er werd een referendum gehouden over de toekomst van het stationsgebied rond de eeuwwisseling. Het percentage stemmers lag iets hoger dan bij de doorsnee gemeenteraadsverkiezingen. De bevolking koos voor laagbouw met veel groen. De Gemeenteraad beloofde dat te gaan doen. Er is nu nog minder groen dan er was- kijk maar op de foto’s . En 175 communicatiedeskundigen van de gemeente blijven alsmaar uitleggen hoe cool,vernieuwend en groen het aan het worden is. De uitgang van het station aan de zijkant in plaats van aan de voorkant. Zodat iedereen langs veel winkels en eettenten geleid wordt. Het wordt een mix tussen Dubai en de Rotterdamse koopgoot. En groen? Niks groen!

 2. Joost

  Meneer Westbroek,

  U bent wat zuur… groen komt er nog genoeg bij. Net als bij een nieuw huis, bouw je eerst het huis en daarna begin je aan de tuin. Er komen nog genoeg bomen langs de nieuwe singel, zowel tegenover de trappen van TiVre als langs de nog aan te leggen singel aan de Mariaplaats kant. Ook op het Vredenburgplein en Jaarbeursplein/Croeselaan komen nu de herbestrating vordert weet een flinke partij bomen. Tenslotte wat is laagbouw? Huisje tuintje woningen op de duurste grond van de stad? Wat er nu staat is namelijk ook geen hoogbouw, maar een halfslachtig compromis vanwege de bizare hoogbouwlimiet. Ik vrees dat uw mening de mening is van de “oud Utrechter ” . De meeste mensen onder de 40 jaar die ik spreek zijn erg te spreken over de huidige ontwikkelingen

 3. Luuk Upuuk

  Joost, groen is niet alleen een boom die pas over 10 jaar enig formaat heeft, maar ook gras en zelfs daarvan zie ik maar weinig terug.

 4. Peter

  Enorme verspilling van belastinggeld…. Men wil een aluminium winkelcentrum hebben naast n middeleeuws centrum. Het is n schande die vast door volgende generaties hersteld gaat worden. En nee, hoogbouw is niet duurzaam en past zeker niet in onze stad.
  Henk heeft gelijk….. Er zijn raadsleden die Utrecht gebruiken als referentie project voor n toekomstige carriere en met amper ervaring hun wil door de strot van Utrechters duwen.

 5. henk Westbroek

  Beste Joost,
  Het domste argument dat je gebruiken kunt gebruik je. Namelijk Iemand bij het vuil zetten omdat ie oud is. Ik zou je kunnen diskwalificeren door te zeggen je jong bent, maar zo conservatief wil ik niet zijn. Ik hou het er maar op dat een paar bomen langs het water niet gelijk staan aan de beloofde parken. En die parken plan je vòòrdat alles is volgebouwd. Verder is het je goed recht om met de uitkomst van referenda je jonge achterwerk af te vegen en een liefhebber van grijs beton te zijn.

 6. ACTK

  Beste Joos,
  Wijsheid komt met de jaren. Omdat je nog geen 40 bent heb je het vorige debacle niet volledig meegekregen. De ‘bezorgden’ die je kritisch hoort (ziet) zijn weten nu al hoe vrolijk jij over 20 jaar bent over deze nieuwe stad. Wij oudjes hebben dit circus al een keer meegemaakt. En het beviel niet. Ook jouw jonge generatie beviel het niet. Daar heeft ‘bouwend Nederland’ weer dankbaar gebruik van gemaakt. En ze spannen jou voor hun karretje om telkens in deze discussie te zeggen ‘ja maar, het water komt terug in de singel, en er staan bomen langs’.
  Je hebt het gevoel dat Utrecht pas meetelt als het beton tot in de wolken prikt. Op een of andere manier heeft iemand het gevoel bij je post laten vatten dat dat cruciaal is. Maar ga een keertje in Amsterdam kijken. Niemand vond het noodzakelijk het gebied tussen Centraal en de Dam te slopen. En toch telt die stad mee. Het wordt hoog tijd dat wij Utrechters de controle terug nemen en de stad weer organisch laten groeien, zoals dat hoort bij een stad. We moeten stoppen met om de 30 jaar de bouwlobby een nieuw Utrechts bombardement te laten organiseren. Met goedgelovigen en snel tevreden ‘Joosten’ in als marionetten in hun kielzog…

 7. Lb

  Als de stad jouw stad niet meer is, moet je misschien eens afvragen wat je nog in de stad doet. Ik ben het trouwens met Joost eens dat nu al conclusies trekken terwijl de ontwikkeling nog lang niet klaar is. Daarbij in acht nemen dat groen tijd nodig heeft om te groeien zijn alle conclusies over het wel of niet geslaagd zijn van de huidige ontwikkeling wat voorbarig. Wordt trouwens heel blij van de vergelijking tussen oud en nieuw van de singel

 8. Koser

  Ja díe bouwput met die poffertjespan is echt een verbetering met die water sloten er omheen. En dan dat idiote poort gebouw over die sloot. Kapitaalvernietiging 1ste klas waar de Utrechtse bevolking in de toekomst onder moet lijden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).