Ouderwets apenkooien in Utrecht voor volwassenen | De Utrechtse Internet Courant Ouderwets apenkooien in Utrecht voor volwassenen | De Utrechtse Internet Courant

Ouderwets apenkooien in Utrecht voor volwassenen

Ouderwets apenkooien in Utrecht voor volwassenen
De gymlessen van Han Balsem. Foto: Dim Balsem
Gymlessen van je middelbare schooltijd herleven. Vanaf volgende maand wordt het mogelijk ondanks dat je inmiddels student of werkend bent. Apenkooien, trefballen of andere gymlessen. “Gewoon lekker ouderwets gymmen, geen gedoe in een sportschool”, vertelt initiatiefnemer Han Balsem.

Gymlessen van je middelbare schooltijd herleven. Vanaf volgende maand wordt het mogelijk ondanks dat je inmiddels student of werkend bent. Apenkooien, trefballen of andere gymlessen. “Gewoon lekker ouderwets gymmen, geen gedoe in een sportschool”, vertelt initiatiefnemer Han Balsem.

Op dit moment organiseert Han Balsem al exclusieve gymlessen voor groepen in Utrecht, zoals een les apenkooien. In Amsterdam staat hij echter al wekelijks in de gymzaal om een traditionele gymles te verzorgen voor volwassenen. “Iedereen die een beetje sportief minded-is en om het leuk vindt om weer eens als vanouds te gymen is welkom”, vertelt Han Balsem.

Sinds 2013 is Balsem bezig met het organiseren van de gymlessen. “Ik heb zelf de sportacademie gedaan, waar we les kregen om les te geven. Al snel had ik het er met twee vrienden van de opleiding over om gewoon een zaaltje te gaan huren en te gaan apenkooien of trefballen; gewoon de leuke gymlessen zoals vroeger.” Ze maakten een evenement aan op facebook; de aanmeldingen overtroffen direct hun verwachtingen. Sinds de eerste les apenkooien lopen de gymlessen storm.

Gymlessen zoals op de middelbare school
Het is al langere tijd mogelijk om de apenkooi-gymlessen te boeken van Balsem met groepen. Nu wordt het dus mogelijk om individueel mee te doen aan de gymlessen. “Het worden echt de gymlessen zoals op de middelbare school, maar dan met een focus op de leuke dingen. Dus apenkooien, maar ook trefballen en andere dingen.”

De lessen draaien om een combinatie van beweging en beleving. “Het is de longen uit je lijf rennen, maar ook groepsopdrachten doen waarbij je in teams tegen elkaar gaat strijden”, vertelt Balsem. Het is mogelijk om maar één les bij te wonen, maar ook om bijvoorbeeld een voordeligere strippenkaart te kopen. “Er zijn mensen die vaker langskomen omdat ze het tof vinden dat ze dan niet de fitness in hoeven. Het is een leuke tussenweg om toch in beweging te blijven. Je hoeft niet mee te doen aan wedstrijden, je hoeft geen speciale sportkleding aan te schaffen; lekker sporten zonder te veel moeite dus.”

Han Balsem hoopt volgende week meer duidelijkheid te hebben over de precieze locatie en data van zijn gymlessen.

3 Reacties

Reageren
 1. Han van ApenkooiGym ;)

  http://www.apenkooigym.nl

 2. Zonnewende

  Heel leuk initiatief!
  Ik had al evens gezien dat het er voor groepen, en ik geloof ook kinderen was. Toen vond ik het jammer dat het er niet voor volwassenen was.
  Nu dus wel 🙂
  Jammer, dat ik net mijn andere jeugdliefde (verdedigingssport) heb opgepakt. Maar ik kom wel een keertje kijken! Kijken of ik weer net zo goed in touwklimmen kan worden als vroeger 🙂

 3. Will Maldonado

  Harts tikka leuk. Ik wist dat ze hier zoiets hadden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).