Per ongeluk Te koop-bord bij gevangenis Wolvenplein Per ongeluk Te koop-bord bij gevangenis Wolvenplein

Per ongeluk Te koop-bord bij gevangenis Wolvenplein

Per ongeluk Te koop-bord bij gevangenis Wolvenplein
De laatste gevangenen vertrokken in 2014 uit de penitentiaire inrichting Wolvenplein. Daarmee kwam er een einde aan een stuk justitiële geschiedenis in de stad. Het pand moet verkocht worden, en vorige week stond er zowaar een groot bord met Te koop erop. Maar dat blijkt toch nog niet het geval te zijn, het was te vroeg.

De laatste gevangenen vertrokken in 2014 uit de penitentiaire inrichting Wolvenplein. Daarmee kwam er een einde aan een stuk justitiële geschiedenis in de stad. Het pand moet verkocht worden, en vorige week stond er zowaar een groot bord met Te koop erop. Maar dat blijkt toch nog niet het geval te zijn, het was te vroeg.

Op 1 juli 1856 werd de gevangenis op het Wolvenplein in gebruik genomen. Voordat het cellencomplex wegens bezuinigingen de deuren moest sluiten in 2014 was het de oudste gevangenis in Nederland. Sinds de sluiting van de gevangenis wordt er gesteggeld over de toekomst.

Eenzame opsluiting

Het gevangeniscomplex ligt aan de singel op een van de oude bolwerken van de stad. Toen het net openging klaagde de Utrechtse bevolking dat de gevangenen het te goed hadden, maar naar huidige standaarden was er sprake van een streng regime. De jongste gedetineerde die in de gevangenis heeft gezeten was tien jaar en zat vast voor diefstal. Hij kreeg een maand eenzame opsluiting.

Het te vroeg geplaatste bord. Foto: Lucas Benschop

Na de sluiting is het gebouw in gebruik als tijdelijke locatie voor evenementen, horeca en werkruimten. Ook wordt er sindsdien nagedacht over de herbestemming. De gevangenis is een markant gebouw, in eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf en is beschermd als rijksmonument. De gemeente Utrecht denkt actief en samen met het Rijk na over de nieuwe invulling.

Te koop

In 2018 is er voor het eerst een conceptvisie gepubliceerd, en in april 2019 is de visie uiteindelijk voorgelegd aan de gemeenteraad. De politiek had er echter nog een hoop op aan te merken. De visie moet dus nog verder uitgewerkt worden.

Toen stond er ineens een groot Te koop-bord bij de gevangenis. “Te vroeg”, laat een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf weten. Want het pand staat nog niet te koop en het bord is snel weer verwijderd. De plannen voor de verkoop, en het visiedocument, zijn nog niet volledig rond. Dus van verkoop is nu nog geen sprake.

Het Te koop-bord is ondertussen weer weggehaald.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
  1. Paul Kurstjens

    Kan er nu eindelijk die voetgangersbrug over de singel geslagen worden naar de parkeergarage van de Grifthoek en het Griftpark. Of zijn we dat weer vergeten in de randvoorwaarden voor herontwikkeling?

  2. Kadoendra

    @Paul Kurstjens

    Het te koop-bord bij de gevangenis was “Te vroeg” geplaatst.
    Ik denk dus dat die voetgangersbrug nu ook nog “Te vroeg” is.

  3. K.

    Er zijn toch twee dicht bij elkaar liggende bruggen…

  4. Wim

    Afbreken die hap

  5. Kadoendra

    @Wim

    O.a het Muiderslot is nooit gebouwd met het idee van een monument.
    Een gebouw kan door de jaren heen een monument worden door zijn markante architectuur en of zijn plek in de historie.
    Een stad die zijn markante en historische architectuur koestert is ook een aantrekkelijke stad.
    Overigens, als de openbare ruimte waar de markante en historische architectuur in staat ook aantrekkelijk is wordt het helemaal top!

  6. Hetty

    Wellicht is het een idee, er een jeugdherberg van te maken. Voor zover ik weet, heeft elke cel een toilet en wastafel, en er kan dan elders gedouched worden. Zo maak je met weinig middelen en kosten een betaalbaar onderkomen voor toeristen, die niet zo veeleisend zijn, en het waarderen, op een unieke plek te verblijven.
    Een gedeelte kan wellicht ook geschikt gemaakt worden als onderkomen voor de vele daklozen, die bij nacht en ontij op straat moeten leven. Waar ze dan weer worden weggejaagd. Dat is toch geen leven, dat gun je niemand. Het is goed, dat er vluchtelingen worden opgevangen en gehuisvest, maar laten we vooral ook onze eigen mensen niet vergeten. En die niet letterlijk en figuurlijk in de kou laten staan. De sleep-in zit vaak vol. Dakloosheid kan iedereen overkomen.

  7. Aaliyah

    Klopt mijn aanname dat ze ook een vergunning aan hadden moeten vragen voor het plaatsen van zo’n enorm (lelijk) bord?

  8. Kadoendra

    @Aaliyah

    Het lijkt mij niet, daar het bord van tijdelijke aard is en verder ook geen nieuw deel uitmaakt van een verkeerssituatie of op een andere manier bij kan dragen aan een gevaarlijke situatie.

  9. Ties

    Valt de gevangenismuur ook onder het monumentschap?
    Anders lijkt het me dat het lopen langs de singel ook wel wat wat waard is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).