Politie maakte zich zorgen over persoonlijke situatie 16-jarig meisje zonder ID | De Utrechtse Internet Courant Politie maakte zich zorgen over persoonlijke situatie 16-jarig meisje zonder ID | De Utrechtse Internet Courant

Politie maakte zich zorgen over persoonlijke situatie 16-jarig meisje zonder ID

Politie maakte zich zorgen over persoonlijke situatie 16-jarig meisje zonder ID
Archiefbeeld
De politie maakte zich zorgen over de persoonlijke situatie van het 16-jarige meisje dat afgelopen weekend een paar uurtjes in een cel moest doorbrengen omdat ze geen ID bij zich had. Een tweet van de wijkagent over het incident zorgde voor veel commotie.

De politie maakte zich zorgen over de persoonlijke situatie van het 16-jarige meisje dat afgelopen weekend een paar uurtjes in een cel moest doorbrengen omdat ze geen ID bij zich had. Een tweet van de wijkagent over het incident zorgde voor veel commotie.

In de nacht van zaterdag 8 op zondag 9 december probeerde het meisje rond 02.45 uur met een ID-bewijs van iemand anders een horecagelegenheid aan de Nobelstraat binnen te komen. De portier belde daarop de politie. De gearriveerde agenten vroegen het meisje om haar eigen ID, maar deze had ze niet bij zich. Het kind werd toen meegenomen naar het bureau.

De politie heeft vervolgens meerdere malen contact gezocht met haar ouders via verschillende telefoonnummers. Agenten in Soest zijn langs haar huisadres gereden waar niemand thuis was. “Toen er op geen enkele manier contact te krijgen was met haar ouders, is aangeboden dat het meisje met een meerderjarige vriendin mee mocht”, vertelt de politie. Het 16-jarige meisje wilde echter geen gegevens van een meerderjarige doorgeven, in dit geval de ouders van een vriendin.

Persoonlijke situatie

Naar aanleiding van een gesprek met het meisje maakten agenten zich zorgen om haar persoonlijke situatie. Zij vonden het daarom geen veilige optie om haar alleen midden in de nacht op straat zetten of thuis te brengen waar niemand aanwezig was. Daarom is zij uiteindelijk aangehouden voor de wet ID-bewijs en heeft een aantal uur in een cel gezeten.

Na een tweet van de wijkagent hierover ontstond ophef over het in een cel plaatsen van een 16-jarig meisje zonder geldig ID-bewijs. De politie reageert daar nu op: “Een tweet, met beperkt aantal tekens, kan de nuances en context ook niet weergeven van deze situatie waarin het in de cel plaatsen, na de tevergeefse pogingen het meisje over te dragen aan een meerderjarige, uiteindelijk de meest veilige optie bleek te zijn. Dat heeft de politie ook uitgelegd in een gesprek met haar vader.”

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. w

    stop met tweeten beste agenten! wat een waanzin, ga op straat surveilleren ipv druk zijn met die ellendige social media tijdens diensttijd!!!

  2. Peet

    Die ouders van dat meisje moesten zich kapot schamen
    Zij zijn verantwoordelijk voor hun kind
    Dat ze onbereikbaar waren zegt ook wat over die ouders
    Had de politie dat minderjarig kind aan haar lot moeten overlaten
    En dan hebben de ouders ooknog het lef,,om met de vinger naar de politie te wijzen
    Die moeten ze juist dankbaar zijn
    Die deed , wat de ouder dus niet doen,,,zorg voor minderjarig kind

  3. Kees N

    @W: juist niet stoppen met tweeten!
    Juist deze tweet liet zien dat er over situaties moet worden nagedacht. En dat is ook gebeurd. De reacties toonden meningen over een heel breed spectrum. En gelukkig werden er niet alleen maar emoties maar ook goede argumenten (voor én tegen de beslissing) genoemd. Als mensen aan het denken gezet worden, kan het mogelijke enkele gevallen in de toekomst voorkomen. Ook dat is veel waard.

  4. katja

    Men reageert pas als er getwitterd wordt, m.a.w. twitter niet als agent, en ook geen gedoe daardoor.

  5. Joseph

    ”Naar aanleiding van een gesprek met het meisje maakten agenten zich zorgen om haar persoonlijke situatie. Zij vonden het daarom geen veilige optie om haar alleen midden in de nacht op straat zetten of thuis te brengen waar niemand aanwezig was. Daarom is zij uiteindelijk aangehouden voor de wet ID-bewijs en heeft een aantal uur in een cel gezeten.”

    Klinkt een beetje als détournement de pouvoir eigenlijk.

  6. Pjotr

    Dus die ouders waren niet bereikbaar, ook niet als het meisje in echte problemen was geweest. Ze moesten zich diep schamen

  7. Jaap

    @Joseph Détournement de pouvoir is het pas als misbruik wordt gemaakt van bevoegdheden. Zoals ik de uitleg begrijp is nu juist naar mogelijkheden gezocht om bevoegdheden in het belang van het meisje te gebruiken.

    En dat hierover getwitterd wordt lijkt mij alleen maar goed. Uitleggen aan de burger wat je doet! (Ook goed om te kunnen checken of geen sprake is van machtsmisbruik.)

  8. Johan

    @jaap

    Deze wet is niet ingevoerd om mensen waarover de politie zich zorgen maakt vast te zetten, maar om iemand zijn identiteit vast te kunnen stellen. Zodoende is er sprake van Détournement de pouvoir.

  9. Toine Goossens

    Van 19.000 reagerende lezers van het AD staat 92% achter het handelen van de politie. Ook goed dat het zoveel aandacht krijgt. Ouders zijn wettelijk verantwoordelijk voor minderjarigen, het is te zot voor woorden dat zij zich daar niets van aantrekken.

  10. mees kees

    De politie is toch maar weer je beste vriend! Want deze ouders verdienen vooralsnog die titel nu even niet! Onbereikbaar anno 2018?? Mijn lieve schoonmoeder van 103 is wel eens (even) onbereikbaar (omdat ze niet snel genoeg de vaste telefoon kan opnemen), maar verder…..Ben benieuwd of de politie ook de ontknoping twittert.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).