Politie Utrecht krijgt ‘veel vragen’ na publiceren van een foto van een dakloze Politie Utrecht krijgt ‘veel vragen’ na publiceren van een foto van een dakloze

Politie Utrecht krijgt ‘veel vragen’ na publiceren van een foto van een dakloze

Politie Utrecht krijgt ‘veel vragen’ na publiceren van een foto van een dakloze
Een instagrambericht dat de Utrechtse politie woensdag deelde, heeft voor ‘veel vragen’ gezorgd. Meerdere mensen uitten kritiek op het plaatsen van een foto van een slapende dakloze, die werd gedeeld via een account van de politie.

Een instagrambericht dat de Utrechtse politie woensdag deelde, heeft voor ‘veel vragen’ gezorgd. Meerdere mensen uitten kritiek op het plaatsen van een foto van een slapende dakloze, die werd gedeeld via een account van de politie.

“Aanvang dienst met het wakker maken van een dakloze man. Tevens natuurlijk zijn rommel laten opruimen”, schrijft een van de agenten boven de foto van de dakloze, die op dat moment nog ligt te slapen. Hij zou in een speeltuin liggen, onder wat lijkt op een stuk zeil.

Presentator en journalist Tim Hofman, bekend van onder meer zijn programma BOOS, deelt het bericht van de politie over de situatie. Daarin schetst hij het beeld dat veel mensen over daklozen zouden hebben. “Ze zijn een scheldwoord, een grap of een toffe post voor de politie.”

Meerdere mensen laten vervolgens hun mening achter onder Hofmans bericht. Veelal gaan die over het feit dat daklozen altijd mogen, maar niet altijd willen slapen in een slaaphuis. Ook veel reacties gaan over het publiceren van de foto met commentaar van de agent, dat Hofman ‘tofdoenerij’ noemt.

De politie laat op Twitter overigens weten dat ze veel vragen over de post op Instagram heeft gehad. “We kregen een melding van een mevrouw die vanochtend met haar kind in een speeltuin in de buurt van het Centraal Museum wilde spelen. Maar daar lag iemand te slapen. Hierop heeft de collega de man wakker gemaakt. En hem gevraagd te vertrekken en zijn spullen mee te nemen.”

23 Reacties

Reageren
 1. Cico

  Gelijk heeft-ie. Als ik in die speeltuin zou zitten, zou de politie niet zijn gebruikt door die bange mevrouw met kind. Maar zodra je uit de boot valt, ben je plots een ‘gevaar’?
  Politie kleurt het ook in door zijn eigendommen ‘rommel’ te noemen. Als je echt rommel was, sjouwde die man dat niet allemaal mee. Emphathie zou de maat moeten zijn, goed opgemerkt van Tim.

 2. Scherpschutter

  Stop making stupid people famous. Meer heb ik niet toe te voegen aan het geraaskal van Tim Hofman.

 3. Yoshua

  Een beter voorbeeld over de neppe wereld van sociale media kan je niet krijgen.
  Een doodnormale mededeling over de dagelijkse werkzaamheden van de wijkagent is onmiddellijk een zwaar vernederend bericht volgens een persoon als Tim Hofman.
  In de leefwereld van Tim Hofman laat je uitsluitend toffe dingen zien ,of heel erg depri dingen.
  Bijvoorbeeld over Oreo, waar chocolade in wordt verwerkt door plukkers die weinig verdien waar je een duidelijke mening over hebt.
  De eigenaren van de plantages moeten een betere prijs zodat die de plukkers veel beter zullen gaan betalen.

  Een doodnormaal bericht van een wijkagent bestaat in de beleving van deze mensen niet.
  Achter ieder bericht moet een reden zichtbaar zijn, zien ze die niet dan verzinnen ze de reden van het plaatsen van het bericht.

  Een slager die zijn weekaanbieding op sociale media plaatst, daar moet wel een geheime boodschap achter zitten ter promotie van massaslachtingen.

  Gelukkig heeft Tim Hofman geen leven gekend zonder internet, dan had hij met eigen ogen kunnen zien dat in de jaren 90 iedere ochtend met veel mensen daklozen en junks werden gewekt op Hoog Catharijne.
  Triest dat een persoon die weinig weet, serieus wordt genomen door volgers, die evenveel of minder weten.

 4. Klaas

  Tim Hofman werkt tenminste gewoon voor zijn geld ipv de hele dag op DUIC te hangen en komt daarbij ook nog eens voor een ander op.

 5. Bertje 030

  wat een gezever over niks, op alle slakken weer een social media sausje met zout

 6. Pee

  Die tim begint een behoorlijk vervelend heerschap te worden .
  Hij moet wat natuurlijk om niet vergeten te worden.

 7. GeenStijl @Utrecht

  Ik zou wel eens willen weten waarom deze man ervoor koos om in de speeltuin te slapen inplaats van de opvang,dacht namelijk dat dit goed geregeld was in Utrecht.
  Blijf van mening dat geen mens op straat hóórt of hoeft te slapen, zeker niet als het koud is buiten.

 8. JdV

  @Klaas: Vreten uit de subsidieruif via de BNN/Vara en wat youtube video’s maken is voor u wellicht werken. De gemiddelde verpleger, brandweerman of magazijnmedewerker denkt daar anders over.

 9. W.

  @Yoshua: Volgens mij ben jij hier degene die vooral leuke en toffe dingen wilt zien. Tim Hofman geeft kritiek op hoe autoriteiten (en eigenlijk de samenleving in het algemeen) over kwetsbare mensen in onze samenleving praten en jij komt met commentaar dat neerkomt op: val me niet lastig met deze maatschappelijke problemen.

  Als Oreo op social media tof gaat doen dat ze arbeiders in hun armoedige kloffies op cacaoplantages eens effe flink aan het werk gezet hebben terwijl de omstandigheden daar erbarmelijk zouden zijn, kunnen ze ook een bak kritiek verwachten. En terecht.

 10. Justin

  Verschrikkelijk hè, als iemand met wat clout aandacht probeert te krijgen voor de dakloze medemens. Echt, wat een eikel ben je dan. Wie boeit dat nou, dat het aantal daklozen sinds 2009 meer dan verdubbeld is. He-le-maal niemand.

  /s

 11. pieter

  gvd,is er dan echt niets beter te doen dan iets over een dakloze te laten zien !
  opruimen,mag ik even lachen,deze mensen hebben al zo weinig.
  hopelijk komen de meesten hier nooit mee in aanraking,wat ontzettend zielig gedoe !!!

 12. claudia

  Wat een signaal geeft die moeder. ik wil met mijn kind spelen hier. dus sturen we iemand die in moeilijke omstandigheden leeft lekker weg.

 13. Yoshua

  @W,
  Net als Tim maak je van dagelijkse politie routine iets heel groots.

  Laten we het dan maar op jouw manier doen en de politie er niet meer op uitsturen om de buitenslapers te wekken en vragen of ze oké zijn.
  Dan vinden mensen een buitenslaper die al enige tijd gestorven is.
  De maatschappij roept dan moord en brand en eisen dat er wordt gecontroleerd op buitenslapers door de politie.

  Het enige wat ik opmerk, dat het wekken van buitenslapers, tot de normale dagelijkse werkzaamheden behoren van de wijkagenten.
  Meer is het niet.
  Er wordt niemand vernederd of misbruikt, juist naar omgekeken door ze te wekken.

 14. Miffy

  Ik ben vooral beniewd naar wat de dakloze man in kwestie hier zelf van vind.

 15. Koel Hoofd

  Vorig jaar werd er een daklozen kampje bij de snelwegen geruimd, en moesten ze ook hun zooi opruimen.
  Toen had tiny Tim er niets over te melden, dus waarom nu wel?
  Get a real life Tim, of lukt dat niet zonder diploma?

 16. W.

  @Yoshua: Dat zeg ik helemaal niet en Tim Hofman overigens ook niet. Het gaat ook niet om de vraag of de politie wel of niet daklozen moet ‘wekken en vragen of ze oke zijn’, maar over de manier waarop ze de dakloze nu neerzetten op social media.

  Als de politie er zo nodig over wil posten op social media, hádden ze er dan maar bij gezet: “Dakloze man gewekt en gevraagd of hij oke was”. Dat is toch een tamelijk andere insteek dan “Wakker maken van dakloze man. Tevens natuurlijk zijn rommel op laten ruimen”?

  Het grotere punt waar Tim Hofman dit onder schaart, en waar ik mij best wel wat bij voor kan stellen, is dat dit soort taalgebruik kan bijdragen aan het degraderen van daklozen tot ongewensten, paria’s van onze samenleving.

  Is dit bericht op zichzelf een ultieme vernedering? Zeker niet, maar het ligt wel in een lijn van denken die volgens mij niet echt past/hoort bij de politie (en de hele samenleving als je het mij vraagt). Prima als dat eens aangekaart wordt. Hopelijk zet het mensen aan het denken over wat taalgebruik met kwetsbare mensen in onze samenleving kan doen en leren we er allemaal van.

 17. W.

  En voor de duidelijkheid: ik denk echt niet dat de politie dit bewust zo heeft bedoeld. Daarbij dan wel interessant/belangrijk om stil te staan bij de impact van taal, zeker als je namens de autoriteiten iets publiceert.

 18. Jopi

  @W

  Prima punt. Woorden doen er toe. Alleen mensen die als doel hebben mensen op een kille manier te raken, doen net alsof dit niet zo is.

  Ik word sowieso onpasselijk van Politie die marketing en sociale media nodig heeft.

  Het komt op mij toch heel erg over als pronken met iets dat gewoon tot je basiswerk hoort. Niet iets om trots op te zien. Overigens slaat men in het “waakzaam en dienstbaar” zijn (ook weer compleet overbodige marketingterm) de plank sowieso vaak mis in een poging popi jopi en grappig te zijn. Vaak worden er daardoor mensen gekwetst. Bedenk wel dat de politie ook in opdracht van diezelfde mensen werkt. Dat vergeet “de politie” meer dan eens.

 19. Wilma

  Je ziet toch niets van die man? Kom op zeg.

 20. Joep

  @ Wilma, het gaat niet om de foto, maar om de onhandig geformuleerde en (ietwat) denigrerende tekst.

  De tekst had ik ook vanuit zorg voor de dakloze geschreven kunnen zijn (checken hoe het met de dakloze gaat) i.p.v. als een jaren vijftig bromsnor die duidelijk maakt dat de dakloze onder hem staat in de samenleving; en hem wel even zijn “rommel”, oftewel zijn enige bezettingen heeft laten opruimen. Het is te hopen dat jij zelf niet dakloos wordt; en nee, de opvang en toeslagen voor daklozen zijn helemaal niet zo goed geregeld als ze van een afstand lijken, maar daar kom je dan nog wel achter.

 21. Dave

  @Wilma

  Klopt, je ziet zijn gezicht niet. Dus snap ik de ophef niet. En om deze agent nou een gebrek aan wokeness te verwijten..

 22. Romy

  Tim Hofman is een enorme aansteller.

 23. Reinier

  Wat is dat toch dat een politie ambtenaar op sociale media moet roeptoeteren wat hij doet of gedaan heeft? Ik zie dat nooit van ambulancemedewerkers, brandweerlui, gemeentereiniging, medeweker dienst burgerzaken of andere ambtenaren.
  Communicatie kunnen ze beter overlaten aan professionele en daarvoor opgeleide mensen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).