De Fidget Spinner, het is dé nieuwe kinderrage in Nederland. In Utrecht is er zelfs sinds deze week een pop-up winkel geopend die enkel en alleen de speeltjes verkoopt. In allerlei soorten en bonte kleuren.
In de tijdelijk geopende winkel aan de Steenweg, tegenover Museum Speelklok, staan meterslange tafels vol met honderden Fidget Spinners. Dat kinderen in de ban zijn van de spinnende speeltjes is te merken. Het is een komen en gaan van ouders die naar binnen worden gesmeekt door hun kroost. En het is dringen om bij de kassa te komen.
“Heb je een pinautomaat?”, vraagt een moeder. “Nee, sorry mevrouw”, zegt verkoper Mohammed (20) achter de toonbank. Hij is dinsdagochtend met de zaak begonnen, samen met zijn broer, maar wil liever niet met zijn achternaam worden genoemd. Van kinds af aan was het zijn droom om een eigen winkel te hebben. Als de moeder besluit om buiten de winkel geld op te nemen, vertelt Mohammed hoe hij er opkwam de Fidget Spinners te verkopen. “Door mijn zusje, ze is er helemaal gek op”, lacht hij. “Toen dacht ik: hé, waarom maak ik er niet een winkel van? Het is nu al een beetje een kinderparadijs geworden.”
De kracht van de Fidget Spinner
Maar wat maakt ze zo populair? “Je kunt er mee blijven spelen. Ze gaan ook verveling tegen. Een paar jongens die hier veel rondhangen vertelden me: ‘Als ik zin heb in een sigaret pak ik er nu zo’n spinner bij’. Het helpt ze een beetje van het roken af te houden. De Fidget Spinner helpt ook met concentreren. Of tegen slechte gewoontes: neus peuteren, nagelbijten. En drukke kinderen met adhd kunnen er hun rust in vinden.” Daarvoor was de spinner oorspronkelijk ook bedoeld. Fidget betekent friemelen, onrustig zijn.
Mohammed laat zien hoe het moet. Hij legt de spinner tussen zijn duim en wijsvinger en laat het blauwwitte exemplaar tollen met zijn andere wijsvinger. Daarna legt hij de draaischijf op het topje van zijn vinger. Het ding spint vrolijk door. De moeder die zojuist ging pinnen, is terug. Haar dochtertje Julie heeft een gifgroene spinner uitgekozen. “Deze wordt het?”, vraagt Mohammed. “Dat is dan vijf euro.” De prijzen voor de spinners variëren van 3 tot 10 euro.
De 9-jarige Julie glundert van oor tot oor, het is haar eerste Fidget Spinner. Haar vriendinnetjes hadden er al een paar. “Ik vind het grappig om mee te spelen. Je kunt er trucjes meedoen en dan opscheppen tegen elkaar.” Ze legt de ronddraaiende spinner op haar voorhoofd. “En je kunt hem ook op je enkel leggen. Of je neus.” Het simpele van de hebbedingetjes geeft de doorslag volgens Manel, haar moeder. “Zo komt de creativiteit in kinderen naar boven. En wat ook belangrijk is: kinderen hebben het er met elkaar over. Dan wil iedereen ze.”
Rage
Ondertussen loopt Quinn, ook 9 jaar, gretig naar de rij voor de kassa. “Het is echt een rage”, zegt zijn moeder Stephanie. Ze wonen in het Limburgse Gennep en zijn een dagje in Utrecht. “Hij heeft er al één, maar hij wil natuurlijk een betere. Ik heb eigenlijk geen idee wat die dingen populair maakt.” Dan lachend: “Ze werken mij in elk geval wel op de zenuwen.” Een stelletje kijkt met grote ogen om zich heen. ‘Wat moet je ermee’, lijken ze elkaar te vragen. Ze leggen de spinners weer neer en gaan verder met winkelen. Niet iedereen ziet het nut ervan in.
Mohammed gaat in ieder geval door met zijn winkel tot de rage weer eindigt. “Ik denk dat het nog een maandje aanhoudt.” Daarna zoekt hij gewoon weer iets nieuws om te verkopen.
2 Reacties
ReagerenJullie zeggen kinder rage, ik zie jongens in 6 vwo ermee spelen vlak voor hun examens om rustig te worden…. We kunnen het dus wel een jongeren rage noemen.
Niet alleen in Nederland, maar zelfs hier in Nieuw Zeeland! Geen spinner meer te krijgen, alle winkels uitverkocht! Helemaal crazy!!!! Groet,
Cees van Heemert.