Heb je in de trein met een kaartje recht op een zitplek? | De Utrechtse Internet Courant Heb je in de trein met een kaartje recht op een zitplek? | De Utrechtse Internet Courant

Heb je in de trein met een kaartje recht op een zitplek?

Heb je in de trein met een kaartje recht op een zitplek?
Foto: Robert Oosterbroek
De NS hoeft een man uit Utrecht geen vergoeding te betalen omdat hij geen zitplaats had in de trein. De man spande een procedure aan tegen de NS omdat hij van mening is dat reizigers met een geldig vervoersbewijs in beginsel recht hebben op een gegarandeerde zitplaats.

De NS hoeft een man uit Utrecht geen vergoeding te betalen omdat hij geen zitplaats had in de trein. De man spande een procedure aan tegen de NS omdat hij van mening is dat reizigers met een geldig vervoersbewijs in beginsel recht hebben op een gegarandeerde zitplaats.

De rechtbank heeft bepaald dat reizigers recht hebben om vervoerd te worden en geen gegarandeerde zitplaats kunnen claimen.

De man reist voor zijn werk op het traject Utrecht – Amsterdam Zuid. Tussen 7 en 25 november 2016 heeft hij bijgehouden hoe vaak hij geen zitplaats had. Van de 24 reizen paste hij naar eigen zeggen vanwege drukte 5 keer niet in de trein en had hij 11 keer geen zitplaats.

De rechtbank overweegt dat reizigers in het openbaar vervoer recht hebben om vervoerd te worden. De wijze waarop dat vervoeren gebeurt staat niet in de wet omschreven. Dat de NS de verwachting wekt dat iedere reiziger recht heeft op een zitplaats is volgens de rechter ook niet juist. Uit de stukken kan weliswaar worden afgeleid dat de vervoerder ernaar streeft om reizigers een zitplaats aan te bieden, maar dat betekent niet dat er altijd een zitplaats beschikbaar is. Bovendien is het niet haalbaar dat de NS alle reizigers een zitplaats garandeert.

8 Reacties

Reageren
  1. Diagonaal

    Ik reis hetzelfde traject maar heb een veel hogere zitplaats-ratio. Tip aan de beste meneer is dan ook om 5 minuten voordat de trein vertrekt op het perron te staan zodat je meteen kan instappen wanneer de trein aankomt op het spoor. Als je pas op het perron aankomt en de trein staat er al dan heb je zeker kans dat je moet staan.

    Overigens is staan bij de nieuwere treinen niet echt een probleem, die hebben daar al op ingespeeld door overal beugels te plaatsen en zijn ruimer opgezet. Wel mag van mij die 1e klas geschrapt worden want daar zie ik het praktisch nut echt niet van in (op een woonwerk traject zoals Utrecht-A’dam Zuid).

  2. Marc

    De man is een beetje een fantast. Ik reisde op precies hetzelfde traject tijdens de drukste spitstijden.
    Ik heb waarschijnlijk maar 1 tot 3 keer moeten staan en in het afgelopen jaar was er 0 keer sprake van dat ik niet met de trein meekon. U leest het goed NUL keer. Dat terwijl ik meestal pas 1 a 2 minuten voor vertrek arriveer op het perron.
    Ik vermoed dat deze meneer bewust iedere keer zo laat mogelijk is ingestapt om maar geen plek te hebben om zo zijn gelijk te krijgen. Ook vermoed ik dat deze meneer precies altijd in het drukste deel van de trein heeft in willen stappen.
    Waarschijnlijk had de rechter ook wel een beetje door dat deze meneer een beetje aan het liegen was, of op zijn minst de waarheid een beetje aan het verdraaien.
    Groter probleem is dat er treinen te laat rijden of niet rijden, maar dat is weer een geheel andere discussie.

  3. Ralph

    Mischien een idee om deze claimers en vooral claimstichtingen, die met dergelijke onzin het toch al overbelaste gerechtelijk apparaat vermoeien, aan te pakken. Daar valt vast wel een goede wet of richtlijn voor te verzinnen. Iedereen heeft recht op rechtszekerheid, maar dit heeft niets met het nastreven van rechtszekerheid te maken. Het is een pervers verdienmodel van de mensen achter zo’n claim stichting. En met het het oneigenlijk belasten van de rechtspraak draagt de maatschappij uiteindelijk de lasten ervan.

  4. Chantal

    Misschien dat deze meneer wat vroeger moet gaat reizen. Ik zit rond kwart over 6 a half 7 in de trein en dan is er plaats zat. #staeensvroegerop

  5. Herman

    Dit is al jaren bekend.
    Dit soort kansloze rechtszakenbkosten de maatschappij veel geld, ons belastinggeld….

  6. Fred

    Het zou wel een stuk schelen als ze eens beginnen om de helft van de 1e klas coupes om te bouwen tot 2e klas.
    Die 1e klas coupes zijn meestal praktisch leeg, dus de helft is nog steeds ruim voldoende.

  7. al

    @chantal: hoe laat je reist ligt ook aan je werk/werkgever, niet iedereen heeft zelf voor het kiezen hoe laat hij begint. Lijkt me een beetje onzinnig om on half 7 in de trein te zitten als je werk pas om half negen begint, bijvoorbeeld

  8. Frits

    De reiziger lijkt me van het type “liever lui, dan moe”. Op veel van de tijdstippen dat hij claimde “niet in de trein te passen”, werd een trein met de maximale lengte ingezet. Ik vermoed dat er op plekken wat verder bij de roltrappen vandaan, plek genoeg was.

    Ook valt op dat hij steeds nét die ene trein pakt die grote vertraging heeft. Ja, die trein is dan in de regel erg druk. Je kunt dan beter even wachten en een trein later nemen, die in de regel dan juist extra rustig is.

    Verder was hij enkele keren van plan een trein te nemen, die was uitgevallen. Het was wel een maand met dikke pech hoor. Steeds nam de arme man precies die ene trein die niet reed. Maar goed, ik raad hem aan vooraf even te checken wat de situatie op het spoor is. Dat voorkomt dat je net precies die trein van 8.58 wilt nemen die niet rijdt, terwijl de 8.43 en 9.13 treinen wel op tijd gaan.

    Kortom, erg triest dat hij zoveel pech had in een paar weken tijd. Daar komt nog bij dat hij nu, om € 65,00 aan treinkaartjes terug te vorderen, veroordeeld is om de gerechtelijke kosten van NS te betalen ad. € 2.247,00.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).