Rietveldstoel die bij de kringloopwinkel is gekocht, binnenkort te zien bij het Centraal Museum Rietveldstoel die bij de kringloopwinkel is gekocht, binnenkort te zien bij het Centraal Museum

Rietveldstoel die bij de kringloopwinkel is gekocht, binnenkort te zien bij het Centraal Museum

Rietveldstoel die bij de kringloopwinkel is gekocht, binnenkort te zien bij het Centraal Museum
Bron: Centraal Museum
Er worden weleens vaker pareltjes bij de kringloopwinkel op de kop getikt en dat gebeurde ook toen een anonieme koper een Rietveldstoel tegenkwam. De persoon wist toen echter nog niet dat het ging om een meubelstuk van de Utrechtse kunstenaar. Binnenkort is de stoel te zien in het Centraal Museum.

Er worden weleens vaker pareltjes bij de kringloopwinkel op de kop getikt en dat gebeurde ook toen een anonieme koper een Rietveldstoel tegenkwam. De persoon wist toen echter nog niet dat het ging om een meubelstuk van de Utrechtse kunstenaar. Binnenkort is de stoel te zien in het Centraal Museum.

Het gaat om een Rietveldstoel die in 1942 is gemaakt. De anonieme koper herkende het meubelstuk op de website Rietveld Originals, producent van Rietveldmeubels. Titus Darley, verzamelaar en directeur van Rietveld Originals, heeft de stoel kunnen overkopen van de ontdekker. Eerder had hij al een tekening van de stoel gevonden in het archief van het Rietveld Schröderhuis.

“We vermoedden destijds dat Rietveld naast een tekening ook een proefmodel van de fauteuil had gemaakt”, zegt Darley. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte hij verschillende varianten van de ‘Amsterda’ serie, deze zijn opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. De lage fauteuil met gebogen zitting ontbrak echter. Bij het zien van deze stoel, vermoedden we al snel waar hij vandaan kwam.”

Restauratie

Zo heeft onderzoek naar onder meer het hout, de maakwijze en analyse van de verflagen uitgewezen dat de stoel in de tuin van de oorspronkelijke koper heeft gestaan. Vanwege de elementen verloor de triplex zitting de oorspronkelijke vorm. Rietveld-expert Jurjen Creman is het meubelstuk momenteel echter aan het herstellen.

Zondag 26 juni, op de jaarlijkse Rietvelddag, is de stoel een dag te zien in het Centraal Museum. Dan worden onder meer Darley en Creman geïnterviewd. Op 23 september 2023 keert te stoel weer terug naar het museum om onderdeel te zijn van de tentoonstelling Stoel neemt stelling.

8 Reacties

Reageren
 1. Pee

  wie koopt er zo’n oerlelijk ding?

 2. liefhebber

  Smaken verschillen, ik vind hem prachtig!

 3. Moniek

  Verdiept u zich liever even in het werk van Rietveld, Pee. Dan begrijpt u het waarom.

 4. Filosoof

  t kan rietveld zijn. en ik ben estheet.. op een stoel zit je met je…. idd. maar even alle gekheid op een stokje. voor die tijd was het heel erg vernieuwend. nu zou niemand het meer in zijn interieur willen omdat blokker, kwantum en dergelijke winkels het ook verkopen in een moderne setting… ook de zogenaamde peperdure designers, die eigenlijk geen ontwerpers zijn maar zielige kopiisten, maken dit soort stoelen. smaken verschillen, maar helaas hebben veel mensen geen smaak, en dat mag ik zeggen, omdat schoonheid een van de onderdelen is waar ik verstand van heb en welke ik door ontwikkeld heb.

 5. Confusius

  En u is allesbehalve een filosoof, meneer filosoof.

  Dat zie je vaak. deze newspeak.

  Zo is de is de VVD geen partij voor Vrijheid en Democratie, heeft Forum niks met democratie te maken, komt de PVV niet op voor de vrijheid van de burger, maar bedreigt deze zelfs, is de PvdA geen partij voor de arbeider meer, kan Groen Links en groener en linkser zijn en had de Partij voor de Dieren beter de partij voor de duurzaamheid kunnen heten, etc..

 6. BdV

  Als de filosoof het ironisch bedoelde dan kan ik wel om zijn bijdrage lachen. Ik lach nu overigens ook wel.

 7. Ad Huiding

  Geweldig dat dit ontdekt is en geweldig dat hij weer te zien is voor het publiek op 23 september.

 8. passalacqua

  @filosoof
  uw hele relaas haalt alles wat u heeft ontwikkeld (voor wat dat waard is) volledig onderuit haha, lees het nog maar eens goed na

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).