Ruimtevaarttechnologie houdt bollendak Utrechts Stationsplein vogelpoepvrij | De Utrechtse Internet Courant Ruimtevaarttechnologie houdt bollendak Utrechts Stationsplein vogelpoepvrij | De Utrechtse Internet Courant

Ruimtevaarttechnologie houdt bollendak Utrechts Stationsplein vogelpoepvrij

Ruimtevaarttechnologie houdt bollendak Utrechts Stationsplein vogelpoepvrij
Foto's: CU2030
Het bollendak boven het nieuwe Stationsplein in Utrecht is bijna klaar. Nog een paar weken dan kan iedereen onder het gigantische dak doorlopen over het gloednieuwe plein. Maar blijven de doorzichtige kunststof bollen wel schoon?

Het bollendak boven het nieuwe Stationsplein in Utrecht is bijna klaar. Nog een paar weken dan kan iedereen onder het gigantische dak doorlopen over het gloednieuwe plein. Maar blijven de doorzichtige kunststof bollen wel schoon?

Het reuzendak, van staal en kunststof bollen, is zo’n 24 meter hoog en steunt op zeven pilaren. De 49 bollen zijn doorzichtig en volgens de projectorganisatie blijft dat ook zo. De bollen in het dak bestaan uit een kunststoffolie die met compressoren onder druk worden gehouden, ze zijn dus opgeblazen.

De EFTE-folie is oorspronkelijk ontwikkeld voor de ruimtevaart. Het spul is vergelijkbaar met Teflon in de anti-aanbakpan waar je thuis een ei in bakt. Volgens CU2030 is het materiaal extreem glad en een flinke plens regen spoelt de bollen schoon, inclusief vogelpoep, dat dus via het afwateringssysteem weer verdwijnt.

Het materiaal zou ook niet gevoelig voor UV-licht en luchtverontreiniging zijn en omdat vuil er niet aan hecht blijven de bollen doorzichtig.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. W

  toppunt van lelijk, incl alles in een straal van 1 km van dit gedrocht

 2. Sjonnie

  Ik geloof er niets van, maar ik laat me graag verrassen.

 3. G.H.

  Een mooi kenmerkend dak met smoel.
  En ik ben benieuwd of de ruimtevaarttechnologie de verwachtingen waar gaat maken.

 4. Jasper

  @sjonnie Mooi verwoord ja. Ik dacht een beetje hetzelfde.

 5. Herman

  de eerste jaren zal het best kloppen, over 15 jaar ofzo dan weten we echt of deze mooie praatjes echt waar zijn.
  dan zijn alle verantwoordelijke mensen weg, de rekening van het hopelijk meevallende onderhoud mag betaald worden door kleppierre of de gemeenschap?

 6. Katja

  De bollen worden dmv compressoren onder druk gehouden. Dit in het kader van energieverspilling. Plastic bollen waren beter geweest.

 7. Marcel

  @W

  Ja man . Ik zou is een cirkel van 1 km zetten rond dit dak voor je commentaar geeft…..

  Mooi dak. Met straks weer een echt stationsplein eronder . Langzaam gaan alle afzonderlijke bouwpeojecten één geheel vormen.

 8. henk

  @Katja

  Een paar compressoren houden de kussens onder spanning. Het energieverbruik van de compressoren is gering omdat ze slechts de spanning in de kussens hoeven te handhaven. Eén compressor is genoeg om 1000 vierkante meter aan pneumatische kussens onder spanning te houden. De compressoren bestaan uit twee blowers die met elektromotoren worden aangedreven. Ze zullen ongeveer de helft van de tijd in bedrijf zijn. Daarbij verbruiken ze evenveel stroom als een traditionele gloeilamp. De lucht wordt met leidingen naar de 49 kussens verdeeld.

  Plastic bollen moeten stevig zijn en worden vrij zwaar. Daar moet de hele constructie op aangepast worden. Extra staal, manuren om te bouwen (die met de dieselbus komen) wapening, beton.

  Ga maar eens rekenen hoe lang een traditionele gloeilamp moet branden om aan die hoeveelheid energie te komen.

  Denk eens na voordat u roept.

 9. Chantal

  @katja: helemaal geen dak was nóg beter geweest. Waarom moet dit plein überhaupt overdekt worden..?

 10. Cico

  Eerst die ponskaart in het Muziekpaleis en nu een ballendak. Architecten zijn dol op ballen, hoe meer hoe beter. Het werkt wel, dit eigenaardige ontwerp trekt de aandacht, precies wat een hoofdingang nodig heeft. Maar als symmetriefreak trek ik 49 ballen slecht, ik mis er eentje…

 11. Sjaak

  @cico: blijkbaar ben je geen echte symmetriefreak, want die vinden 49 een perfect aantal.

 12. Utrechter

  Ik vind het prachtig dat er zo’n gedurfd project wordt gerealiseerd in het gebied. Echt iconisch!
  En dank je Henk voor de uitleg. Ik dacht in eerste instantie hetzelfde als Katja.

 13. cas

  Ik denk dat de duiven dit niet accepteren. Die gaan hun dieet zo aanpassen dat hun poep evolueert en uiteindelijk toch blijft plakken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).