Sfizio Mario mag naam houden na rechtszaak van Broodje Mario | De Utrechtse Internet Courant Sfizio Mario mag naam houden na rechtszaak van Broodje Mario | De Utrechtse Internet Courant

Sfizio Mario mag naam houden na rechtszaak van Broodje Mario

Sfizio Mario mag naam houden na rechtszaak van Broodje Mario
De Utrechtse broodjeszaak Sfizio Mario aan de Oudenoord hoeft haar naam niet te wijzigen. Dat heeft de voorzieningenrechter vandaag bepaald. De eigenaar van Broodje Mario had om de wijziging gevraagd.

De Utrechtse broodjeszaak Sfizio Mario aan de Oudenoord hoeft haar naam niet te wijzigen. Dat heeft de voorzieningenrechter vandaag bepaald. De eigenaar van Broodje Mario had om de wijziging gevraagd.

‘Broodje Mario’ is als woordmerk geregistreerd bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom en is beschermd. Tot maart 2018 werden de handelsnamen ‘Sfizio’ en ‘Sfizio & broodje Mario’ gebruikt voor de onderneming aan de Oudenoord.

De toenmalige eigenaar had een persoonlijke en niet-overdraagbare licentie om die naam te gebruiken en een ‘broodje Mario’ te verkopen. De huidige eigenaar heeft de onderneming overgenomen en de naam gewijzigd naar ‘Sfizio Mario’. Er is een mondelinge overeenkomst dat de huidige eigenaar geen gebruik zal maken van het merk ‘Broodje Mario’ en dat hij geen broodje met die naam zal verkopen. Dat hij dit de afgelopen maanden wel heeft gedaan is volgens de voorzieningenrechter niet aannemelijk.

Volgens de eigenaar van Broodje Mario zorgt de naam Sfizio Mario voor verwarring. De eigenaar zegt dat het gevaar bestaat dat klanten denken dat ze een broodje bij hem kopen in plaats van bij zijn concurrent. Daarnaast zouden klanten kunnen denken dat beide ondernemingen een band met elkaar hebben.

Mario

De voorzieningenrechter oordeelt dat de onderneming aan de Oudenoord niet in strijd handelt met de Handelsnaamwet. De handelsnaam ‘Broodje Mario’ is in Utrecht erg bekend en heeft daarom een ruime bescherming, maar dat geldt niet afzonderlijk voor ‘Mario’.

“De beide handelsnamen lijken niet zodanig op elkaar dat dit gevaar voor verwarring oplevert”, aldus de rechter. “Dat er toch verwarring is ontstaan komt misschien doordat het bekende broodje tot voor kort op de Oudenoord werd verkocht, maar niet door de nieuwe naam van de delicatessenzaak.”

6 Reacties

Reageren
 1. Wouter

  Dat er misschien toch verwarring is ontstaan komt wellicht ook doordat het eerst wel aan Broodje Mario gelieerd was, nu niet meer en de naam en logo grofweg nog hetzelfde zijn. Voordat ik dit artikel las had ik er nooit bij stilgestaan dat het Sfizio Mario is gaan heten en ze ‘Broodje’ achterwege hebben gelaten terwijl ik er regelmatig bestel.

 2. Lombokker

  What’s next. Broodje Mario gaat de makers van het computerspel ‘Super Mario’ aanklagen?

 3. Yoshua

  Dat Mario lijkt mij bijzaak.
  Het echte probleem lijkt mij de naam ”oude”.
  Oude Gracht en de ander op de Oudenoord, toch verwarrend.

 4. Wouter

  @Lombokker: ik denk dat Broodje Ben voor de bijl gaat!

 5. JdV

  @Yoshua: En dan een nieuwe vestiging openen op het Oudkerkhof of de Oude Pijlsweerdstraat of de Oude Daalstraat.

 6. Wouter

  @JdV: Oude Daalstraat zou nog daadwerkelijk kunnen, op de hoek met de straatweg staat al jaren een eettent leeg.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).