Ieder jaar in augustus zijn de meeste vallende sterren te zien, dat komt volgens museum & sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht omdat de meteorenzwerm van de Perseïden rond deze tijd van het jaar actief is. Vannacht was het hoogtepunt van deze zwerm, maar boven Utrecht was er veel bewolking. Aankomende nacht hebben Utrechters misschien meer geluk.
Op het piekmoment van de Perseïdenregen kunnen er volgens Sonnenborgh tot wel 50 vallende sterren per uur gezien worden. Maar een bewolkte lucht gooide voor Utrecht vannacht roet in het eten. Volgens Weeronline kwam er gedurende de hele nacht veel bewolking voor, behalve in het zuiden en zuidwesten van het land waar nog wat opklaringen voorkwamen. “Daarmee was het hoogtepunt van de vallende sterren van de Perseïden regionaal te zien”, aldus het weerbureau.
Heldere nacht
Op de website laat Sonnenborgh weten dat er vannacht nog een kans is om tientallen vallende sterren te zien: “Kijk omhoog in de maximumnacht (12 op 13 augustus) of eventueel de nacht erna, wanneer er nog steeds veel te zien zijn. Houdt vooral in de gaten wanneer er geen bewolking is.” Volgens Weeronline trekt het wolkendek vannacht grotendeels naar het noorden en wordt het in het midden van Nederland helder.
Tips
In een bericht op Facebook geeft Sonnenborgh nog wat tips mee om zo veel mogelijk vallende sterren te spotten. Probeer in de meest donkere richting van de lucht te kijken, daar zijn de meeste meteoren te zien. En het beste tijdstip ligt tussen 02.00 en 05.00 uur ’s nachts. Voor die tijd wordt het zich verstoord door maanlicht en na die tijd is het alweer bijna licht buiten.
8 Reacties
ReagerenDe meest donkere richting van de lucht?
Tot ‘pak ‘m beet’ 10 jaar geleden kon ik (woon in centrum) de perseiden jaarlijks voorbij zien vallen.
Nu niet meer vanwege de torenhoge lichtvervuiling van uitbreiding door inbreiding en ‘verlicht populisme’ van de gemeente.
Koel Hoofd zou zelfs als ie zich sochtends verslikt in zn boterham de politiek daarvan de schuld geven 🙂
Wel jammer dat dit bericht niet een dag eerder geplaatst is 🙂
Welke richting moet ik kijken ? En de komeet heb ik ook nooit gezien, ondanks dat ik ‘s nachts naar het noorden keek.
@ Katja; In Noord-Oostelijke richting; http://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Perseiden_2020.html
@Katja, ze vallen letterlijk van alle kanten want de perseiden is een grote zwerm.
Beste is ergens hoog zitten (bij gebrek aan bergen is een dakterras ook een optie) en de donkere plek (=minste lichtvervuiling) aan de hemel zoeken.
Dus blikrichting naar dichtsbijzijnde stadsgrens (met daarna grasland.of bos) want boven het centrum zie je ze niet. Kijk ff op de kaart wat voor jou het beste werkt.
Oh ja, hopen dat er geen bewolking is….
Veel plezier!
@koelhoofd: het lijkt In uw bijdragen aan deze site wel of het altijd De schuld is van de gemeente… zelfs de perseiden… sjonge.
We missen heel wat van de nachtelijke hemel door lichtvervuiling.
@Erwin
Ik verwijt het de gemeente dat de perseiden niet meer zichtbaar zijn bij een onbewolkte nacht. Zijn er anderen die dat voor elkaar hebben gekregen?