Standbeeld Jan van Nassau op het Domplein beklad met graffiti Standbeeld Jan van Nassau op het Domplein beklad met graffiti

Standbeeld Jan van Nassau op het Domplein beklad met graffiti

Standbeeld Jan van Nassau op het Domplein beklad met graffiti
Op het standbeeld van Jan van Nassau op het Domplein in Utrecht is de tekst ‘ACAB’ geklad. Deze afkorting staat doorgaans voor ‘All Cops Are Bastards’. Hoe lang de tekst al op de sokkel van het beeld staat is niet bekend.

Op het standbeeld van Jan van Nassau op het Domplein in Utrecht is de tekst ‘ACAB’ geklad. Deze afkorting staat doorgaans voor ‘All Cops Are Bastards’. Hoe lang de tekst al op de sokkel van het beeld staat is niet bekend.

Zondagmiddag waren de letters goed te lezen. Het is niet bekend wie verantwoordelijk is voor de bekladding. Ook is onduidelijk met wat voor spul de letters zijn aangebracht. Het kan bijvoorbeeld verf zijn, maar ook spuitkrijt.

Het standbeeld van Jan van Nassau staat al sinds 1883 op het Domplein. In 2017 werd gesproken over mogelijke verplaatsing vanwege de herinrichting van het plein. Een jaar later werd het standbeeld een gemeentelijk monument.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Net nu de gemeente is gestopt met het verwijderen van graffity vanwege een luizige 40.000 euro…
  ACAB zal tot in het einde der dagen op de sokkel blijven staan

 2. Geenstijl@Utrecht 🤔

  ACAB geld natuurlijk niet als ze je uit een brandend huis halen,of je moeder redden door mond op mond beademing.
  Het zijn niet altijd mijn beste vrienden, maar ik ben blij dat er mensen zijn die dit mooie beroep willen doen,met gevaar voor eigen leven.
  En nu uit respect voor deze mensen per direct verwijderen gemeente Utrecht.

 3. W.

  @Erwin: …van privaat eigendom

 4. A321

  Of was het op het damplein?

 5. Kadoendra

  Volgens mij was die Jan van Nassau geen cop, maar misschien was het wel een bastard.

 6. Binnenstadbewoner

  Dit artikel/ aandacht is veel te veel eer. Boodschap is nu: monumenten bekladden = media aandacht. Gewoon in stilte verwijderen en niet meer naar omkijken.

 7. A.

  ABAB = All Bekladders are Bastards!

 8. Paul

  Eens met binnenstad bewoner, z.s.m in stilte verwijderen is beste actie tegen dit soort dombo’s.

 9. ACTK

  In plaats van hier aandacht aan te geven, een foto te maken en dit stukje te schrijven had de redactie ook even met een borsteltje een kleine schoonmaakactie kunnen uitvoeren. Maar ja, daar wordt niemand sacherijnig van. Van zo’n stukje wel…

 10. Janah

  De reactie van @ACTK , die ik onderschrijf, roept de vraag op welke rol de media eigenlijk spelen in de huidige maatschappelijke onrust.

 11. Marcel

  Op de Biltstraa,t aan het begin, staan 5 BOA’s te bekeuren iedere 10 min 1 fietser die telefoon vasthoud. Soms een brommer die nog over het fietspad scheurt. Wat ik daarmee bedoel? Gewoon meer rondrijden, BOA’S op je stille brommertje en kijken wat er in de stad gebeurd? Zo simpel maar geen prioriteit?

 12. RABE

  Doe dat lekker op je eigen huisdeur.
  De dader heeft waarschijnlijk nooit hulp nodig.
  Deze persoon mogen ze op de stoep van instanties laten wachten tot er echt iemand beschikbaar is voor hulp.
  Wat een miskukel.

 13. Kaat

  Zijn er geen camerabeelden?

 14. Katja

  Malloot.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).