Tekening Keith Haring voor oud-student HKU verkocht voor bijna 9.000 euro Tekening Keith Haring voor oud-student HKU verkocht voor bijna 9.000 euro

Tekening Keith Haring voor oud-student HKU verkocht voor bijna 9.000 euro

Tekening Keith Haring voor oud-student HKU verkocht voor bijna 9.000 euro
Beeld: NRC Veilingen
Een oud-student van de HKU heeft een tekening van de wereldberoemde kunstenaar Keith Haring voor 8.900 euro verkocht. Haring maakte tijdens een gastcollege in 1986 in Utrecht voor iedere aanwezige student een uniek kunstwerkje.

Een oud-student van de HKU heeft een tekening van de wereldberoemde kunstenaar Keith Haring voor 8.900 euro verkocht. Haring maakte tijdens een gastcollege in 1986 in Utrecht voor iedere aanwezige student een uniek kunstwerkje.

Haring (1958-1990) was in 1986 al wereldberoemd. Desondanks verschenen er minder dan tien studenten bij het gastcollege op de HKU. Vermoedelijk speelde het tijdstip mee, het was namelijk op een vrijdag aan het eind van de dag.

De kunstenaar uit de Verenigde Staten besloot om voor iedere aanwezige student een unieke tekening te maken op een A4-tje. Eén van die kunstwerken is dinsdag door het Amsterdamse NRC Veilingen verkocht voor 8.900 euro. Het A4-tje was op vier punaisegaatjes na zo goed als ongeschonden.

(Tekst loopt verder onder afbeelding)

De verkochte tekening

Lift

Na het gastcollege op de HKU besloot Haring om nog een kunstwerk te maken in het gebouw. Op de deuren van de lift spoot hij met graffiti twee figuren. Niet iedereen kon dat echter waarderen. Toen de conciërge zag wat er gebeurde sprintte hij de hal in om ‘die vent te stoppen die de lift aan het ruïneren was’. Studenten zagen wat er gebeurde en legde uit dat het om een wereldberoemde kunstenaar ging.

Maar daarmee was het werk op de lift nog niet veiliggesteld. Iets later trof een schoonmaker de twee figuren aan op de lift en die persoon dacht dat het om graffiti van studenten ging. Na flink schrobben lukte het om het om één van de hoofden te verwijderen. Toen vond de schoonmaker het welletjes en besloot de rest te laten zitten.

Uiteindelijk heeft het werk 17 jaar lang op de liftdeuren gestaan. Weliswaar niet zoals Haring bedoelde, er ontbrak namelijk een hoofd.

8 Reacties

Reageren
 1. Inez

  Ik weet dit nog goed. Ik zat toen op de Kunstacademie maar miste Keith Haring op een haar na. Ik dacht eerst dat er een lezing was over hem, want ik kon me niet voorstellen dat hij er echt zou zijn. Hij gaf zijn lezing in het lokaal naast me. Maar ik mocht de klas niet uit want ik had een beoordeling. Ik heb er eeuwig spijt van dat ik niet toch de klas uit ben gelopen.

 2. eemke

  ik was er bij en heb nog een klein tekeningetje van hem in mijn agenda van toen staan…. ook op mijn jas heeft hij toen iets getekend maar die heb ik helaas net meer…

 3. Marcel Gieling

  Wat een mooie voltreffer

 4. Pee

  Ik kan beter tekenen .

 5. Bromsnor

  @Pee, verkopen!

 6. Hans

  @ Pee
  Laat zien!

 7. Patrick Dorrestein

  Ik was er ook bij. Best benieuwd wie er nog meer waren, ik weet van Greet Egbers en Tirso Frances. Kleine reünie? Patrick 0681690602

 8. Ilse

  De Keith haring is er nog steeds, inmiddels al 35 jaar. Jarenlang met weggevaagd hoofd. In 2005 gerestaureerd door conservators van het stedelijk museum Amsterdam. Maar nog steeds siert dit werk de lift.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).