Tientallen Utrechters zien Sywert-vliegtuigje over de stad vliegen Tientallen Utrechters zien Sywert-vliegtuigje over de stad vliegen

Tientallen Utrechters zien Sywert-vliegtuigje over de stad vliegen

Tientallen Utrechters zien Sywert-vliegtuigje over de stad vliegen
Foto: Mattijs Glas
Boven Utrecht vloog donderdagmiddag een vliegtuigje met een opvallende banner. Via sociale media laten tientallen Utrechters weten het reclamevliegtuig met de tekst ‘9 miljoen!! Bedankt Sywert’ te hebben gezien.

Boven Utrecht vloog donderdagmiddag een vliegtuigje met een opvallende banner. Via sociale media laten tientallen Utrechters weten het reclamevliegtuig met de tekst ‘9 miljoen!! Bedankt Sywert’ te hebben gezien.

Ook boven andere grote steden zijn vliegtuigjes met deze tekst gezien. Het is niet duidelijk of het gaat om één of meerdere vliegtuigen. Ook is vooralsnog onbekend wie er achter de actie zit.

De tekst op de banner die achter het vliegtuig hangt verwijst naar de omstreden mondkapjesdeal die Sywert van Lienden sloot. Hij zou aan de deal 9 miljoen euro hebben verdiend, terwijl hij zelf meermaals heeft aangegeven de mondkapjes uit liefdadigheid ter beschikking te stellen.

34 Reacties

Reageren
 1. guus

  Als het vliegtuig is geland stuurt Sywert de rekening naar het ministerie van VWS.
  Alvast bedankt.

 2. Scherpschutter

  Links en idealisme. Als het puntje bij het paaltje komt elleboogt de ‘sociale’ Maarten van Rossum zich door een rij kuchende tachtigers om als eerst een shotje te krijgen en graait Sywert van Linden zich helemaal ongans na wat leugentjes om bestwil omtrent zijn activiteiten.

  Onder de streep zijn we allemaal genadeloze egoisten. Sommigen hebben alleen bizarre moeite met dit erkennen.

 3. Peter Utreg

  @Scherpschutter Sywert links? Die is lid van het CDA. En dat van Van Rossum bleek een hoax. Je vizier staat niet zo scherp vandaag.

 4. Justin

  Trolschutter trolt onder elk artikel dat “links” kwaardaardig is. Gewoon negeren.

 5. erwin

  Dat @SS Sywert links noemt, zegt wel iets over zijn eigen politieke positie.

 6. BW

  Saillant detail: die laatste twee tweets zijn geliked door niemand minder dan… Sywert van Lienden. Die kerel is alle gêne inmiddels wel voorbij.

 7. Duizenden doden

  Sewert van lienden cda
  De mondkapjesoplichter
  Het hele land in de stress
  Ziekenhuizen in paniek
  Bijna code zwart
  Duizenden doden
  Nou dacht sewert van lienden cda,,,,,hier is wat te graaien
  Hier ga ik effe grof de boel oplichten

 8. Nina

  Roeptoeteren dat je je omniet inzet voor mondkapjes en er vervolgens 9 miljoen aan overhouden.

  Moreel verwerpelijk, maar vast niet strafbaar. Hij heeft alleen maar gelogen en dat is geen criminele activiteit. Mss moeten we dat nog eens heroverwegen; scheelt een hoop geroeptoeter…..

 9. Kadoendra

  BW 3/6/2021 – 15:49

  Die gast zit nu zo enorm onder de stront dat het mij niet zal verbazen dat hij nu razendsnel afstand heeft gedaan van die 9 miljoen.

 10. Jeroen

  Als je de leestekens goed bekijkt zie je dat dit juist een bedankje van Siewert zelf is!

 11. Arjan Verhoeven

  Ik ben eigenlijk wel blij met de fatsoenlijke mondkapjes die ik dankzij Sywert kon kopen via non-profit Hulptroepen.nu. Een hoop zorgpersoneel is dat ook.

  Er zijn waarschijnlijk tienduizenden mensen niet ziek geworden of erger, dankzij Sywert.

  Het kan me echt niet boeien dat hij naast Hulptroepen ook als bedrijf aan VWS heeft geleverd en daar, oh gruwel, aan verdiend heeft.

 12. Uuutje

  @ Kadoendra

  Nee hoor. Hij heeft juist verklaard die 9 miljoen heel hard nodig te hebben, omdat hij niet snel meer ergens aan de slag kan wegens imagoschade. Een echt neo-liberaaltje pur sang, die nog nooit een andere baan heeft gehad dan er 1 als ambtenaar en als vanaf zijn pubertijd politiek actief is. Iemand die echt in een bubbel zit zeg maar.

  Iemand die in de politiek heeft geleerd hoe vriendjespolitiek en het elkaar toespelen van opdrachten werkt. Ook hoe je bovendien de belastingbetaler oplicht en de indruk geeft dat jij het goed voor hebt met de wereld. Eigenlijk gaat het veel politici, met name die bij het CDA en de VVD, erom hoe je zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld binnen harkt, zonder dat de bevolking dat door krijgt, op kosten van de belastingbetaler en om te eindigen met 12 commissariaten, waar je nog extra op binnen loopt, die je verkrijgt door politiek lobbywerk voor die concerns te verrichten.

 13. Uuutje

  Het is juist rechts (van der Linden is rechts-conservatief> want CDA) die net doet alsof hij een stichting beheert, maar met een geheime BV het werk voor die stichting op zich neemt en er (verborgen) grof aan verdient.

  Het was ook een rechtse HOAX om de linksere (al is PvdA toch echt een middenpartij geworden) van Rossum zwart te maken. Achteraf mocht hij gewoon een telefonische afspraak maken voor een vaccinafspraak, is feitelijk vastgesteld. Zelfs Hugo de J. moest zijn excuses daarover aanbieden.

  Trolschutter, haha.

 14. BW

  @Kadoendra
  Dat is niet wat Van Lienden er zelf over heeft gezegd: “…maatschappelijke bestemming geven, maar of dat volgens plan waargemaakt kan worden is deels afhankelijk van de gevolgen van de huidige verwoestende mediastorm voor de professionele loopbaan van Sywert.”

  Oftewel, of wij (en de media) allemaal heel snel willen zwijgen, anders houdt tante Sywert de knaken allemaal zelf.

 15. Kadoendra

  @Nina

  “Hij heeft alleen maar gelogen en dat is geen criminele activiteit.”

  Jij snapt de essentie van deze zaak niet!

  Sywert van Lienden, een prominent CDA lid die ook mee heeft geschreven aan het verkiezingsprogramma van de CDA, heeft doormiddel van liegen en bedriegen enorm zijn zakken gevuld.

  Overigens was de verkiezingsslogan van het CDA “Nu doorpakken” en daar heeft prominent CDA lid Sywert van Lienden zeer duidelijk gehoor aangegeven!

  https://www.cda.nl/nu-doorpakken-1

 16. GeenStijl@Utrecht 🤫

  Ieder volk krijgt wat het verdient,ook schijnheilige politici …

 17. Ton

  @ Jeroen:
  Een 10 voor begrijpend lezen!

 18. Ton

  @ Peter Utreg, @Justin, @erwin
  Laat hem nou maar.
  Hij baalt er al genoeg van dat hij zelf die 9.000.000 is misgelopen.
  Daar kun je toch een paar leuke autootjes van kopen.
  Maar zeg nu zelf, Siewert heeft (had!) natuurlijk wel een veel betere PR.
  Dat scheelt een hoop.

 19. BW

  @Arjan Verhoeven
  Je dankbaarheid is hartverwarmend, alleen je gezondheid heb je niet te danken aan Sywert van Lienden. Zijn mondkapjes zijn allen afgekeurd, of liggen nog ongebruikt op de plank, dus aan hem heb je niets te danken.

 20. Kadoendra

  @Uuutje 3/6/2021 – 17:45

  De middenpartijen CDA, VVD, D’66 en de PvdA zijn de partijen die meestal Nederland regeren en dus ook bepalen waar het belastinggeld aan uitgegeven gaat worden en dit trekt weer heel veel neoliberale Sywertjes aan die hun partijlidmaatschap misbruiken als een zakelijk instrument.

 21. Roland van der Giessen

  Niemand lijkt de tekst achter het vliegtuig goed te lezen. Er staat een komma tussen Bedankt en Sywert. Hiermee wordt bedoeld aan te geven dat de tekst een dankbetuiging van Sywert zelf is aan de belastingbetaler voor de Eur 9.000.000 die we hem hebben geschonken.

 22. Moniek

  Een beetje normale winst maken, meneer van Lienden, daar is niets op tegen.
  Maar 9 miljoen alleen al voor u, voor een paar uurtjes werk? Daar hebben we een woord voor in het Nederlands.
  Zoals ook voor de schaamteloos exorbitante bonus voor de bestuurders van Booking.com die wij hier als belastingbetalers moeten opbrengen.
  O ja, het woord begint met een g.

 23. Uuutje

  @ Kadoendra

  CDA en VVD zijn allesbehalve middenpartijen, maar rechts-conservatieve ultra-neo-liberale partijen (reagan/ thatcher volgers). De VVD lijkt in niets op de Duitse, Vlaamse en Engelse liberalen, zij staan ver rechts daarvan. Eigenlijk is de VVD rechts-conservatief en is D’66 juist een midden-liberale partij. Echter voeren ook zij op economisch gebied een behoorlijk rechts beleid.

  Christen Unie is een christelijke midden-partij. Het CDA staat daar ver rechts naast.

 24. Anne Marie ten Berge

  @ Scherpschutter: Maarten van Rossem is onterecht als voorkruiper te kakken gezet door minister Hugo de Jonge. Van Rossem en ik zijn van dezelfde leeftijd dus toen de minister had bepaald dat we aan de beurt waren voor een vaccinatieprik hebben wij met honderden andere 75+sers de GGD gebeld voor een afspraak. Het is mij niet gelukt maar van Rossem en ik hoop al die anderen wel. Je bent toch geen egoïst als je opkomt voor je recht(en) en solidariteit?

 25. Arjan Verhoeven

  @BW,
  Sywerts mondkapjes zijn helemaal niet afgekeurd. Hij heeft er miljoenen verkocht via hulptroepen.nu (zonder winst, een stichting). Daarnaast heeft hij ook als bedrijf mondkapjes aan VWS verkocht, en die hebben ze ergens opgeslagen in plaats van, ik noem maar wat, de thuiszorg van mondkapjes te voorzien.

  Mijn gezondheid heb ik (waarschijnlijk) wel degelijk te danken aan de FFP2-mondkapjes die hulptroepen als eerste betrouwbare leverancier sinds augustus aan iedereen verkoopt (en nog langer aan zorginstellingen).

 26. Kadoendra

  Uuutje 4/6/2021 – 13:54

  Bedankt voor jouw aanvulling!

  Overigens lees ik meestal jouw DUIC reacties met veel interesse!

 27. Uuutje

  @ Arjen

  Ik weet niet of je hebt opgelet de laatste 2 weken, maar die mondkapjes waarvan het lijkt alsof die via de stichting hulptroepen.nu verkocht zijn, zijn waarschijnlijk vanuit de BV met de engelse naam verkocht en niet vanuit de stichting en er is dus wel winst op gemaakt.

 28. Arjan Verhoeven

  @Uuutje,

  Ik heb prima opgelet en kan ook de BV en de stichting uit elkaar houden. De BV heeft mondkapjes aan VWS verkocht, met een marge waarvan de minister niet wakker zal hebben gelegen. De stichting verkocht ook mondkapjes, eerst alleen aan zorgverleners en later ook aan particulieren. Gelukkig maar, want dankzij die stichting heb ik sinds augustus altijd een FFP-2 masker op als ik mensen tegenkom. Als iedereen dat nou had gedaan dan was R al die tijd ver onder de 1 geweest en zou een enkele besmetting nu even nieuwswaardig zijn geweest in Nederland als dat het nu is in Australie. Feit is dat dankzij Sywert heel veel mensen niet dood zijn.

  Nu wordt het Sywert verweten dat er uberhaupt geld is verdiend door mondkapjes aan VWS te verkopen. Op elk potlood dat VWS koopt zit een marge, maar als Sywert een marge berekent is hij de risee. VWS heeft in een tijd dat er enorme tekorten waren mondkapjes gekocht, en die vervolgens op een plank gelegd terwijl overal thuiszorgmedewerkers ziek werden omdat de richtlijnen “rekening moesten houden met de schaarste”. En zelfs dat is nu de schuld van Sywert! Ik zie echt enorm uit naar de Andere Tijden van 2040.

 29. BW

  @Arjan Verhoeven
  Niet om een welles-nietes te starten (maar we zijn er nou toch), maar de partij die Van Lienden aan VWS heeft gekocht ligt nog volledig op de plank. Staat in echt ieder artikel dat over deze zaak is geschreven en dat zijn er inmiddels nogal wat.

  Verder buitengewoon knap dat jij de stichting en de BV uit elkaar hebt kunnen houden, want inmiddels is bekend dat zelfs zelfs niet alle medewerkers er van op de hoogte waren dat er ook een commercieel bedrijf actief was.

  https://nos.nl/artikel/2383685-betrokkenen-bij-stichting-van-lienden-wisten-niet-van-commerciele-activiteiten

 30. Uuutje

  @ Arjen Verhoeven

  Als er een commercieel motief was, waarom heeft van Lienden dat dan keer op keer ontkent EN bewust verdoezeld? Zie al het bewijs. Dagekijks komt er meer naar buiten. Zelfs eigen medewerkers vd stichting wisten niets vd BV en zelfs zorgafnemers dachten met de stichting (en niet de bv) zaken te doen.

  Waarom heeft van Lienden zelf geen cent hoeven investeren in de deal, is dat volledig door “ons” als belastingbetaler gedaan en mogen de heren wel de winst in eigen zak steken?

  Waarom negeert het ministerie, en ook andere politieke relaties, zoals een hoge ambtenaar die rechtstreeks onder partijgenoot Hoeksrra werkt, het negatieve advies van het landelijk coördinatiecentrum die zich ernstig zorgen maakte over de prijs, kwaliteit en risico’s? Waarom wordt er geen zaken gedaan met partijen met een bewezen CV, zoals aangedragen door het coördinatiecentrum? Waarom is deze deal via CDA prominenten met hoge posities gedaan die voor de op dit gebied compleet onervaren Sywert kozen en niet voor de op papier logishe inkooporganisaties.

  Waarom wilde de BV niet opgaan in/ samenwerken in het landelijk coördinatiecentrum?

  Waarom moest alles aan deze deal geheim blijven, als eigen voorwaarde van van der Lienden? Waarom mochten zij zelf de kwaliteitstoets vd kapjes doen?

  Waarom zijn er kapjes ingekocht die een gevaar zijn voor de gezondheid?

  Waarom is er bij de 2e en 3e deal gekozen voor een prijs die ver boven de acceptabele marktprijs lag? (Itt de 1e deal die wel door de stichting gedaan is).

  Waarom zijn er mondkapjes aangeschaft die toen al lang niet meer nodig waren? Ook toen lagen alle magazijnen al meer dan vol met miljoenen aan overschot. Ook nu hebben we zonder de kapjes van van der Lienden een miljoenenoverschot.

  Waarom moest deze deal kostte wat kost doorgang vinden?

 31. Nina

  Sywert zei in Buitenhof dat hij de winst die hij maakt met beleggingen gedaan met die bewuste 9 miljoen euro (ons aller geld….) gaat overmaken aan goede doelen. En dan vraag ik mij wel even af wat dan die beleggingswinst precies is; roomt hij daar eerst nog een vergoeding af voor zichzelf?

  Conclusie: hij is voornemens die 9 miljoen lekker zelf te houden met hoogstwaarschijnlijk nog een beetje meer.

  Waarom stuurt zijn bedrijf geen creditnota van 20 miljoen (9 miljoen van hemzelf en 10 miljoen van zijn twee companen) naar VWS?

 32. Kadoendra

  @Nina

  Sywert wil maar niet begrijpen dat aan die 9 miljoen een hele vieze geur hangt en elk zichzelf respecterend goed doel zal hem dit duidelijk maken.

  https://www.nu.nl/binnenland/6137891/kwf-kankerbestrijding-wil-geen-donatie-van-sywert-van-lienden.html

 33. Berend

  Lieve mensen, we vallen over 9 miljoen om dat de dat bedrag begrijpen. Er is nog 5 of 9 miljard zoek. En ook dat is klein geld. Niet voor ons natuurlijk… Maar de aandacht ligt verkeerd.

 34. Emanuel

  Ik begrijp best dat het administratief niet eenvoudig is, om die 9 miljoen terug te storten … Maar als iedere Nederlander Sywert nou eens een tikkie zou sturen voor 54 cent? Dan komt het geld toch weer terug terug bij de belastingbetaler – en Sywert heeft wat om handen, de komende tijd … En misschien kan Hugo of Wopke ons even Sywert z’n telefoonnummer sturen, dat zou wel handig zijn ….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).