Toiletten uit de grond op Mariaplaats en Janskerkhof | De Utrechtse Internet Courant Toiletten uit de grond op Mariaplaats en Janskerkhof | De Utrechtse Internet Courant

Toiletten uit de grond op Mariaplaats en Janskerkhof

Toiletten uit de grond op Mariaplaats en Janskerkhof
Een zogenaamde 'plaskrul' op het Janskerkhof. Foto: Jesse Holweg
Stankoverlast van urinoirs moet binnenkort verleden tijd zijn op de Mariaplaats en het Janskerkhof. De gemeente heeft bekend gemaakt daar ‘uriliften’ te plaatsen. Dat zijn urinoirs die in de grond kunnen verdwijnen en komen in de plaats van de mobiele urinoirs. Ook de Ganzenmarkt en Neude krijgen uriliften.

Stankoverlast van urinoirs moet binnenkort verleden tijd zijn op de Mariaplaats en het Janskerkhof. De gemeente heeft bekend gemaakt daar ‘uriliften’ te plaatsen. Dat zijn urinoirs die in de grond kunnen verdwijnen en komen in de plaats van de mobiele urinoirs. Ook de Ganzenmarkt en Neude krijgen uriliften.

De urinoirs in het uitgaansgebied in Utrecht zijn om overlast van wildplassen door mannen in de uitgaansuren te beperken. “Het grote voordeel van uriliften is dat deze alleen tijdens de uitgangsavonden zichtbaar zijn. Daardoor komt er meer ruimte voor fietsers en wandelaars, is er geen geuroverlast meer en ontstaat een rustiger straatbeeld”, aldus de gemeente.

De uriliften komen op de Mariaplaats en het Janskerkhof. Voor de Ganzenmarkt en de Neude/Voorstraat wordt nog bekeken wat precies de meest geschikte plek is.

15 Reacties

Reageren
 1. Koser

  Vaker schoonmaken kan ook helpen en niet wachten totdat de geur niet te harden is

 2. Cico

  Ik neem aan dat er een beveiliging op zit, zodat de WC niet onder de grond gaat als er nog iemand in zit?

 3. sip

  Het is gewoon gierig dat je als stad geen openbaar toilet hebt, zuinig zuinig.

 4. BdV

  Niet erg dat deze verdwijnen, maar enigszins fatsoenlijke alternatieven voor overdag zijn er amper. En die komen er ook niet met deze urilift.

 5. Nosan

  Uh, moeten vrouwen niet plassen?

 6. Eveneens een Utrechter

  Komen er dan ook plas-opties voor vrouwen?

 7. Peter van Zoest

  Die urilift voor de Mariaplaats was precies een jaar geleden ook al aangekondigd. Uiterlijk begin 2017 zou de voorziening geplaatst worden, zo wist het AD toen te melden op gezag van de gemeente. Benieuwd hoe lang het nu gaat duren voordat het vieze stinkding dat er momenteel nog staat eindelijk verdwijnt.

 8. Constant Coolsma

  Denkt Utrecht ook aan de bejaarde toeristen in de binnenstad? Voor een zo oude stad zou dat toch niet uitzonderlijk moeten zijn? Stel een plattegrondje beschikbaar waarop je kunt zien waar je als oudere wandelaar je behoefte kunt doen.

 9. Michiel

  De technoloog in me zegt afzuiging er op en bacterien zuiveren de lucht, als je die slim af voert. Meer bewegende delen dan 1 ventilator niet nodig……
  Of maak er een VIP van, Ventilated Improved Pit latrine….
  En waar gaan deze krul-jongens heen? Ik zou er wel wat nuttigs mee weten.

 10. Berend

  Slecht idee. Alsof die urinoirs overdag niet gebruikt worden. Heb er zo vaak ‘s middags gebruik van gemaakt wanneer ik er langs kwam. Elke dag de hogedrukreiniger erop zou al een hoop schelen.

 11. Arjan Verhoeven

  Er was toch ooit al zo’n ding op Janskerkhof?

 12. Wim

  En wat komt er voor de vrouwen????

 13. FD

  De Utrechtse oplossing voor problemen zijn altijd “dingen”.
  Problematiek rondom ASW en Kanaalstraat moeten altijd opgelost worden met “dingen”.
  Zoals drempels, slingerwegen etc.
  Terwijl een blinde kan zien dat handhaven dmv handhavers/politie de oplossing is.
  Ook bij dit toilet “probleem” is het heel eenvoudig.
  Elektrokarretjes met een schoonmaker met hoge drukreiniger die zijn eigen wijkje heeft.
  Desnoods taakgestraften.
  Hoe moeilijk kan het zijn ?
  Kunnen die fraaie kruldingen gewoon blijven staan.

 14. vanVliet

  Komen er dan ook toilet opties voor vrouwen? Er wonen namelijk meer vrouwen dan mannen in utrecht.. weer lekker over na gedacht

 15. Toiletadviseur

  Ik wil hier een alternatief voor overdag melden n.a.v. een positieve praktijkervaring: ik heb bij het Janskerkhof een tijdje geleden een vriendin met hoge nood naar het toilet van het NH hotel gestuurd. Wel nog gemeld bij de receptie. Het was geen enkel probleem.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).