UMC Utrecht zoekt 800 reizigers naar verre bestemmingen | De Utrechtse Internet Courant UMC Utrecht zoekt 800 reizigers naar verre bestemmingen | De Utrechtse Internet Courant

UMC Utrecht zoekt 800 reizigers naar verre bestemmingen

UMC Utrecht zoekt 800 reizigers naar verre bestemmingen
Bron: James Gathany/CDC Wikimedia
Het UMC Utrecht zoekt 800 reizigers die dit najaar nog op vakantie gaan voor een onderzoek naar exotische muggen en de ziekten die de beestjes kunnen overdragen. 

Het UMC Utrecht zoekt 800 reizigers die dit najaar nog op vakantie gaan voor een onderzoek naar exotische muggen en de ziekten die de beestjes kunnen overdragen. 

In Nederland zijn exotische muggen geen uitzondering meer. De aantallen zijn nog niet heel groot maar ze worden steeds vaker aangetroffen. De exotische muggen kunnen virussen verspreiden waar mensen ziek van worden.

Onderzoekers van het UMC Utrecht en RIVM willen weten welke gezondheidsrisico’s dat voor Nederland met zich meebrengt. Daarom vragen zij de hulp van reizigers die dit najaar nog naar exotische landen gaan waar deze muggen nu al ziekten als het dengue- en zikavirus verspreiden.

Klachten

Er worden in totaal 800 deelnemers gezocht. De reizigers worden gevraagd om gedurende de reis via een app te registreren of er klachten en symptomen zijn die wijzen op een infectie die mogelijk door een mug veroorzaakt is.

Wanneer er een vermoeden ontstaat van zo’n infectie op basis van de ingevulde klachten en symptomen komt de reiziger in aanmerking voor deel twee; de bloedtest. De deelnemer wordt dan gevraagd bij thuiskomst met een vingerprik eenmalig een beetje bloed af te staan om de aanwezigheid van virussen en antistoffen daartegen in het bloed te bepalen.

Het is de bedoeling om met dit onderzoek het aantal virusinfecties in kaart te brengen onder terugkerende reizigers uit gebieden waar deze muggen voorkomen. Een ziek persoon kan de opgelopen infectie via een muggenbeet weer op een tijgermug overdragen, die vervolgens een ander persoon kan besmetten. Omdat de tijgermug steeds vaker voorkomt neemt de kans op een infectie op deze manier toe. In Zuid-Europa zijn op deze manier al verscheidene uitbraken van Dengue (Madeira, Frankrijk, Kroatie) en Chikungunya (Italie en Frankrijk) ontstaan.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).