Utrecht krijgt een groot springmatras van 14 bij 20 meter | De Utrechtse Internet Courant Utrecht krijgt een groot springmatras van 14 bij 20 meter | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht krijgt een groot springmatras van 14 bij 20 meter

Utrecht krijgt een groot springmatras van 14 bij 20 meter
Een variant van het springmatras gemaakt door de kunstenaar
Op het Berlijnplein kan iedereen vanaf 21 juli op een groot springmatras terecht. Het gevaarte in de kleuren van de vlag van Utrecht wordt daar geplaatst voor een kunstproject. Ook komt er een zwart springkasteel te staan waar iedereen op kan springen.

Op het Berlijnplein kan iedereen vanaf 21 juli op een groot springmatras terecht. Het gevaarte in de kleuren van de vlag van Utrecht wordt daar geplaatst voor een kunstproject. Ook komt er een zwart springkasteel te staan waar iedereen op kan springen.

De Belg Michel DeWilde is door Raum op het Berlijnplein gevraagd om een expositie te organiseren. Zijn eerste project is SummerPlay, een expositie die in het teken staat van ‘de noodzaak van speelsheid binnen stedelijk ontwerp’.

DeWilde is in Utrecht onder andere bekend als de curator van de Triënnale Brugge waar hij medeverantwoordelijk was voor de enorme plastic walvis, die nu uit het water verrijst naast TivoliVredenburg.

SummerPlay

“Met SummerPlay willen we laten zien hoe belangrijk en relatief eenvoudig het kan zijn spel toe te voegen aan de stedelijke omgeving. Zeker in een zeer gestructureerde en maakbare omgeving als Leidsche Rijn. We dagen volwassen en kinderen uit in eigen omgeving van hun vakantie te genieten en Leidsche Rijn Centrum opnieuw en op speelse wijze te ontdekken. De ‘staycation’ in optima forma”, aldus DeWilde.

(Tekst gaat door onder afbeelding)

Het springkasteel van Tom Dale

Naast het grote springmatras van 14 bij 20 meter van de Amerikaanse kunstenaar Jennifer Rubell komt ook het zwarte springkasteel van de Londense kunstenaar Tom Dale naar Leidsche Rijn. Het kasteel verwijst naar het Londense Houses of Parliament en nodigt publiek uit om letterlijk in een gebouw van de overheid te springen.

Deze twee nieuwe werken worden geplaatst bij de werken die al staan op het Berlijnplein. De opening van de expositie met het springmatras en springkasteel is op 21 juli. De werken zijn overdag van 12.00 tot 20.00 uur vrij toegankelijk.

14 Reacties

Reageren
 1. Don

  Gaan we nu kunstenaars invliegen om op een springkussen te kunnen springen. Geld klotst blijkbaar tegen de plinten in utrecht.

 2. Emma

  Een zwart springkasteel, midden in de zomer. :’)
  Dat zal lekker branden.

 3. Dakhaes

  En wat kost dat? 2 miljoen?

 4. Martin Utrecht

  Wat zijn we weer zuur met zijn allen

 5. Een utrechter

  Hoe staat het met de veiligheid voor de springende kinderen

 6. Jasper

  @ Don, Dakhaes en andere zuurpuimen: Oh nee! Leuke dingen kosten geld! Wat erg!

 7. Don

  Ja @Jasper leuke dingen koste geld en daar heb ik totaal geen problemen mee. Maar als ze teveel geld kosten heb ik daar wel problemen mee zeker als het gemeenschap geld is dat we met z’n allen op moeten brengen. Om nu een springkussen van een Amerikaanse kunstenaar hier neer te zetten gaat vast iets meer kosten dan het onderstaande kasteel springkussen op de onderstaande site die ook nog een opvallend gelijkenis vertoond met het springkussen van de Amerikaanse kunstenaar. Als DUIC nu eens achterhaald wat de kosten zijn van het Tom Dale Springkussen feestje kunnen we kijken of we veel meer leuke dingen kunnen doen met dat geld.

  https://www.springkussenverhuur-utrecht.nl/wp-content/uploads/sites/21/2017/10/Springkussen-Paleis-met-Glijbaan.jpg

 8. Scherpschutter

  @Een utrechter 19/6/2019 – 7:44

  Daar is het niet best mee gesteld. Springkussens blijken het helemaal zat te zijn om maar tegen wil en dank door kinderen mishandeld te worden. Ze schijnen een alliantie gesmeed te hebben, met intentie om zoveel mogelijk kinderen te bezeren. Massaal worden de kindertjes eraf gelanceerd. Zelfs de op last van de Gemeenste geïnstalleerde rubberen tegels in een straal van 100 meter rondom het springkussen schijnen geen soelaas meer te bieden…

  En bleef het daar maar bij he… Naar verluidt zijn enkele springkussens zelfs ‘rogue’ gegaan en laten ze kinderen helemaal verdwijnen. Het is behoorlijk tragisch en schokkend allemaal.

  Het is niet meer wat het ooit is geweest met springkussens. De dagen dat een springkussen gewoon een ding was waar kindertjes lekker zorgeloos op konden springen met hooguit een paar blauwe plekken tot gevolg liggen achter ons in ieder geval. Het is nergens meer veilig…

 9. herman

  Op het Berlijn plein kan alles! Bijna alles, voorwaarde is wel dat het kitsch is.

 10. Weg met de middelmaat!

  Ben het zeker eens met Herman; daar mag werkelijk alles. Maar noem het niet alleen kitsch. Kitsch als stijl kan zeker grappig, spannend en zelfs kritisch zijn. Hetgeen Raum bijna keer op keer neerzet is echter geen kitsch; dit is een soort Vinex-kunst/Insta-art van een laag tot een middelmatig niveau. Op deze manier worden alle vooroordelen over Leidse Rijn/ Vinexlocaties iedere keer weer bevestigd.
  Leidse Rijn: kom eens in actie tegen deze middelmatigheid!
  Durf eens een echte curator voor landschapskunst te boeken, en als je dat niet durft, vraag eens een museum( misschien aan de andere kant van het kanaal?)

 11. wollie

  ik wil op date met scherpschutter

 12. w

  als ik lees: plein en kunstenaar, krijg ik een vredenburg deja vu

 13. Patrick

  100 meter veilige zone rond springkussens?
  Scherpschutter is wat aan de zware kant ?
  Normaal zou 10 meter genoeg moeten zijn.
  Mits met helm en een veilig soort sumo worstelaar pak.
  Die zelf niet stuiterbaar mag zijn.
  Met temperaturen boven de 25 graden. Verboden gebied.
  Doe maar fonteinen overal, die zijn toch veilig?

 14. Massegast

  Misschien heb ik iets gemist, maar in welke stad is bovenstaande foto genomen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).