Utrecht wil met nieuw actieplan aantal dakloze jongeren terugdringen | De Utrechtse Internet Courant Utrecht wil met nieuw actieplan aantal dakloze jongeren terugdringen | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht wil met nieuw actieplan aantal dakloze jongeren terugdringen

Utrecht wil met nieuw actieplan aantal dakloze jongeren terugdringen
De daklozenopvang in Utrecht. Archiefbeeld DUIC
De gemeente Utrecht wil als deelnemer aan een landelijk actieplan het aantal dakloze jongeren terug gaan brengen. Samen met 11 andere gemeenten doet Utrecht mee aan de pilot voor een nieuw actieprogramma van het ministerie van Volksgezondheid.

De gemeente Utrecht wil als deelnemer aan een landelijk actieplan het aantal dakloze jongeren terug gaan brengen. Samen met 11 andere gemeenten doet Utrecht mee aan de pilot voor een nieuw actieprogramma van het ministerie van Volksgezondheid.

De pilot begint in juli en duurt tot eind 2021. Utrecht gaat zich richten op een groep van ongeveer 30 dakloze jongeren en kwetsbare jongeren die een verhoogd risico lopen om dakloos te worden, in de leeftijd van 16 tot 27 jaar.

De jongeren en jongvolwassenen krijgen hulp op het gebied van inkomen, school en werk, sociaal netwerk en welzijn. Ze worden gekoppeld aan een coach, die fungeert als een schakel tussen de jongere en de instanties, en een ‘Belangrijke Ander’ – een vertrouwenspersoon uit het netwerk van de jongere.

De ‘Belangrijke ander ‘ zou zich langere tijd aan de jongere moeten binden en helpen om zelfstandiger te worden, door aanwezig te zijn bij belangrijke momenten.

Kwetsbare en dakloze jongeren

Behalve op daklozen richt het programma zich ook op de begeleiding van groepen jongeren die een verhoogd risico op dakloosheid lopen. Dit zijn bijvoorbeeld jongeren die op het punt staan een opvang te verlaten, of vanwege hun afkomst of seksualiteit kwetsbaar zijn. De gemeente wil onder andere dat er voor hen gekeken wordt naar betaalbare woonruimte.

Behalve Utrecht doen er landelijk nog elf andere gemeenten mee aan de pilot, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het actieplan komt voor uit de ambitie van het ministerie om in de toekomst geen enkele jongere langer dan drie maanden op straat te laten leven.

5 Reacties

Reageren
  1. Hadjememaar

    In een welvarend land als het onze horen kwetsbare jongeren niet op straat terecht te komen. Ik ben blij dat de politiek dat inziet en er wat aan doet. Ik zou alle reaguurders hier willen aanmoedigen om coach of “belangrijke ander” van een kwetsbare jongere te worden. Ik heb dat ook een jaartje gedaan, zeer leerzaam en het maakt je nederig.

  2. Koel Hoofd

    Iemand ouder dan 21 jaar is volgens de weg een volwassene, geen jongere waarmee mensen onder de 18 jaar worden bedoeld.

  3. cas

    Dus ipv dat instanties eens beter gaan samenwerken, wordt er een coach ingezet die de schakel moet vormen… Handig als iemand met kennis en verstand dit bij elkaar kan brengen, maar geeft natuurlijk wel het “echte” probleem weer waar mensen tegenaan lopen die hulp nodig hebben.

  4. Krakeling

    Belangrijk dat is zeker maar er zit ook een vreemd luchtje aan. Met voldoende stempeljes bij kwetsbaar-dakloos-jongere-dakloos-geaardheid wordt er uiteindelijk een leuk huisje voor je geregeld op een a-locatie. Een braverik met opleiding en baan kan zelfs met een inschrijfduur van 12 jaar nergens terecht.

  5. Anne Marie ten Berge

    Inderdaad @ hadjememaar. Maar misschien omdat 300.000 families moeite hebben rond te komen en dus geen welvaart kennen, zou het zomaar kunnen dat ook hun jongeren geen welvaart in het geluk kennen en op straat komen te staan. Overigens: De foto toont een de beddenrangorde in de Sleep-inn. een noodopvang voor dak-en thuislozen die structureel te weinig slaapplaaten biedt. Het beleid is overgegaan van GroenLinks naar de ChristenUnie: maar blijft: Geld-en zorgenloos.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).