‘Utrecht moet onderdeel worden van Nieuw-Amsterdam’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Utrecht moet onderdeel worden van Nieuw-Amsterdam’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Utrecht moet onderdeel worden van Nieuw-Amsterdam’

‘Utrecht moet onderdeel worden van Nieuw-Amsterdam’
De vier grote steden van Nederland moeten worden samengevoegd tot één grote stad: Nieuw-Amsterdam. Althans, dat staat in een advies van internationaal vastgoedadviseur Cushman en Wakefield. Hiermee zou de regio veel sterker staan op het economische wereldtoneel.

De vier grote steden van Nederland moeten worden samengevoegd tot één grote stad: Nieuw-Amsterdam. Althans, dat staat in een advies van internationaal vastgoedadviseur Cushman en Wakefield. Hiermee zou de regio veel sterker staan op het economische wereldtoneel.

Vanochtend om 10.30 uur werd het adviesrapport aangeboden aan Jan van Zanen. Van Zanen is naast burgemeester van Utrecht tevens voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Het bedrijf, Cushman en Wakefield, wil debat en onderzoek naar één stad in de Randstad. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht moeten onderdeel worden van Nieuw-Amsterdam, een stad met 7 miljoen inwoners.

Volgens Jeroen Lokersen, topman van Cushman en Wakefield, is dat een logisch gevolg van een veranderende wereld. “In de toekomst zal het minder gaan over landen en historische stadsgrenzen, maar veel meer over economische regio’s”, vertelde hij bij BNR Nieuwsradio. “Daar is regie en bestuur voor nodig, en dat kan het beste vanuit één stad.” Het bedrijf wil onder andere dat de verschillende steden gaan samenwerken op het gebied van city marketing.

Door het advies aan te bieden aan burgemeester Jan van Zanen wil Cushman en Wakefield het debat aanwakkeren om Nederland sterk te houden op het economische wereldtoneel. Lockersen: “Los van elkaar hebben Nederlandse steden onvoldoende slagkracht, maar door de krachten van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag én Eindhoven echt te bundelen tellen we internationaal mee.”

45 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Ja, daháááág !

 2. Jasper

  Lekker slimme naam dat Nieuw-Amsterdam, daarmee schreeuwt iedereen in Rotterdam, Den Haag en Utrecht al bij voorbaat Neeeeeeeeeeeee!

 3. Pieter

  Och heten die 4 steden bij elkaar niet gewoon al Nederland?

 4. Bill

  Uiteraard een idioot plan! Wat denken die Amerikanen wel, hier even de boel op z’n kop zetten.

 5. Karenlee

  Wat een onzin. Nederland heeft zich prima weten “sterk te houden” op het economische wereldtoneel en international “mee te tellen” sinds de Gouden Eeuw. Voor zo’n klein land hebben we bijzonder veel globale impact en aanzien. Maar ja… Cushman + Wakefield moeten natuurlijk iets verzinnen om meer pandjes te kunnen slijten.

 6. EchtUtrechtse

  Ja lachen en dan een FC Nieuw-Amsterdam….
  Ik zie ze al schuimbekken bij de Galgenwaard en De Kuip.

 7. Piet

  Misschien kan Amsterdam onderdeel worden van groot Utrecht.

 8. Mar

  Er is in Drenthe al een dorp genaamd Nieuw-Amsterdam. Krijgt die dan ook een nieuwe naam??

 9. Johan

  Nieuw-Amsterdam ligt toch in Drenthe in de buurt van Emmen?

 10. chiel

  laten we het dan gewoon de randstad noemen

 11. Cico

  Ah, na ‘Little Amsterdam’ (Edam) en ‘Amsterdam Beach’ (Zandvoort) gaan we de hele regio maar gewoon Nieuw Amsterdam noemen. Waar maken die boertjes zich toch druk om nietwaar?

 12. Cico

  Oud idee trouwens. Om de zoveel jaar komt er weer een bobo die het concept ‘Randstad’ opnieuw uitvindt. De naam ‘Randstad’ komt daar dus letterlijk vandaan, maar deze Amerikaan heeft er een keer een naam aangegeven: Nieuw Amsterdam. Alle Utrechters en Rotterdammers vinden dat fan-tas-tisch!

  De rest kent hij toch niet. En hij is blijkbaar ook niet bekend met de sterke identiteit en eeuwenoude geschiedenis van al die andere steden in de Randstad, waar busladingen toeristen op afkomen. “Nee, kijk vooral naar dit businessmodel waar je in theorie beter kunt concurreren met andere grote steden in de wereld. Want dat willen jullie!”

  Hij kent ook de geschiedenis van de naam ‘Nieuw Amsterdam’ niet, nota bene de voorganger van New York dat door de Engelsen werd ingenomen na een verloren koloniale oorlog. “Geschiedenis is ook maar een saai vak he, is niet geeneens een wetenschap. Maar kijk nog even naar deze economisch modellen. Mooi curve heeft die lijn, gaat recht omhoog. De factuur komt later wel.”

 13. Henk

  Nieuw-Amsterdam bestaat al en ligt in Drenthe…

 14. Nina

  Dat gebied heeft al een naam: DE RANDSTAD.

  Het is zoiets als de UITHOF een nieuwe naam geven;
  onnodig, ongewenst en ongebruikt…..

 15. Michiel

  Wie heeft om dit advies gevraagd en waarom krijgt dit bedrijf zomaar de mogelijkheid om dit ongevraagde advies met veel media-hoempapa aan onze burgermeester aan te bieden. Wie denken ze wel niet dat ze zijn? Dit is gewoon een pure marketingstunt voor Cushman en Wakefield. Snap niet dat de gemeente en burgermeester in zoiets meegaat door het nog aan te nemen ook.

 16. BozeWolf

  Laten we die grote stad… “De Randstad” noemen.

  Waar kan ik aftikken?

 17. @UtrechtseSjoerd

  Ik heb wel tien keer op mijn kalender gekeken. Het is echt geen 1 april.

 18. Thijs

  Tja, Den Haag en Rotterdam zijn al bijna aan elkaar gegroeid via Delft e.o. Dat hebben Amsterdam en Utrecht minder.
  Alhoewel het bijv. met de trein vanuit Utrecht naar Bijlmer Arena even lang duurt als vanuit Amsterdam Centraal…..Rond de 15min.

 19. w

  Dat gaat natuurlijk nooit gebeuren, denk je echt dat iemand in (met name) Rotterdam dat ziet zitten haha

 20. w

  Het allergrootste voordeel is dat je direct ook die eredivisie hierdoor kunt opheffen!

 21. Berend

  Pieter, Misschien is Randstad een beter idee.
  Radio 1: We gaan naar de Randstad ArenA waar Ajax Randstad (Ajax Amsterdam) speelt tegen FC Randstad (FC Utrecht).
  Radio 1: We gaan naar de Randstadse Kuip… (Rotterdamse Kuip)
  O, o, Randstad, mooie stad achter de duinen… (O, o, Den Haag, mooie stad achter de duinen)
  Ik vraag me nu af of het wel een goed idee is om er 1 grote stad van te maken.

  Thijs, volgens mij is Utrecht ook aardig op weg om richting Amsterdam te groeien. Zonder Maarsen is het misschien 15 km wat er tussen Utrecht en Amsterdam zit. Als je Maarsen meetelt kun je daar 2 km van aftrekken. Het enige nadeel is dat er wat water tussen Utrecht en Amsterdam zit (Loosdrechtse Plassen en Vinkeveense Plassen). Trouwens, de Amsterdamse wijk Gein zit op het randje van de provinciegrens.

  Ik zou er niet gek van opkijken als het echt gebeurt. Er komen nog steeds meer mensen vanaf het platteland richting de Randstad dan andersom. En dus zullen er in de Randstad meer huizen gebouwd moeten worden. Met als gevolg dat plaatsen aan elkaar gaan groeien.

 22. s1m0n

  Ik denk dat er qua bestuurlijke effeciency wel wat winst te behalen is om de randstad samen te voegen. Alhoewel ik de bestuurlijke dwalingen van Amsterdam uiteraard niet benijd.
  Nieuw Amsterdam klinkt beetje te marketing en ligt dat niet ergens aan de Hudson Bay…

 23. Sjonge

  Let wel: vastgoedadviseurs.

  Je weet wel, die snelle jongens die het toch al feitelijk voor het zeggen hebben in Uutje en de politiek in hun macht hebben.

 24. Paul

  Iedereen buiten A’dam schreeuwt nu moord en brand. Maar als het randgemeenten van grote steden zijn, zoals bv. Vleuten/de Meern dan vinden we hun protesten maar gezeur.
  Wordt er binnen de kortste keren geannexeerd.
  Dus hoe hypokriet zijn we?

 25. Yoshua

  Projectontwikkelaars en vastgoedboeren die weten wat goed voor de inwoners is.
  De slager die zijn eigen vlees keurt.

 26. Frits

  Stel je voor dat de voorman van een Nederlands bedrijf naar de burgemeester van Washington d.c. gaat om te vertellen dat het nu echt tijd wordt dat Washington gaat fuseren met de omringende voorsteden .

  Ik denk dat de Nederlander op een.platte wagen wordt rondgereden.

 27. nina

  @Frits ???

 28. lammy prins

  laten ze eerst maar eens hun topografie van Nederland maar eens goed leren nieuw Amsterdam bestaat al heeeel lang gezellig dorpje in drente

 29. Rob van der Hilst

  HiHiHiHaHaHa! Een prima p.r.- & promotiestunt van en ten behoeve van dat internationale vastgoedbedrijf Cushman en Wakefield. En dit allemaal onder de
  1990er jarenvlag ‘it’s the economy, stupid’ (campagneyell van Bill Clinton).
  Ben benieuwd hóe de VNGvoorzitter maar toch vooral burgemeester vaan Utrecht Jan van Z. zich hieruit gekletst heeft.

  Maar hier is een beter idee: bekijk de landkaart van Nederland, aanschouw de grote stedensituatie ervan, kom tot de volgende conclusie en formaliseer dit dan op wettelijke basis, met alle buitengewoon gunstige sociale, culturele en economische gevolgen van dien.

  Hier komtie: Amsterdam is dan de (heel mooie!) noordwestelijk gelegen buitenwijk van ‘s lands stralende diamant Utrecht; Den Haag en Rotterdam de twee westelijk gelegen buitenwijken, Den Bosch de meest zuidelijke en Arnhem de meest oostelijke. Hupsakkee, klaar.

  Dit lijkt niet maar het IS de beste oplossing voor het probleem dat de brave luitjes van Cushman en Wakefield aan de orde hebben gesteld.

  Nog wat: Jan van Z. moet wel de beste burgemeester zijn van alle eerste burgers die Utrecht in 896 bestaansjaren heeft gehad. Zeker weten!

 30. Frits

  Beter plan. Laten we heel Nederland samenvoegen tot één stad. Die stad noemen we het Koninkrijk der 12 Verenigde Provinciën. De stad krijgt één bestuur dat onder leiding van iemand die we minister-president noemen, zetelt in een stadsdeel met de naam “Den Haag”. De stadsdelen krijgen historische namen als “Utrecht”, “Amsterdam” en “De Ronde Venen”. De stadsdelen krijgen een bestuur, dat ééns per vier jaar wordt gekozen door de inwoners van het stadsdeel. Er is een figuur die “burgemeester” wordt genoemd. Die wordt niet gekozen, maar op schimmige wijze “benoemd”. De stadsdelen zijn verantwoordelijk voor zaken als verkeer, scholen, welzijn en woningbouw. Omdat er ook dingen zijn die groter zijn dan de stadsdelen, zoals het vervoer op regionaal niveau, maken de stadsdelen onderdeel uit van een superregio. Voor het gemak volgen de grenzen van de superregio’s de grenzen van de historische provincies.

 31. Viktor Fedora

  Vastgoedboeren zien hun kans schoon om weer meer beton te gieten. Denk aan Bredero, jaren ’60. Utrecht opstoten in de vaart der volkeren? Singels dicht en betonrot. Ik dacht altijd dat goed bestuur begint bij decentralisatie – en goed delegeren. Vooral geen machtscentra oppompen – Graaimans en NepotiPiet liggen al likkebaardend op de loer.

 32. Toine Goossens

  Dit is om nieuwe werkgelegenheid uit de aankomende groeisectoren te stimuleren een uitstekend idee. Internationaal zit de groei bij bedrijven die wereldwijd medewerkers in dienst hebben of inhuren. Die groei gaat enorm snel. Voor die bedrijven is Amsterdam een veel logischer vestigingsplaats dan Utrecht, terwijl Utrecht voor die bedrijven juist veel aantrekkelijker is.
  Schiphol, Amsterdam, is daarin het toverwoord. Heel de wereld weet dat te liggen. Schiphol levert geen associaties met Utrecht op, ook niet met Randstad. Hernoem de Randstad in greater Amsterdam en een groot deel van het imago probleem van de Randstad is opgelost.
  Een fusie is daar niet voor noodzakelijk.

 33. GGB

  Het is een plan waar ik al 20 jaar voor ben. Heel de randstad is nu al gewoon éen stad. Het geeft veel lucht voor lightrail verbindingen, bestuurlijk ook veel aantrekkelijker en voor handel met het buitenland is het ook simpeler.
  En hoe je het beestje noemt? Dat doet er niet toe, geef het een nieuwe naam zoals eerder gebeurd is met bij elkaar geveegde dorpen en steden en schrijf een wedstrijd uit. De wijken kunnen dan de oude namen houden: Utrecht-Tuindorp en Amsterdam-Bijlmer om eens een paar te noemen. Groot denken is altijd beter dan klein. En de werknaam Nieuw-Amsterdam is door de elders genoemde plaats in Drenthe een slechte keus.

 34. Rob H.

  Utrecht, bestaande uit Utrecht Binnen, Utrecht Noord, Utrecht Zuid, Utrecht aan Zee en Utrecht Haven

 35. Pachu

  Nou laten we dat nou niet doen!
  Wie verzint zoiets???

 36. maarten van den oever

  Cushman lanceert zoiets niet uit zichzelf. Welke partijen er precies achter zitten is natuurlijk niet bekend, maar dat het uit VVD hoek komt en van het grotere bedrijfsleven is logisch. Dan richt men zich tot de huidige VVD-burgemeesters, oefent onder tafel wat druk uit , en als er dan een nieuw bestuursorgaan ontstaat is de lokale lastige democratie weer wat verder uitgeschakeld en noemt men het bestuurlijk ‘sterker’. Het is een typisch ‘Rutte’- plan, waar de hekel aan de lokale bevolking en de voorrang voor de macht van de aandeelhouders en vermogensbezitters vanaf spat.

 37. Jan de Groot

  4 mooie steden is belangrijker dan 1 onleefbare stad en denk nou eens niet alleen aan de “economische voordelen” , als die er al zijn, maar aan de leefbaarheid voor de inwoners! We blijven zo toch aantrekkelijker voor evt. toeristen.

 38. Harry

  Dit is is oud oud denken. De toekomst is lokaal en circulair gemaakt en gekocht. Dat snappen ze over een tijdje wel wanneer hun beton weer leegstaat.

 39. Robert Dorsman

  Wij noemen Amsterdam al vele jaren Utrecht-Noord.

 40. Luuk Upuuk

  O jee ik hoor de kruikenzeikers al zeuren dat ze ook mee willen doen en dan komen de Drechtsteden en voor je het weet zijn we door die maffe amerikanen in een burgeroorlog verzeild geraakt….

 41. Cico

  Robert Dorsman: je noemt het Utrecht-Noord? Onder mijn vrienden noemen we het die slechte Utrechtse buurt

 42. Steve

  Amsterdam?
  Woar leg dat dan?

 43. Barry

  En de VS worden onderdeel van Groot Noord-Korea.

 44. e. giljam

  Whoooh, voeg alle Festivals (A’dam, R’dam, den Haag en Eindhoven) bij die van Utrecht………..en we komen aan werken niet meer toe;
  het Hele jaar Feest!

  Cushman en Wakefield adverteren op hun website met nog een bijzondere talent: ze helpen clienten veranderingen aan te brengen
  in de manier waarop ‘mensen werken, winkelen en Leven’!
  Daar zullen ze in Nederland nog een hele kluif aan hebben.
  Maar daar hebben we Jeroen Lokerse voor, meerdere malen aangeduid als “Head of the Netherlands” ; over veranderingen gesproken.

 45. Frits

  @Toine Goossens,
  De hamvraag is waarom het zo belangrijk is allerlei hoofdkantoortjes te vestigen. Amsterdam en Rotterdam vinden dat reuze interessant, maar veel banen levert het allemaal niet op. De prestigieuze verhuizing van Unilever naar Rotterdam levert Rotterdam wel 50 banen op. Wow! Bij Facebook in Amsterdam is weinig meer dan een brievenbus. Laat ze in Amsterdam maar lekker interessant doen met hun “vestigingsklimaat”. In Utrecht halen we wel de écht interessante, maar niet leuk klinkende, werkgevers binnen. Denk ook even aan het grote kantoorpand aan de Graadt van Roggenweg, waar stilletjes allerlei overheidsdiensten naartoe zijn verhuist. Dát levert Utrecht wat op, niet allerlei brievenbusfirma’s. Die mag Amsterdam wel hebben.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).