Utrecht op de vingers getikt na weigeren helikopterlanding met dj | De Utrechtse Internet Courant Utrecht op de vingers getikt na weigeren helikopterlanding met dj | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht op de vingers getikt na weigeren helikopterlanding met dj

Utrecht op de vingers getikt na weigeren helikopterlanding met dj
Archieffoto: Robert Oosterbroek
De gemeente Utrecht had in juli 2018 een helikopterlanding niet mogen tegenhouden. Dat heeft de rechter besloten. Het helikopterbedrijf HeliCentre uit Lelystad mocht niet landen in de stad om een dj af te zetten. De gemeente dreigde met een dwangsom van 50.000 euro als de landing toch door zou gaan en het bedrijf is daarom uitgeweken naar een andere locatie. De rechtbank heeft besloten dat de gemeente zo niet had mogen handelen.

De gemeente Utrecht had in juli 2018 een helikopterlanding niet mogen tegenhouden. Dat heeft de rechter besloten. Het helikopterbedrijf HeliCentre uit Lelystad mocht niet landen in de stad om een dj af te zetten. De gemeente dreigde met een dwangsom van 50.000 euro als de landing toch door zou gaan en het bedrijf is daarom uitgeweken naar een andere locatie. De rechtbank heeft besloten dat de gemeente zo niet had mogen handelen.

HeliCentre uit Lelystad wilde op 7 juli met een helikopter landen langs de Mercatorlaan in de Utrechtse wijk Papendorp. Het bedrijf kreeg de opdracht om een bekende dj op die plek af te zetten, zodat hij met de auto verder vervoerd kon worden naar een festival in Best.

De provincie gaf het bedrijf toestemming voor de landing met een zogenoemde ontheffing Tijdelijk en Uitzonderlijk Gebruik (TUG). HeliCentre heeft vervolgens twee dagen voor de landing de gemeente Utrecht geïnformeerd, maar die zag de landing niet zitten. De lokale overheid ziet liever zo min mogelijk commerciële vluchten boven de stad, zo liet de gemeente aan DUIC weten.

De gemeente heeft geen toestemming gegeven voor de landing en legde het bedrijf een dwangsom van 50.000 euro op. De landing is dan ook niet doorgegaan in Utrecht.

Evenementenvergunning

Volgens de gemeente paste een helikopterlanding niet in het bestemmingsplan en zou het lawaai en vervuiling kunnen opleveren. Ook zou een landing, en vervolgens het opstijgen, te veel tijd in beslag nemen. Tot slot is de gemeente Utrecht van mening dat HeliCentre een evenementenvergunning had moeten aanvragen.

De rechter heeft al deze argumenten van tafel geveegd. “Uit niets blijkt dat het landen en het opstijgen veel tijd in beslag zou nemen. Daarnaast gaat het om eenmalige landing. Het bestemmingsplan verzet zich niet tegen dit soort kortdurend, incidenteel gebruik van het perceel. Ook had het bedrijf geen evenementenvergunning hoeven aanvragen. Het gaat immers niet om een evenement met volop aandacht van publiek of media”, aldus de bestuursrechter. De gemeente mocht dus geen dwangsom opleggen aan HeliCentre.

Het bedrijf uit Lelystad moest de vlucht annuleren. De gemeente moet de proceskosten betalen.

19 Reacties

Reageren
 1. Jasper

  Toch een rare situatie. De provincie mag bepalen dat er een helicopter mag landen, en als de gemeente het niet wil hebben ze niets om het tegen te houden. Lijkt me logischer om de vergunningverlening bij de gemeente te leggen ipv de provincie.

 2. bee

  dus vanuit utrecht kon die DJ wel verder met de auto.?
  ik vind het zo wie zo overdreven om iemand met een helicopter af te zetten ,buiten de hulpdiensten om .

 3. Scherpschutter

  Zoals ik u reeds voorspelde…..De Gemeente zat hier heel fout!

  Deze kneiterlinkse Gemeente moet eens kappen met het moedwillig saboteren van keurige bedrijven, waarbij ze nota bene haar eigen regels gruwelijk misbruikt wegens de idealistisch-gedreven arbitraire standpunten die haar bestuurders erop nahouden. En de belastingbetaler mag weer lappen voor deze gekkigheid!

  Is de ambtenaar in kwestie ontslagen?

 4. Gregor

  We hebben het hier over Papendorp hè, dat bedrijventerrein dat is ingeklemd tussen de A2, A12 en het A-Rijnkanaal. Toch 3 slagaders met bijbehorende (lucht)vervuiling. Bekrompen en kleinzielig beleid voeren, het past volledig bij het huidige linkse College. Bah.

 5. Herman

  Geld is macht…

 6. Luuk Upuuk

  Ja hoor, Gregor moet er weer een links -rechts discussie van maken. Typies rechts, om, als ze ergens hun zin niet krijgen om geld te verdienen, links of geitewollensokkenmensen dan maar de schuld te geven. Omdat er al vervuiling is, maakt een beetje meer niet uit? Rare gedachte hoor.

 7. Hadjememaar

  De provincie bepaald waar helikopters mogen landen en toetst aanvragen marginaal aan veiligheidseisen. Overlast en milieueisen worden niet in overweging genomen. Ik weet dat omdat een bekende makelaar/paardenfokker in Breukelen een aanvraag deed om een heliport in zijn achtertuin te maken. De provincie wees dat zonder omhaal toe (het was immers veilig, want de tuin was groot genoeg) en het gemeentebestuur (VVD en CDA) was woest maar kon daar niets tegenin brengen.

  Als je met spoed naar Best moet, waarom wil je dan persé in Utrecht landen?

  Landen en opstijgen van helikopters kost aardig wat brandstof en omdat ze geen katalysator of zelfs een uitlaat hebben zorgen ze voor een onevenredige belasting van het milieu en veroorzaken ze (geleids)overlast.

  De gemeente heeft dus (bijna) niks te zeggen over helikoptervluchten binnen de gemeente. De motivatie van de rechter, ach het is maar een klein beetje overlast en het duurt niet lang, vind ik maar raar. Weegt het belang van een bekende DJ die interessant wil doen zwaarder dan het belang van de gemeente en burgers die geen behoefte hebben aan herrie en afleiding?

 8. Thijs

  Ach, afgelopen vrijdag landde er nog een politiehelikopter in park De Hoge Weide om alleen even iemand op te pikken. Ik gok dat dat eigenlijk ook niet zo maar mag, maar ik denk ook niet dat de politie dat ergens heeft aangevraagd…

 9. Koel Hoofd

  Raar verhaal van de gemeente Utrecht, een populistische mening verkondigen zonder huiswerk ter onderbouwing te doen…

 10. Frits

  Ik vind helikopters juist wel leuk.

 11. Hugo

  De rechter volgt (uiteraard en gelukkig maar) een zuiver juridische redenering. Het gemeentebestuur kan haar verlies nemen en vervolgens langs politieke weg het beleid veranderen of dat in ieder geval proberen, als dat op provinciaal of landelijk niveau moet.

  Tot die tijd moeten we het maar hebben van vliegschaamte, of in het geval van deze “bekende DJ” van landingsschaamte.

  En daar kan de gemeente dan weer een handje bij helpen door in de toekomst alleen nog vergunningaanvragen te honoreren van evenementen waarbij (bij voorkeur onbekende) DJs optreden die gewoon met openbaar vervoer en/ of de fiets naar hun werk gaan. Want dit soort egotripperij rechtvaardigt volgens mij wel een stukje idealistisch gedreven kneiterlinkse detournement de pouvoir.

 12. BW

  Er is vrij veel aan deze kwestie wat ik niet begrijp:

  – waarom heeft de gemeente Utrecht niet het laatste woord binnen eigen gemeentegrenzen?
  – waarom wil iemand in Papendorp landen terwijl hij naar Best moet?
  – waarom is de vlucht geannuleerd? (tussen Papendorp en Best is vast wel ergens een weiland o.i.d. te vinden waar die helicopter alsnog had kunnen landen)

 13. Katja

  Belachelijk ! Een dj afzetten in Papendorp en daarna met de auto naar Brabant ? Waarom niet doorvliegen naar Best ? Heel goed van de gemeente !

 14. Claudia

  Wat een onzin zeg. Een dj (of wie dan ook) afzetten met een helikopter. Geef die gast lekker een buskaartje en laat helikoptervluchten over aan de hulpdiensten.

 15. [email protected]

  Stop ook eens met die vluchten van de politiehelikopter, je wordt er echt doodziek van.

 16. ACTK

  Hierbij geef ik de gemeente toestemming om van mijn belastingcenten dusdanige actie te ondernemen dat zij in de toekomst namens haar burgers mag bepalen of helikopters wel of niet worden toegestaan boven en op ons Utrechts grondgebied. You go boys and girls!

 17. Scherpschutter

  @[email protected] 17/9/2019 – 12:12

  Gaat u even zitten. Koekje en een kopje thee? Zo. Even lekker kalm. Wellicht kunt u nu dan eens rustig nadenken over of wonen in een stad wel iets voor u is…

 18. Harry

  @ Luuk Upuuk

  Mooi staaltje links populisme met een stukje polarisatie! Chapeau!

 19. [email protected]

  @Scherpschutter 17/9/2019 – 16:03

  Ik ben hier geboren en getogen dus kan je vertellen dat het vroeger een stuk rustiger was en veel gezelliger, maar toen was geluk nog heel gewoon toch.
  https://www.youtube.com/watch?v=xSB8UgyuAQ4

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).